Σαντορίνη: Αναστατώθηκε η τοπική κοινωνία από εκκωφαντικό θόρυβο. Τι ήταν;

Ένας εκκωφαντικός θόρυβος, ο οποίος ακούστηκε έως και τα γύρω νησιά, καθώς και μία ελαφρά σεισμική δόνηση, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στη Σαντορίνη και τα γύρω νησιά.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, κ. Γεράσιμο Χουλιάρα, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά, μέσω του Facebook:

«Πολύ μικρή δόνηση 2,2 Ρίχτερ στην Σαντορίνη στις 15:46 η οποία ακούστηκε από κατοίκους ίσως λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Εδώ φαίνεται η καταγραφή από το φορητό σεισμολογικό δίκτυο στον σταθμό που είχα εγκαταστήσει στην Θηρασιά».

Όπως ενημέρωσε, «Η ανάλυση δείχνει το επίκεντρο 9 χιλιόμετρα δυτικά της Θήρας και το εστιακό βάθος στα 14 χιλιόμετρα».

Βέβαια, ο σεισμολόγος δεν απέκλεισε η δόνηση να προέρχεται από ανθρώπινη δραστηριότητα. Όπως εξήγησε: «Υπάρχουν σκέψεις που ανέφερε ο συνάδελφος Κώστας Παπαζάχος για ανθρωπογενή αίτια της δόνησης που κατεγράφη στην Σαντορίνη. Πχ έκρηξη στο λατομείο στον Πύργο. Αλλά η δόνηση έχει καταγραφή σε σταθμό απέναντι στην Θηρασιά και στην Νέα Καμμένη και όχι στον σχολικό σεισμογράφο στο Εμπορείο που είναι πιο κοντά στον Πύργο....και εάν είναι έκρηξη από άνθρωπο είναι μεγάλη και θα διαπιστωθεί και επιστημονικά σε λίγο. Επίσης η εκδοχή να πέρασε υπερηχητικό και να έσπασε το φράγμα του ήχου...τα εξετάζουμε επιστημονικά δεν πανικοβάλουμε».

Τι είπε όμως ο Δήμαρχος Θήρας, Αντώνης Σιγάλας μιλώντας στην τηλεόραση "Νέα Σαντορίνης" τόνισε ότι "γρήγορα κινηθήκαμε με τη βοήθεια των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν υπήρξε καμία παρέμβαση ανθρώπου, είχαμε σεισμική δόνηση αλλά σε πολύ μικρό χαμηλό βάθος και αυτό δημιούργησε τον θόρυβο. Δεν υπάρχει ανησυχία και παρακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς... Φυσικό φαινόμενο και έχει καταγραφεί... Δυστυχώς το internet κάνει κακό.... Και οφείλουμε όλοι να προσέχουμε". 

Πηγή: koinignomi.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News