ΠΝΑΙ: Εύσημα για την διαχείριση των αποβλήτων

Χατζημάρκος - Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Τη Ρόδο επισκέφθηκε χθες ο γενικός γραμματέας συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας-ΥΠΕΝ, Μανώλης Γραφάκος και είχε συνάντηση με το δήμαρχο Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη στο γραφείο του παρουσία του προέδρου της ΔΕΥΑΡ κ. Γιάννη Καμπούρη και του αντιδημάρχου Αξιοποίησης & Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου & Δ.Ε. Αφάντου, κ. Βασίλη Μανέτα. Στη συνέχεια, ο κ. Γραφάκος και ο κ. Καμπουράκης επισκέφθηκαν το βιολογικό στο «Βόδι» και το ΧΥΤΑ και ακολούθως μετέβησαν στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και είχαν συνάντηση εργασίας με τον περιφερειάρχη και πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ν.Α., κ. Γιώργο Χατζημάρκο.

Ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στη σημαντική πρόοδο που έχει κάνει η ΠΝΑι σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, επισημαίνοντας ότι ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου αποτελεί ένα «τόλμημα» το οποίο πέτυχε. «Είμαι υποχρεωμένος να εκφράσω τις μεγάλες ευχαριστίες μου στο Γιώργο Χατζημάρκο, στην ΠΝΑι και τα μέλη του ΔΣ ΦΟΔΣΑ διότι υλοποίησαν στην πράξη μία μεγάλη μεταρρύθμιση. Η ΠΝΑι ήταν η ουραγός περιφέρεια σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων. Ήταν μία περιφέρεια με γνωστά προβλήματα όπως οι ΧΑΔΑ και με προβλήματα που δεν γνωρίζαμε… Η κυβέρνηση τόλμησε να κάνει μία μεταρρύθμιση εδώ, η οποία έπειτα από δύο χρόνια μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε και αυτό το διαπιστώνουμε εάν συγκρίνουμε πώς είχαν τα πράγματα δύο χρόνια πριν και πώς έχουν τώρα.
Η Περιφέρεια της χώρας που τα τελευταία δύο χρόνια είχε τη μεγαλύτερη πρόοδο σχετικά με διαχείριση αποβλήτων είναι η ΠΝΑι. Έχει επιλύσει ι τα πιο πολύπλοκα… ζητήματα και το έχει καταφέρει με πολλή δουλειά και προγραμματισμό», ανέφερε αναλυτικότερα ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ, ενώ σημείωσε ότι κατά την επόμενη προγραμματική περίοδο, οι Περιφέρειες θα αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο στη διαχείριση αστικών λυμάτων. Θα προβλέπεται χρηματοδότηση και για οικισμούς κάτω των 2000 ατόμων με τη νησιωτικότητα να αποτελεί ένα από τα βασικά κριτήρια χρηματοδότησης. Τέλος, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η ΠΝΑι θα καταφέρει να μειώσει το ποσοστό ταφής απορριμμάτων ακόμη και κάτω από το προβλεπόμενο 10% και ειδικότερα με τη λειτουργία της μονάδας απορριμμάτων στη Ρόδο που αποτελεί το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στο Νότιο Αιγαίο.

«Με τον κ. Γραφάκο, μιλάμε καθημερινά από την ίδρυση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας καθημερινός μας συνεργάτης. Στα δύο χρόνια έχουμε δείξει ότι με την άριστη συνεργασία όλα τα θέματα δρομολογούνται. Το έργο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου μας έχει κάνει υπερήφανους και θα μεγαλώσει περισσότερο με την πρόσληψη προσωπικού», είπε ο κ. Χατζημάρκος, ενώ αναφέρθηκε στο καινοτόμο πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων με την ονομασία “Just Go Zero Tilos” που θα εγκαινιαστεί σήμερα Τρίτη στην Τήλο. Όπως είπε, το έργο αυτό δείχνει το μέλλον της διαχείρισης απορριμμάτων. Στέλνει δε ένα μήνυμα στην κοινωνία, πως όπου υπάρχουν σχεδιασμός και συνεργασίες, έρχονται αποτελέσματα. Επίσης, είπε ότι σήμερα θα συνεδριάσει το ΔΣ του ΦΟΔΣΑ στο νησί της Τήλου με αφορμή τα εγκαίνια του προγράμματος.

 

Ο ΧΥΤΑ Ρόδου
Ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε και στον ΧΥΤΑ Ρόδου, τον οποίο χαρακτήρισε ως «κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ», μία επικίνδυνη και προσβλητική χωματερή. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζημάρκος ο ΧΥΤΑ Ρόδου δεν διέθετε καν διοικητικό φάκελο, η σύνταξη του οποίου ολοκληρώνεται σύντομα.

«Ο κατ’ ευφημισμό ΧΥΤΑ της Ρόδου είναι μία απαράδεκτη, επικίνδυνη και προσβλητική χωματερή εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες. Για όποιον έχει απορίες γιατί ιδρύθηκε ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου ας περάσει μία βόλτα από εκεί και θα καταλάβει το γιατί. Γιατί συνήθως απορίες έχουν αυτοί οι οποίοι διέπραξαν τα εγκλήματα για τα οποία μας κατηγορούν», είπε ο περιφερειάρχης, δηλώνοντας ότι εντός του 2022 και αφού ολοκληρωθεί μία σειρά από διαδικασίες, θα έχει παραλάβει τον ΧΥΤΑ ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Τέλος, ο κ. Χατζημάρκος αναφέρθηκε στον δήμαρχο Ρόδου και πρόεδρο της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τονίζοντας ότι ο ρόλος του ήταν καταλυτικός στο να ξεπεραστούν εμπόδια και νοοτροπίες και αντιλήψεις παλιές, οι οποίες στέρησαν από τον τόπο και από τους νησιώτες έργα και παρεμβάσεις που θα συνέβαλλαν στην αναβάθμιση του επιπέδου ποιότητας ζωής.

Ο κ. Χατζημάρκος ευχαρίστησε τον κ. Καμπουράκη για τη συνεργασία. «Τα τεχνικής φύσεως ζητήματα απαιτούν τεχνικές λύσεις. Σε αυτές φτάνεις όταν ξεπερνάς νοοτροπίες που αποτελούσαν ανάχωμα. Ήταν καταλυτικός ο ρόλος του δημάρχου Ρόδου και προέδρου της ΠΕΔ Ν. Αιγαίου, κ. Αντώνη Καμπουράκη στο να ξεπεραστούν τέτοιες νοοτροπίες οι οποίες κράτησαν πίσω τον τόπο μας γι’ αυτό και τον ευχαριστώ θερμά», είπε ο κ. Χατζημάρκος.

Ο δήμαρχος Ρόδου
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον κ. Γραφάκο και στην επίσκεψη στον ΧΥΤΑ και στον Βιολογικό στο Βόδι, ο κ. Αντώνης Καμπουράκης δήλωσε τα εξής: «Με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκο επισκεφθήκαμε το ΧΥΤΑ, ένα ΧΥΤΑ που κάποιοι θέλουν να υποστηρίζουν ότι χρειάζεται κάποιες μικρές παρεμβάσεις ώστε να λειτουργήσει όπως πρέπει και όπως προστάζουν οι νόμοι ώστε να μην έρχεται αντιμέτωπος με πρόστιμα ο δήμος και να μη ρυπαίνεται το περιβάλλον. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Αρκετά εκατομμύρια ευρώ απαιτούνται προκειμένου ο ΧΥΤΑ Ρόδου να εναρμονιστεί με όσα προστάζει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία. Με τον κ. Γραφάκο επισκεφθήκαμε επίσης τον Βιολογικό στη θέση Βόδι. Ως γνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για τα έργα που απαιτούνται για την αναβάθμισή του. Η συνεργασία με ένα άνθρωπο με την εμπειρία του κ. Γραφάκου στην ΤΑ και στην κεντρική πολιτική σκηνή φέρνει λύσεις και θεραπεία στα προβλήματα, προδιαγράφει ένα πιο αισιόδοξο μέλλον, ένα μέλλον το οποίο θα προσφέρει στο Ροδίτη και στη Ροδίτισσα όλα όσα στερήθηκε εδώ και δεκαετίες».

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου δεν έχει παραλάβει ακόμη τον ΧΥΤΑ Ρόδου, ο κ. Καμπουράκης τόνισε, ότι η παραλαβή του θα συνοδευόταν με ένα υψηλό κόστος διαχείρισης από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να μετακυλήσει στον πολίτη. Αντιλαμβανόμενη η Δημοτική Αρχή τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρηματίες λόγω της πανδημικής κρίσης στα δύο τελευταία χρόνια, απέτρεψε συνειδητά την επιβάρυνση των πολιτών, γεγονός το οποίο φανερώνει το κοινωνικό της πρόσωπο για μία ακόμη φορά που γίνεται αντιληπτό από την τοπική κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος κ. Α. Καμπουράκης, στόχος είναι να μετατοπιστεί χρονικά η επιβάρυνση του πολίτη, ώστε να έχει το περιθώριο η τοπική οικονομία να ενισχυθεί μέσω του τουρισμού (σ.σ. που όπως όλα δείχνουν, θα εξελιχθεί απολύτως θετικά).

 

 Πηγή:www.dimokratiki.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News