Σάμος: Στην κυριότητα του Δήμου πέρασε η ιαματική πηγή "Ποτάμι Καρλοβάσου"

Μετά την έκδοση σχετικής  Διαπιστωτικής Πράξης του Δημάρχου Σάμου, (779/Α.Π.ΟΙΚ.Γ.Δ.39/02-04-2019), ολοκληρώνεται η διαδικασία μεταβίβασης της κυριότητας εδαφικής έκτασης επιφανείας 22,2240 στρεμμάτων, από τον Ε.Ο.Τ. στο Δήμο Σάμου, που αφορά στην Ιαματική πηγή Ποταμίου Καρλοβάσου. Σημειώνεται ότι τα απαραίτητα δικαιολογητικά έχουν ήδη κατατεθεί στο Υποθηκοφυλακείο Καρλοβάσου. Η έκδοση του πιστοποιητικού μεταγραφής αναμένεται εντός των επομένων ημερών.  Εμεις να σημειώσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 όπως διαβάζουμε στο samiotikovima.blogspot.com ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά στην αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Ποταμίου,  με την κατάθεση από το δήμαρχο Σάμου του σχετικού φακέλου, στην υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά. 

.... όπως άλλωστε και την ιστορία των ιαματικών πηγών 
Στις ιαματικές πηγές Καρλοβάσου , αναφέρεται ο Κώστας Καμπούρης στο βιβλίο του "Το χρονικό της Σάμου" τ. Β', σ. 69. «Πριν από κάμποσα χρόνια, πολλοί Καρλοβασίτες μεταβαίνοντες για μπάνιο στο Ποτάμι διαπίστωναν ότι σε μερικά σημεία, κοντά στην παραλία, η θάλασσα ήταν χλιαρή. Αυτό ήταν αφορμή να συσταθεί το 1954 μια επιτροπή με πρόεδρο τον Ε. Χατζηγεωργίου, η οποία μετεκάλεσε τον εκ Κουμαραδαίων γεωλόγο και υδρολόγο Ελισαίο Καραγεωργίου να εξακριβώσει αν υπάρχει θερμοπηγή και που. Ο ειδικός διαπίστωσε ότι υπάρχει υποθαλάσσια πηγή στο τάδε σημείο. Η Επιτροπή αμέσως προέβη σε ερανική συγκέντρωση χρημάτων και με χρηματική κρατική συμπαράσταση διάνοιξε σήραγγα 156 μέτρων. Στο τέρμα της σήραγγας βρέθηκαν δυό πηγές: Μια μεγάλη και μια μικρή, μέσης θερμοκρασίας 34 έως 36 βαθμών, σε άλλη δε μεταγενέστερη εξέταση βρέθηκαν 29-30 βαθμοί και πήραν το χαρακτηρισμό θερμομεταλλικές ισχυρά ραδιενεργές 265 μονάδων MOCHE ή 964 ΕΜΑΝ υποχλωροδιούχες και ιωδιούχες.

Όμως οι αποκαλυφθείσες πηγές φαίνεται ότι δεν ήταν οι κύριες πηγές, αλλά δυτερεύουσες, δεν συνεχίστηκε όμως η διάνοιξη της σήραγγας από έλλειψη χρημάτων. Κατόπιν των διαπιστώσεων αυτών, ο ιδιοκτήτης των πηγών ΕΟΤ αποφάσισε να τις αξιοποιήσει και να τις εκμεταλλευθεί, αλλά δεν έθεσε σε εφαρμογή τις αποφάσεις του εκτός μιας χωροταξικής μελέτης βάσει της οποίας καταρτίστηκε κτηματολογικός πίνακας απαλλοτριώσεως 500 στρεμμάτων γης. Η έκταση αυτή σε τελευταία σχεδιαστική μορφή αξιοποιήσεως του πέριξ των πηγών χώρου περιορίστηκε σε 110 στρέμματα ανήκοντα στο Δημόσιο κι έτσι το θέμα αυτό τακτοποιήθηκε αζημίωτος για τον ΕΟΤ. Αλλά τελικά, ο ΕΟΤ αναθεώρησε την απόφασή του για την εκμετάλλευση των Ιαματικών Πηγών από τον ίδιο και τις παραχώρησε στο Δήμο Καρλοβάσου, ο οποίος πρόθυμα έσπευσε διά του εκπροσώπου του Προέδρου της Αδελφότητας Σαμίων Αθηνών Δ. Κομνηνού να υπογράψει το σχετικό συμφωνητικό εκχωρήσεως. Έπειτα, χωρίς χρονοτριβή προκήρυξε πλειοδοτική δημοπρασία ενοικιάσεως για 30 χρόνια των ιαματικών πηγών υπό τον όρο εκτελέσεως ορισμένων έργων.

Η δημοπρασία έγινε στις 3 Απριλίου του 1975 και τελευταίος πλειοδότης αναδείχθηκε ο γνωστός επιχειρηματίας Μ. Χιώτης που στόλισε το Καρλόβασι και με το πολύφημο τουριστικό ξενοδοχείο «ΜEΡΟΠΗ».