Πάρος - Πάρκο: Αντιδιαβρωτικά έργα και δημιουργία Βοτανικού Κήπου

Στο Πάρκο Πάρου ξεκίνησε  το 2018  η πιλοτική κατασκευή μικρών και χαμηλών φραγμάτων αποκλειστικά με φυσικά υλικά,  με στόχο την μέγιστη δυνατή απορρόφησή του βρόχινου νερού και  την αποτροπή  της εδαφικής διάβρωσης από την μεταφορά  φερτών υλών. Η επιτυχία αυτής της δράσης που υλοποίησε το Σωματείο  ‘Οι Φίλοι του Πάρκου’ με την οικονομική στήριξη της Δημοτικής Α.Ε. και την επιστημονική καθοδήγηση της Έλενας Συμεωνίδου, μας επιτρέπει πλέον να εφαρμόσουμε,  αυτές τις ήπιες και χαμηλού κόστους τεχνικές  ενάντια στην ερημοποίηση,  σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Για το 2019 έχουμε έναν νέο σύμμαχο που θα χρηματοδοτήσει μέρος των δράσεών μας: το Ίδρυμα για την Προστασία και Ανάδειξη του Περιβάλλοντος των Κυκλάδων (Cycladic Preservation Fund), που ιδρύθηκε το 2017 με στόχο να στηρίξει βιώσιμες περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες και να αναδείξει την αξία του φυσικού πλούτου των Κυκλάδων.

Με την βοήθεια του Ιδρύματος το 2019, θα ξεκινήσουμε και  τη  δημιουργία Βοτανικού Κήπου στο Πάρκο, με τη φιλοδοξία να συγκεντρώσουμε σταδιακά μεγάλο αριθμό αυτοφυών φυτών της Πάρου, όσων υπάρχουν σε αφθονία αλλά και όσων συναντώνται  σπανιότερα. Οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι  επισκέπτες της Πάρου, θα μπορούν να περιηγηθούν  στον κήπο για  να πάρουν μία γεύση της πλούσιας χλωρίδας του νησιού καθώς και πληροφορίες για την παρουσία και χρήση των φυτών  στις Κυκλάδες μέσα στους αιώνες.

Ευχαριστούμε τους φορείς της Πάρου που στηρίζουν τις προσπάθειες μας: τον Ναυτικό  Όμιλο Ναϊάς, την Ένωση Γεωργικών Συνεταιρισμών,  το  Δασικό Φυτώριο,  την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Πάρο.

Ευχαριστούμε το Cycladic Preservation Fund για την στήριξη που  παρέχει σε φορείς που προστατεύουν τη φυσική κληρονομιά των Κυκλάδων και για την αναγνώριση του Πάρκου της Πάρου ως  οικολογικού καταφυγίου και πρότυπου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην προσπάθεια του Ιδρύματος για τη διάδοση εκείνων των πρακτικών που προστατεύουν  αποτελεσματικά  τα ευαίσθητα και σπάνια οικοσυστήματα των νησιών των Κυκλάδων, στα οποία έχουμε την μεγάλη τύχη να ζούμε.

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του Paros Park