Πάρος: Ολοι στους δρόμους αύριο (16/02) στη πορεία διαμαρτυρίας για τις ανεμογεννήτριες

" Την Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020 όλοι μαζί ενωμένοι και διεκδικητικοί για να στείλουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα στους επενδυτές των αιολικών πάρκων ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι στο νησί μας. Συγχρόνως προτείνω να οργανωθούμε για απόβαση στην Αθήνα και στο αρμόδιο υπουργείο ώστε να μην υπογραφεί η Τροποποίηση της ΑΕΠΟ με τις 99 ανεμογεννήτριες ,των 100 μέτρων έκαστη, στα τέσσερα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο. Ο αγώνας είναι έντιμος και δίκαιος. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας αγωνιστεί όπως μπορεί... κ ο νοών νοείτω..." Αυτό είναι το μήνυμα που έχει αναρτήσει στην προσωπική του σελίδα στα social media, ο Επαρχος Πάρου και Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Μέριμνας και Δημόσιας Υγείας κος Κωνσταντίνος Μπιζάς ενόψει της αυριανής πορείας διαμαρτυρίας των Παριανών ενάντια στη πρόθεση της Κυβέρνησης μέσω ιδιωτικών φορέων (επενδύσεις) να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες. Οχι μόνο στη Πάρο αλλά σε Νάξο, Τήνο και Ανδρο.. 

Οπως έχουμε αναφέρει, στη Τήνο οι μάχες συνεχίζονται (σ.σ. τη Τρίτη εξετάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα), στην Ανδρο μέσα από ομιλία - παρουσίαση ανέδειξαν τι ακριβώς συμβαίνει στο νησί τους και στην Νάξο; Εκεί κατεβάζουν πανό συμπαράστασης... Και στη Πάρο; Οπως αναφέραμε έχουμε πορεία... Η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα Πάρου ενάντια στις ανεμογεννήτριες, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αρχίλογος» με την Πεζοπορική Ομάδα του «Περπατητές», Φορείς και Πολίτες της Πάρου, την Κυριακή 16 Φλεβάρη 2020 θα περπατήσουμε για να διαμαρτυρηθούμε και να φωνάξουμε: «Όχι στις Ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τα νησιά μας»  

Τι αναφέρει το πρόγραμμα; "Στο παρελθόν κάναμε ό,τι περνούσε από το χέρι μας για να αποτρέψουμε την εγκατάσταση νέων ανεμογεννητριών στα νησιά μας. Αντισταθήκαμε σθεναρά σε εκείνους που επικαλούμενοι την προστασία του περιβάλλοντος θέλουν να μετατρέψουν τις Κυκλάδες σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, χωρίς να σέβονται την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά μας. 
Παρά την «λάσπη» που δεχτήκαμε, αποδείξαμε ότι δεν είμαστε εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά υπέρ ενός κεντρικού σχεδιασμού που αντιμετωπίζει την ενέργεια ως ανάγκη και κοινωνικό αγαθό και όχι σαν μέσο κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων. Όμως αντιστεκόμαστε στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, γιατί γνωρίζουμε καλά ότι δεν γίνεται με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος. 

Μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας εκατοντάδων αιολικών πάρκων παγκοσμίως το αποτέλεσμα είναι μηδενική προσφορά στη μείωση του CO2  αντιθέτως η οικολογική καταστροφή στις περιοχές εγκατάστασής τους είναι τεράστια και ανεπανόρθωτη, είναι μη ανακυκλώσιμες, η ενέργεια γίνεται όλο και ακριβότερη  και οι επιπτώσεις στην υγεία είναι αναμφισβήτητες. Το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας αποτελεί έναν υπέροχο τόπο για να ζούμε και ταυτόχρονα έχει ευνοήσει την ανάπτυξη του τουρισμού που έγινε η κινητήρια δύναμή μας. Θα το υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο! Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε νέες προκλήσεις και δεδομένα, που απαιτούν να θυμίσουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε εδώ, ενωμένοι, παρόντες, ανυποχώρητοι !

Το πρόγραμμα της δράσης :

Ξεκινώντας από το σχολείο Καμαρών στις 11.00π.μ., κατευθυνόμαστε προς τον ομώνυμο οικισμό και μέσω ενός όμορφου μονοπατιού ( καθαρίστηκε πρόσφατα από τον τοπικό σύλλογο )ανεβαίνουμε στις υπάρχουσες ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ. Εκεί θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση από την ''Δημοτική επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών'' σχετικά με την εξέλιξη τού θέματος εν όψει της προβλεπόμενης τοποθέτησης των ''τερατοανεμογεννητριών'' και στη συνέχεια μέσω του τεράστιου αγροτικού δρόμου που διανοίχτηκε πριν από χρόνια για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, θα καταλήξουμε στο σχολείο Καμαρών. Μια πολύ εύκολη κυκλική πεζοπορία, μήκους 3χλμ. με υψομετρική διαφορά +/- τα 120 μ. Απαραίτητος εξοπλισμός τα πεζοπορικά μποτάκια, σακίδιο πλάτης, νερό και μια σοκολάτα. Άτομα κάτω τον 16 ετών πρέπει να συνοδεύονται. Πληροφορίες από τον Ανδρέα Ραγκούση 6936142253 και από τον Νάσσο Γρίβα 6974515482.

 Όσοι δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν την πεζοπορία μπορούν να έρθουν στον χώρο των α/γ με το αυτοκίνητό τους γύρω στις 12:00. Η αποχώρηση από τον χώρο θα είναι ομαδική, περιπατητές και αυτοκίνητα μαζί. Επίσης στην επιστροφή στο σχολείο των Καμαρών έχει οργανωθεί λαϊκό γλέντι.   Για τη μετακίνηση των συμμετεχόντων θα υπάρξουν και λεωφορεία από την Παροικιά και την Νάουσα στις 10:30π.μ. και επιστροφή από το σχολείο Καμαρών στις 3:00μ.μ."