Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΠΝΑΙ - Χάλκη: το πρώτο "GRecoIsland", διεθνές πρότυπο «πράσινης» οικονομίας

ΠΝΑΙ – Χάλκη: το πρώτο “GRecoIsland”, διεθνές πρότυπο «πράσινης» οικονομίας

|

Μνημόνιο συνεργασίας (ΠΝΑΙ – ΥΠΕΝ) για μετατροπή της Χάλκης σε “πράσινο” νησί – Κώστας Σκρέκας “Η Χάλκη γίνεται το σύμβολο της Ελλάδας που θέλουμε την επόμενη ημέρα της πανδημίας” – Γιώργος Χατζημάρκος: «Τα νησιά μας ξέρουν από εξωστρέφεια, ήταν πάντα κύριο στοιχείο του DNA τους. Έτσι, γίνονται ξανά φάροι καινοτομίας και προόδου»

Στην εποχή της αειφορίας μπαίνει το νησί της Χάλκης, που γίνεται το πρώτο  GReco-island, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου προγράμματος  καιμετατρέπεται σε διεθνές πρότυπο «πράσινης» οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και καινοτομίας,  μέσα από τη συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη χθες, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου, του Δημάρχου Χάλκης, Ευάγγελου Φραγκάκηκαι εκπροσώπων της ΔΕΗ, του  ΟμίλουΣυγγελίδη/Citroen, τηςAKUOENERGYGREECE, τηςOMEXOM/VinciEnergies, τηςVODAFONE και τηςALDAutomotive. Επίσης, το Μνημόνιο προσυπογράφει η Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ρόλο θεματοφύλακα για την υλοποίηση του πρωτοπόρου αυτού εγχειρήματος, επισφραγίζοντας με τον τρόπο αυτόν την στενή συνεργασία των δύο χωρών.

Η δράση στο νησί της Χάλκης περιλαμβάνει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή καθαρής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού, την παροχή αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και υποδομών επαναφόρτισης με ταυτόχρονη ενσωμάτωση «έξυπνων» συστημάτων δημόσιου φωτισμού, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και τεχνολογικών εφαρμογών, με αιχμή του δόρατος την ανάπτυξη υποδομών 5G και ευρυζωνικών δικτύων και την εφαρμογή «έξυπνων» λύσεων στα δίκτυα ενέργειας και μεταφορών του νησιού. Η χρήση οικονομικής, πράσινης ενέργειας για τις μετακινήσεις και τις ευρύτερες δραστηριότητες του νησιού, θα αναδείξει τη Χάλκη σε ένα διεθνές πρότυπο που θα οδηγήσει στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση και στην πλήρη απανθρακοποίηση του νησιού. Αυτό θα επιτευχθεί με ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας με τη δημιουργία μιας Ενεργειακής Κοινότητας, της οποίας μέλη είναι ο Δήμος και οι κάτοικοι του νησιού της Χάλκης. Με τη βοήθεια του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, η ευρύτερη κοινωνία της Χάλκης θα έχει σημαντικό οικονομικό όφελος.Οι εταιρείες ΔΕΗ, ΑKUOENERGYGREECE και OMEXOM/VINCIENERGIES θα συνδράμουν στην πράσινη ενεργειακή μετάβαση της Χάλκης, οι Όμιλος Συγγελίδη/Citroen και ALDAutomotive θα οδηγήσουν το νησί στην εποχή της ηλεκτροκίνησης και η Vodafone θα αναλάβει να αναβαθμίσει τις τηλεπικοινωνίες με καινοτόμες τεχνολογίες και εφαρμογές αιχμής.

skra-xatz.jpg

Η υπογραφή του Μνημονίου σηματοδοτεί τηνεκκίνησης της εθνικής πρωτοβουλίας GReco-islands που στοχεύει στην προώθηση μιας ολοκληρωμένης πράσινης μετατροπής μικρών νησιών, τα οποία θα υπογράψουν μια χάρτα δεσμεύσεων GReco-island, που περιλαμβάνει τομείς όπως η χρήση ΑΠΕ, η Ενεργειακή Απόδοση, η Αειφόρος διαχείριση των αποβλήτων και των υδάτων, η κινητικότητα μηδενικών ρύπων και το «πρασίνισμα» του τουρισμού, μέσω ειδικών επιδοτήσεων και προγραμμάτων του ΥΠΕΝ.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της ελληνικής Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, προάγοντας συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ενδυνάμωση της πράσινης οικονομίας και των τεχνολογιών αιχμής. Επίσης, καλλιεργεί ένα πλαίσιο ενεργειακής δημοκρατίας, καθώς κάτοικοι και τοπικοί φορείς γίνονται ενεργοί συμμέτοχοι στην παραγωγή και στην κατανάλωση ενέργειας, με απτά οφέλη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Σημαντικός σύμμαχος στην όλη προσπάθεια είναι το πλούσιο ανανεώσιμο δυναμικό, δηλαδή ο αέρας και ο ήλιος που θα προσφέρουν άφθονη καθαρή ενέργεια και μαζί με τις πρωτοβουλίες για πιο αποδοτική διαχείριση των αποβλήτων και για πιο πράσινες θαλάσσιες και οδικές μεταφορές θα οδηγήσουν τα ελληνικά νησιά στην εποχή της αειφορίας.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφουμε σήμερα, το πανέμορφο νησί της Χάλκης μπαίνει σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και καινοτομίας. Από εδώ και στο εξής δε θα φημίζεται μόνο για το φυσικό του κάλλος και τους φιλόξενους ανθρώπους του, αλλά θα αποτελέσει παράδειγμα αειφορίας και «πράσινης» οικονομίας, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας στο πλαίσιο της μάχης που δίνουμε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Τα οφέλη για τους κατοίκους του νησιού θα είναι σημαντικά, δεδομένου ότι θα απολαμβάνουν καλύτερη ποιότητα ζωής και χαμηλότερο ενεργειακό κόστος, ενώ η Χάλκη θα αποτελέσει ένα νέο μοντέλο οικολογικού τουρισμού και κυκλικής οικονομίας. Προχωράμε με αποφασιστικότητα στην απανθρακοποίηση της χώρας και δείχνουμε έμπρακτα τη βούλησή μας να πρωταγωνιστήσει η Ελλάδα στο όραμα της Ευρώπης να γίνει η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος έως το 2050. Στην προσπάθεια αυτή, θέλουμε τα ελληνικά νησιά να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και εστίες καινοτομίας, με την προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων που θα επιταχύνουν τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο χαμηλών εκπομπών ρύπων».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε:«Από την Χάλκη, ξεκινά το φιλόδοξο πρόγραμμα “GRecoIslands” που στοχεύει στην μετάβαση σε μια “πράσινη εποχή”.Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος χθες, υπογράψαμε μαζί με τον Γάλλο Πρέσβη στην Ελλάδα,  τον Υπουργό Περιβάλλοντος, τον Δήμαρχο Χάλκης, τον Πρόεδρο της ΔΕΗ και τους εκπροσώπους των επιχειρηματικών ομίλων Vinci,Vofafone, ALD Automotive, Akuo Energy και Citroen/Συγγελίδη, το σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας.Τα νησιά μας γνωρίζουν από όρια. Έτσι, σήμερα θέτουν τα όρια των οικοσυστημάτων και των διαθέσιμων φυσικών πόρων. Τα νησιά μας ξέρουν επίσης από εξωστρέφεια, ήταν πάντα κύριο στοιχείο του DNA τους. Έτσι, γίνονται ξανά φάροι καινοτομίας και προόδου. Η Ελληνογαλλική συνεργασία, βρίσκει στα νησιά μας ένα ακόμα σημαντικό πεδίο ανάπτυξης και εδραίωσης. Στο μέλλον που έρχεται, δεν είμαστε θεατές, γινόμαστε διαμορφωτές».


 

Ο Δήμαρχος του νησιού, Ευάγγελος Φραγκάκης, ανέφερε κατά την τελετή υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας: «Η προστασία του νησιού της Χάλκης, η διαφύλαξη του σπάνιου περιβαλλοντικού της αποτυπώματος, η προσπάθεια μείωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, με έμφαση σε πολίτικες που έχουν ως γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη, με αποδέκτη τον ίδιο τον πολίτη, μας οδήγησε στην πρωτοβουλια δημιουργίας του Πράσινου – Έξυπνου Νησιού της Χάλκης. Μια πρωτοβουλία η οποία θα επιφέρει νέες αναπτυξιακές προσεγγίσεις και οικονομική ανάπτυξη,  επέκταση της αγοράς εργασίας για τους μόνιμους κατοίκους του νησιού μας, περαιτέρω αναδειξη του τουριστικού τομέα και εν τέλει βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας με έμπρακτη περιβαλλοντική ευσυνειδησία . Πράξεις αληθινού σεβασμού προς τον τόπο που μας γέννησε και τους ανθρώπους που κατοικούν σε αυτόν».

skr-xatzzzz.jpg


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη