Ποιοι ευθύνονται για την γενοκτονία με θύμα τις χελώνες;

Ε, κάποια στιγμή θα απασφάλιζαν… Δεν ήταν δυνατόν να αντέξουν άλλο χτύπημα χωρίς διαμαρτυρία. Επί δύο χρόνια συντελείται στη Νάξο μία γενοκτονία. Γιατί όποιος πιστεύει το αντίθετο, μάλλον ζει σε άλλο νησί. Η Νάξος έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο …χασάπικο. Συνολικά από το 2015 έχουμε 33 νεκρές χελώνες. Είτε μιλάμε για χελώνες Caretta Caretta είτε για πράσινες mydas “Chelonia mydas” αμφότερες τελούν ουσιαστικά υπό καθεστώς προστασίας από τη στιγμή που είναι είδος προς εξαφάνιση. Το λάθος τους; Το γεγονός ότι επέλεξαν το νησί των Κυκλάδων για να ζήσουν… Και βρέθηκαν θύμα ενός απίστευτου μακελειού. Τα προηγούμενα χρόνια μάλιστα υπήρχε και μία ποικιλία όσον αφορά την …εκτέλεση των θαλάσσιων ερπετών. Ακόμη και την μαφιόζικη μέθοδο του τσιμεντώματος είδαμε. Φέτος, όμως έχουμε …μονοτονία: αποκεφαλισμούς. Και επίσης έχει χαθεί και η ποικιλία των περιοχών που γίνονται οι εκτελέσεις των θαλάσσιων ερπετών. Μόνο στην Πλάκα για φέτος.

Οπότε και τα μέλη του Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου χθες μέσω του προέδρου τους, προχώρησαν σε καταγγελία προς κάθε αρμόδια αρχή… Είτε μιλάμε για Λιμεναρχείο Νάξου, είτε για το Λιμενικό Σώμα είτε προς το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Κι αυτό γιατί; Γιατί κάποια στιγμή θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει. Μέσα από την καταγγελία τίθενται κάποια ερωτηματικά όσον αφορά τους …εκτελεστές μέσω ερωτήσεων ενώ η καταγγελία έχει ως στόχο να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, προκειμένου να αναλογιστούμε όλοι μας το κόστος τέτοιων ενεργειών για το περιβάλλον και τη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Αναλυτικά η καταγγελία αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου (ΝΠΙΔ-Αναγνωρισμένο Σωματείο αρ.απ 2/2014 Ειρ.Νάξου), στο πλαίσιο της δράσης του, για τη προστασία της θαλάσσιας ζωής, έχει επικεντρώσει τις προσπάθειες του, τα τελευταία χρόνια,  στη προστασία και διάσωση καθώς και τη καταγραφή των θαλάσσιων χελωνών “Caretta Caretta” και πράσινη mydas “Chelonia mydas” που ζουν και αναπαράγονται στη Νάξο. Είναι γνωστό σε όλους ότι η χελώνα “Caretta Caretta” θεωρείται είδος προς εξαφάνιση και προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βέρνης και από τη συνθήκη CΙΤΕS για τον έλεγχο του εμπορίου ειδών απειλούμενων με εξαφάνιση.

Ο Σύλλογός μας συνεργάζεται με διαπιστευμένους και επιστημονικούς φορείς και η μέχρι σήμερα καταγραφή και επεξεργασία των στοιχείων έχει αποδώσει ήδη σημαντικά ευρήματα και οδηγεί σε αναμφισβήτητα και θλιβερά συμπεράσματα :

Ετησίως οι σκόπιμες θανατώσεις, προφανώς από ανθρώπινο χέρι, είτε μέσω αποκεφαλισμού, πνιγμού, είτε με αιχμηρά αντικείμενα, σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές του νησιού μας, παραμένουν σταθερές σε διψήφιο αριθμό (αναλυτικά το 2015 καταγράφηκαν 17 νεκρές  χελώνες ενώ το 2016 βρέθηκαν 11).

Εφέτος η νοσηρή αυτή εικόνα συμπληρώθηκε με το χειρότερο τρόπο, όπου στους δύο πρώτους κιόλας μήνες του 2017 καταγράψαμε ήδη 7 νεκρές χελώνες, εκ των οποίων οι 6 βρέθηκαν αποκεφαλισμένες !!!

Σοκάρει ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι αναφερόμαστε ΜΟΝΟ στο επίσημα καταγεγραμμένο δείγμα από το Σύλλογό μας και το Λιμεναρχείο Νάξου και όχι στο σύνολο του χελωνών που έχει θανατωθεί, το οποίο στατιστικά και λόγω της γεωμορφολογίας των ακτών θα είναι δυστυχώς ακόμα μεγαλύτερο. Τα περιστατικά αυτά δημοσιεύτηκαν σε ΜΜΕ πανελλαδικής και διεθνούς εμβέλειας ενώ δεχθήκαμε πληθώρα παραπόνων από οργισμένους πολίτες και τουρίστες για την αδράνεια των τοπικών αρχών. 

ΠΟΙΟΙ είναι λοιπόν αυτοί που αποκεφαλίζουν χελώνες μέσα στο χειμώνα κυρίως στη θαλάσσια περιοχή  Πλάκας Νάξου ;

ΠΟΙΟΙ τις πνίγουν ; - ποιοί τις “τσιμεντώνουν”;

ΠΟΙΟΙ είναι οι εχθροί αυτού του αρχέγονου ερπετού σε αυτόν τον τόπο ;   

Η παρούσα καταγγελία απευθύνεται στις αρμόδιες Αρχές με σκοπό να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικολογική καταστροφή που κάποιοι ασυνείδητοι εγκληματίες ανενόχλητοι προκαλούν στο νησί μας.

Η καταγγελία αυτή έχει επίσης ως στόχο να αφυπνίσει την οικολογική συνείδηση των πολιτών, προκειμένου να αναλογιστούμε όλοι μας το κόστος τέτοιων ενεργειών για το περιβάλλον και τη τουριστική ανάπτυξη του νησιού μας.

Τι αντίκτυπο άραγε έχει για το νησί μας η δημοσίευση τέτοιων θλιβερών ειδήσεων πανελλαδικά ακόμη και σε διεθνή ΜΜΕ; 

Τέλος, αυτή η καταγγελία είναι ένα μέσο κινητοποίησης του Δήμου Νάξου, της Περιφέρειας, του Λιμεναρχείου και του Δασονομείου Νάξου κλπ., προκειμένου να αναλάβουν δράσεις, να εντείνουν τους ελέγχους τους, να τηρούν την νομιμότητα λαμβάνοντας άμεσα μέτρα και να βοηθήσουν στη σύλληψη και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News