ΠΝΑΙ: Συνάντηση Ζαννετίδη - Λυκουρέντζου για το θέμα της προστασίας των ελαφιών

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, στο γραφείο του Υφυπουργού αρμόδιου για το περιβάλλον Γιώργου Αμυρά, συναντήθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος με θέμα συζήτησης τα ελάφια της Ρόδου και οι ζημιές που προκαλούν. Εν αναμονή της κατάθεσης της μελέτης διατήρησης και διαχείρισης των ελαφιών, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, η συζήτηση που έγινε κινήθηκε στην κατεύθυνση του ελέγχου του πληθυσμού αλλά και του τρόπου αποζημίωσης των πληγέντων, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε επιτακτικά το θέμα του ελέγχου του πληθυσμού, της αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών, της προστασίας των καλλιεργειών, καθώς ακόμα και της αποζημίωσης των οδηγών που οι ασφαλιστικές δεν δέχονται να πληρώσουν τις ζημιές που προκαλούν στα οχήματα τα ελάφια.

Από την όλη συζήτηση διαφάνηκε η πρόθεση του κ. Αμυρά να δώσει λύση στο επίμαχο θέμα, αφού πρώτα, όμως, πάρει στα χέρια του το αποτέλεσμα της μελέτης, η οποία έχει ξεκινήσει. Μία μελέτη η οποία είχε ζητηθεί πάλι από την Περιφέρεια σε τηλεδιάσκεψη με τους αρμοδίους. Επίσης, έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξετάζει τον τρόπο καταβολής των αποζημιώσεων, με τον κ. Λυκουρέντζο να αναφέρει πως εξετάζονται όλες οι παράμετροι για την εξασφάλιση των απαιτούμενων κονδυλίων.

Ο κ. Ζαννετίδης ζήτησε να έχουν και νέα συνάντηση όταν θα είναι έτοιμη η μελέτη, έτσι ώστε να μπορέσει να διευκρινίσει ή να στοιχειοθετήσει τα αποτελέσματα της. Κι εδώ να επισημανθεί πως η Περιφέρεια δεν έχει καμία αρμοδιότητα στο θέμα των ελαφιών, αλλά αφουγκραζόμενη την επικρατούσα κατάσταση στις αγροτικές περιοχές, θέλει να συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος.

 Κι άλλες συναντήσεις 

Δεν ήταν μόνο αυτή η συνάντηση...

Με τον Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα αλιείας και κτηνοτροφίας κ. Σίμο Κεδίκογλου συναντήθηκε επίσης ο Φιλήμονας Ζαννετίδης ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την περίοδο οι αλιείς και οι κτηνοτρόφοι των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παράλληλα  κατέθεσε υπόμνημα με τα θέματα του πρωτογενή τομέα της περιφέρειας, σημεία του οποίου συζητήθηκαν διεξοδικά.

Συγκεκριμένα  τέθηκαν τα θέματα των επιπτώσεων της παρατεταμένης ανομβρίας που έπληξε τα νησιά, το υψηλό κόστος στις κτηνοτροφές αλλά και όλων των αγροτικών εφοδίων που  χρειάζονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Έθεσε επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς των νησιών μας από τους λαγοκέφαλους αλλά και από τις ζημιές που τους προκαλούν τα θηλαστικά. Μεγάλη συζήτηση έγινε και για το αίτημα των αλιέων για τις βιντζότρατες.

Απαντώντας ο Υφυπουργός είπε ότι το Υπουργείο εξετάζει και ψάχνει τον τρόπο πως θα ενισχύσει τους κτηνοτρόφους που πλήττονται από την άνοδο των τιμών και θα προβεί σε ανακοινώσεις το επόμενο διάστημα.

Για την ανομβρία και τις επιπτώσεις που προκαλεί αναζητούνται πόροι από την Ευρώπη αφού ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να αποζημιώσει λόγω μη πρόβλεψης  από τον οργανισμό του.

Για τα λαγοκέφαλα εξετάζεται από το Υπουργείο η επικήρυξη τους για δε τα θηλαστικά  και τις ζημιές που προκαλούν θα εξετάσει την πρόταση που κατέθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης σχετικά με τις διαπιστώσεις και τις αποδείξεις των ζημιών από τους αλιείς.

Επίσης ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Ζαννετίδη ότι το Υπουργείο θα οργανώσει το επόμενο διάστημα τηλεδιάσκεψη με την συμμετοχή  όλων των φορέων για το θέμα της βιντζότρατας. Τέλος έκανε γνωστό στον Αντιπεριφερειάρχη την πρόθεση του Υπουργείου για την ανάπτυξη του Αλιευτικού Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού με συγκεκριμένες δράσεις που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα.

.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News