Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, εντάσσεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», με προϋπολογισμό 36.846,60 ευρώ με συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης σειρά παρεμβάσεων για την ανάπτυξη ενός θεματικού τουριστικού προϊόντος περιήγησης για την Αμοργό με την επωνυμία “Amorgos Heritage Route”.

Η Αμοργός θεωρείται ένας κορυφαίος τουριστικός προορισμός για τους επισκέπτες οι οποίοι βασίζουν το ταξίδι τους στην πεζοπορία. Καθώς αποτελεί ένα νησί ήπιας ανάπτυξης, η διατήρηση του τοπίου και του παραδοσιακού τρόπου ζωής διασφαλίζει μία αυθεντική ταξιδιωτική εμπειρία, η οποία δύναται να βασιστεί στην περιήγηση με τα πόδια.

Ο Δήμος Αμοργού, ως δικαιούχος κατασκευής και συντήρησης μονοπατιών εξουσιοδοτείται θεσμικά για την εξασφάλιση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο τη βελτίωση του υφιστάμενου Περιηγητικού Δικτύου. Η Πράξη αφορά την αντικατάσταση και συμπλήρωση της υφιστάμενης σήμανση με βάση τις προδιαγραφές που ορίζει η νέα νομοθεσία σχετικά με τον Καθορισμό τεχνικών προδιαγραφών χάραξης, σήμανσης, διάνοιξης και συντήρησης των ορειβατικών πεζοπορικών μονοπατιών.

Η Πράξη εντάσσεται στην υποδράση 19.2.4.3 «Στήριξη για επενδύσεις για δημόσια χρήση σε υπηρεσίες και υποδομές αναψυχής, ανάπλασης, τουριστικές πληροφορίες και τουριστικές υποδομές μικρής κλίμακας (π.χ. σημάνσεις, κοινόχρηστοι χώροι, προβολή προώθηση περιοχών, ποδηλατικές διαδρομές κ.λπ.) του Υπομέτρου 19.2 «Στήριξη υλοποίησης δράσεων των στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με πρωτοβουλία τοπικών κοινοτήτων CLLD/LEADER» του Μέτρου 19 «Στήριξη για Τοπική Ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» του ΠΑΑ 2014 – 2020, στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης του τοπικού προγράμματος για παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα της Αναπτυξιακής Εταιρίας Κυκλάδων.

amorgos_3.jpg

Τα τεύχη «Φάκελος καταγραφής – αξιολόγησης νέου περιηγητικού δικτύου» και «Μελέτη σκοπιμότητας –ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη θεματικού τουριστικού προϊόντος περιήγησης Amorgos Heritage Route», παρέλαβε ο Δήμος Αμοργού τον Φεβρουάριο του 2019 από την Εταιρεία Ενεργειακό και Περιβαλλοντικό Γραφείο Αιγαίου του Δικτύου Δάφνη στα πλαίσια της σύμβασης «Παροχή συμβουλών για την ανάδειξη του πεζοπορικού τουρισμού στην Αμοργό» και η απόφαση για την υποβολή της πρότασης στο LEADER πάρθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμοργού τον Οκτώβριο του 2019.

Και όπως αναφέρει ο Δήμαρχος ΑμοργούΛευτέρης Καραΐσκος «Το εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών της Αμοργού, δίνει την δυνατότητα στον επισκέπτη να διασχίσει το νησί, να απολαύσει τη μοναδική φυσική ομορφιά του αλλά και να μάθει την παράδοση και την ιστορία όχι μόνο της Αμοργού αλλά του Αιγαίου. Η Αμοργός δεν είναι μόνο το νησί του Απέραντου Γαλάζιου αλλά και το νησί των μοναδικού δικτύου μονοπατιών. Φροντίζουμε οι διαδρομές των προγόνων μας να παραμένουν προσβάσιμες και αξιοποιήσιμες. Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, για την ένταξη της Αμοργού στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «ΠΑΑ 2014 – 2020», μέσα από το οποίο θα αναδειχθεί ο πολιτιστικός και φυσικός πλούτος του νησιού μας»

Δελτίο Ενημέρωσης από το Δήμο Αμοργού