«Πολιτισμός» στους Αη Γιάννηδες

Αη Γιάννηδες… Μία περιοχή λίγο έξω από την Χώρα Νάξου στο δρόμο προς τις Εγγαρές. Ουσιαστικά μιλάμε για μία μικρή παραλία όπου κυρίως τις ημέρες που δεν έχει βοριά είναι ιδανική για μπάνιο. Και προσφέρεται για τους λιγοστούς κατοίκους που βρίσκονται γύρω από την παραλία αυτή. Οι Αη Γιάννηδες είναι η πρώτη επιλογή για το περίφημο εμπορικό λιμάνι που θέλει να φτιάξει κάποια στιγμή στο μέλλον ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων ενώ έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις παραλίες όπου μπορούν τα τετράποδα να κάνουν το μπάνιο τους με βάση απόφαση της Δημοτικής Κοινότητας.

Όμως, ο βασικός λόγος που απασχολεί τις περισσότερες φορές τα ΜΜΕ του νησιού είναι η άσχημη εικόνα που παρουσιάζει σε επίπεδο καθαριότητας. Λες και είναι …ξεχασμένη από το θεό. Όταν υπάρχει βοριάς τα φύκια γεμίζουν την παραλία ενώ δεν είναι λίγοι δυστυχώς – όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες – αυτοί που αρέσκονται να απολαμβάνουν Barbeque κοντά στη θάλασσα απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης.

Όμως, εδώ υπάρχει ο παράγων πολιτισμός… Η εικόνα ακόμη και με την ψησταριά στη παραλία και τα απομεινάρια του φαγητού σίγουρα δεν τιμάει κανέναν. Όχι μόνο αυτούς που απόλαυσαν το φαγητό τους κοντά στη θάλασσα αλλά και το Δήμο που οφείλει σε τακτά χρονικά διαστήματα να κάνει μία βόλτα από την περιοχή και να την καθαρίζει… Άλλωστε καλοκαίρι έρχεται, η παραλία είναι κοντά στη πόλη, κάτοικοι υπάρχουν εκεί, οπότε γιατί να βλέπουν αυτό το θέαμα; Για τη συγκεκριμένη παραλία πάντως τα τελευταία χρόνια υπάρχει πεδίο αντιπαράθεσης για το θέμα της καθαριότητας, οπότε μία οριστική απόφαση μάλλον θα βάζει τέλος οριστικά σε αυτή την εικόνα και θα δώσει ανάσα στη περιοχή…