Ρόδος - Καλυθιές: Ενα χριστουγεννιάτικο δέντρο διαφορετικό απ όλα τα άλλα

Στις Καλυθιές της Ρόδου, όπου βρίσκεται και το παγκοσμίως αναγνωρίσιμο τουριστικό Θέρετρο του Φαληρακίου ,τα Χριστούγεννα έχουν οικολογική διάθεση. Τα παιδιά του περιβαλλοντικού , πολιτιστικού συλλόγου «Ο Φάρος» , όπως κάθε χρόνο ανέλαβαν την εκδήλωση του στολισμού αλλά και της φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Με γνώμονα την ταυτότητα του συλλόγου ως προς την προστασία του περιβάλλοντος, με τη βοήθεια ενός εκ των μελών του,αποφασίστηκε το φετινό δέντρο να είναι διαφορετικό .

Με τη σκέψη πως δεν είναι δυνατόν ένας περιβαλλοντικός σύλλογος να αφαιρεί από το οικοσύστημα ένα δέντρο κάθε χρόνο για τις ανάγκες του στολισμού των Χριστουγέννων, δημιούργησαν με τον σχεδιασμό από τον νεαρό Σταμάτη Νικολού μια μακέτα ενός μεταλλικού δέντρου.

Μια εξάμετρη κατασκευή με ασύμμετρους δακτυλίους μοιρασμένους στους 4 κορμούς του .Το πιο σημαντικό είναι πως στα «κλαδιά» του έχουν τοποθετηθεί 240 μικρά πεύκα τα οποία παραχώρησε το φυτώριο της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου .

Τα μικρά πεύκα είναι νεαρά δεντράκια που με τη λήξη των εορτών θα χρησιμοποιηθούν για δενδροφύτευση στην περιοχή όπου ήταν η μικρή χωματερή της περιοχής. Όποτε αντί να αφαιρεθεί ένα δέντρο από το οικοσύστημα για την εξυπηρέτηση μια εκδήλωσης θα προστεθούν 240 νέα δέντρα.

Ανακυκλώσιμα τενεκεδάκια που ζωγράφισαν τα παιδιά των σχολίων του χωριού έδωσαν την θέση τους στα πλαστικά στολίδια. Το www.faliraki.com θέλει να συγχαρεί το συμβούλιο αλλά και όλα τα παιδιά του συλλόγου όπως και τους εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση της αξιόλογης αυτής πρωτοβουλίας.

Παραθέτουμε την ιδέα σε όλο τον πλανήτη μέσω του Faliraki.com ώστε να αποκτήσει και περιβαλλοντολογική σημασία ο στολισμός ενός δέντρου στους εορτασμούς των Χριστουγέννων.Να σημειώσουμε πως ένα δέντρο για να φτάσει σε ένα τέτοιο ύψος χρειάζεται τουλάχιστον 30 χρόνια. Πάνω από 400.000.000 δέντρα κόβονται στον πλανήτη για τις ανάγκες των Χριστουγέννων αναλογιστείτε λοιπόν την σημαντικότητα της προσπάθειας.

Ελπίζουμε να ακολουθήσουν όλοι αυτό το παράδειγμα και να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος !

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Δημοκρατική"