Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΡόδος: ένα βήμα πριν την απόκτηση μονάδας παραγωγής Βιοαερίου ο Δήμος

Ρόδος: ένα βήμα πριν την απόκτηση μονάδας παραγωγής Βιοαερίου ο Δήμος

|

Πρωτοποριακή επένδυση από τον Δήμο Ρόδου – Προχωρά στην κατασκευή μονάδας παραγωγής βιοαερίου 

Σε μια μεγάλη πρωτοποριακή επένδυση προχωρά ο Δήμος της Ρόδου, προκηρύσσοντας ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσιών εκμετάλλευσης Βιοαερίου του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου, κάνοντας ένα ακόμα σημαντικό βήμα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Οπως διαβάζουμε στην εφημερίδα “Δημοκρατική” από την σύμβαση παραχώρησης που θα υπογραφεί, έπειτα από τον διεθνή διαγωνισμό, απορρέει η υποχρέωση να κατασκευάσει ο ανάδοχος την μονάδα που θα επεξεργάζεται το μεθάνιο το οποίο παράγεται στα κύτταρα του ΧΥΤΑ και θα το μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια.

Από την διαδικασία αυτή ο Δήμος Ρόδου θα βγει διπλά κερδισμένος καθώς αφενός μεν θα εισπράττει ποσοστό από τα κέρδη του αναδόχου και αφετέρου θα αποσυμφορηθούν τα κύτταρα του ΧΥΤΑ βόρειας Ρόδου.

Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 8.316.955,00€ χωρίς Φ.Π.Α. με προεξοφλημένο το σύνολο των εκτιμώμενων μικτών ετήσιων εσόδων του αναδόχου στην περίοδο των 20 ετών. Ο προϋπολογισμός είναι ενδεικτικός και το μόνο συγκριτικό μέγεθος για την επιλογή του αναδόχου είναι η συνδυαστική βαθμολογία της τεχνικής και οικονομικής προσφοράς του, όπως ορίζεται στην διακήρυξη.
Για τη συμμετοχή στον Διαγωνισμό κατατίθεται από κάθε Διαγωνιζόμενο εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 2% επί του προϋπολογισμού της υπηρεσίας εκτός Φ.Π.Α ή 166.339,10€. Η λήξη της ισχύος της εγγυητικής επιστολής πρέπει να είναι τουλάχιστον έως 8 μήνες μετά την καταλυτική ημερομηνία του διαγωνισμού.

Κριτήριο κατακύρωσης της επιλογής παρόχου για την κατάρτιση Σύμβασης Παραχώρησης Υπηρεσιών με αντικείμενο «ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΤΟΥ Χ.Υ.Τ.Α. ΒΟΡΕΙΑΣ ΡΟΔΟΥ είναι η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση τη βέλτιστη σχέση ποιότητας – τιμής, όπως εξηγείται στη διακήρυξη.

Η ισχύς της σύμβασης θα είναι από τη λήξη των διαδικασιών ως 20 έτη μετά την υπογραφή της. Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί με χρήση της πλατφόρμας του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ) μέσω της διαδικτυακής πύλης www.promitheus.gov.gr. Η ημερομηνία και έναρξη της κατάθεσης προσφορών ορίστηκε η 16:00 ώρα της 8/05/2018 και ως καταληκτική ημερομηνία και ώρα η 15:00 της 11/06/2018.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι μονάδες βιοαερίου είναι ελάχιστες και μετράνε λίγα χρόνια ζωής, την ίδια ώρα που σε άλλες χώρες του εξωτερικού λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, με τις Γερμανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο να παράγουν, αυτήν τη στιγμή, το 77% του συνόλου του βιοαερίου της ΕΕ (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), έχοντας κατανοήσει πλήρως το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο, το οποίο επιτελείται.

Το βιοαέριο, που αποτελεί μια ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, παράγεται από την αναερόβια χώνευση κτηνοτροφικών κυρίως αποβλήτων, βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων, καθώς και από αστικά οργανικά απορρίμματα (βιοαέριο εκλύεται από τους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων – ΧΥΤΑ). Αποτελείται τυπικά από 65% μεθάνιο και 35% διοξείδιο του άνθρακα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας (η συνδυασμό τους, δηλαδή συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας), καθώς επίσης και ως καύσιμο για μηχανές εσωτερικής καύσης. Ένα κυβικό μέτρο βιοαερίου υποκαθιστά 0,66 λίτρα ντίζελ ή 0,75 λίτρα πετρελαίου ή 0,85 κιλά κάρβουνου. Η οικονομικότητα μιας μονάδας βιοαερίου βασίζεται στο γεγονός ότι η πρώτη ύλη έχει μηδενική ή αρνητική αξία, ενώ τα προϊόντα της έχουν αδιαμφισβήτητα εμπορική αξία.

Τις δύο τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη, το συνεχώς διογκωμένο πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων και των απορριμμάτων, η αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων καθώς επίσης και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κόσμου, ανέδειξαν την παραγωγή βιοαερίου ως μια οικονομικά αποδεκτή και φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία.

Η ανάπτυξη των τεχνολογιών βιοαερίου προσφέρει σειρά από πλεονεκτήματα και περιβαλλοντικά οφέλη όπως:
-εξοικονόμηση χρημάτων
-βελτιωμένη απόδοση της λίπανσης,
-μειωμένες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου,
-οικονομική και περιβαλλοντικά αποδεκτή ανακύκλωση αποβλήτων,
-μειωμένες οχλήσεις λόγω οσμών και παρουσίας εντόμων,
-δυνατότητες μείωσης παθογόνων οργανισμών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν