ΠΝΑΙ: Σε επιφυλακή λόγω υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς αύριο (05/08)

Πολύ υψηλό (κατηγορία 4) χαρακτηρίζει τον κίνδυνο πυρκαγιάς στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Μεγίστη), η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για αύριο, Τετάρτη. Παράλληλα όσον αφορά στις περιοχές Ανατολική Στερεά Ελλάδας, Θεσσαλία, Χαλκιδική, Ν. Πελοπόννησο, Κύθηρα και νησιά ΝΑ Αιγαίου, ο κίνδυνος για φωτιά προβλέπεται υψηλός.

Τι αναφέρει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

"Η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου ενημερώνει ότι την Τετάρτη 5-8-2020, σύμφωνα με τον Ημερήσιο Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που συντάσσει η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ο κίνδυνος για την εκδήλωση πυρκαγιών στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Π.Ε. Ρόδου) είναι πολύ υψηλός (Κατηγορία κινδύνου 4) και όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας-επιφυλακής.

Παρακαλούμε πολύ τους πολίτες των νησιών του Νότιου Αιγαίου της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς και των ισχυρών ανέμων που εκδηλώνονται παρακαλούμε πολύ τους αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Ρόδου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφύγουν οποιαδήποτε ενέργεια ή εργασία στο ύπαιθρο, που είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά από αμέλεια και να ειδοποιούν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία σε οποιοδήποτε γεγονός υποπέσει στην αντίληψη τους"

117160997.jpg

Να πούμε εδώ ότι έχουμε και την ανάρτηση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κου Χατζημάρκου, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος ενόψει της αυριανής ημέρας αποκαλύπτοντας ότι ήρθαν .. ενισχύσεις " Η σημερινή και η αυριανή, είναι ημέρες υψηλού κινδύνου για φωτιά στην Ρόδο και τα γύρω νησιά. Για τον λόγο αυτό, η Πολιτική Προστασία, έστειλε σήμερα δύο ελικόπτερα και ένα πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ να σταθμεύσουν στην Ρόδο για το διάστημα της υψηλής επικινδυνότητας. Το Erickson "ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΑΤΟΙΟΥ 2" και το Super Puma "ΦΛΟΓΑ 10", λοιπόν της Πυροσβεστικής, βρίσκονται στο αεροδρόμιο μας όπου τα υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου Χρήστος Ευστρατίου και πλαισιώνουν το KAMOV KA32 που σταθμεύει μόνιμα εδώ. Τα αντανακλαστικά του Υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά, υπήρξαν για μια ακόμη φορά άμεσα".

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News