Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη - Dive in Action: Καθαρίζουμε την Δευτέρα 8 Ιουνίου τον όρμο...

Σαντορίνη – Dive in Action: Καθαρίζουμε την Δευτέρα 8 Ιουνίου τον όρμο Φηρών

|

Με την αφορμή λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών στις 8 Ιουνίου, η «Dive in Action» μαζί με δύτες από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού, τον σύλλογο Θήρας «Εν Οδώ» και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών.

 Η θεμελιώδης σημασία του Ωκεανού στην ομαλή λειτουργία του πλανήτη και ο ουσιαστικός του ρόλος στην παραγωγή του 50% του διαθέσιμου οξυγόνου στον πλανήτη, θέτουν ερωτήματα που διαμορφώνουν μια νέα συνθήκη για το μέλλον. Σε ευρύτερη μεταφορά, οι συνέπειες από την ολοένα αυξανόμενη πίεση στην Ωκεάνια διαδρομή, μέσω της ρύπανσης των θαλασσών, της όξυνσης των υδάτων κ.α. έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη θαλάσσιο ισορροπία.

 Η προστασία του ωκεανού και η βιώσιμη διαχείριση των θαλάσσιων πόρων, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα και συμπεριλαμβάνονται στους βιώσιμους στόχους για την αειφόρο ανάπτυξη, δεδομένα που περιλαμβάνει η  ατζέντα των Ηνωμένων Εθνών με στόχους οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν μέχρι το έτος 2030.

 Η 8η Ιουνίου στο συμβολικό της χαρακτηρισμό ως “Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών”, μας υπενθυμίζει την ευθύνη απέναντι στα θαλάσσια ζητήματα και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα βήμα προς την κατάκτηση αυτού του στόχου.

 Επιπλέον η επίκαιρη παρατεταμένη περίοδος αποκλεισμού, δίνει την ευκαιρία στον άνθρωπο να στραφεί και να προβληματιστεί στη σημασία που έχει το περιβάλλον στη ζωή του.

 Αυτή η ευκαιρία με όλους τους σχετικούς προβληματισμούς και συνειρμούς κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου αποκλεισμού, με την χαλάρωση στη βιομηχανική παραγωγή, τους περιορισμούς στη ναυσιπλοΐα και γενικότερα στις μετακινήσεις, χαρακτηρίσθηκε από τους περιβαλλοντολόγους ως μια περίοδος περιβαλλοντικής ανάπαυσης και δεν πρέπει να χαθεί.

 Στο νησί της Σαντορίνης η περίοδος αυτή έφερε την μεγάλη αλλαγή στον ετήσιο κύκλο των τελευταίων δεκαετιών με την καθυστέρηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου ανοίγοντας στους κάτοικους και επιχειρηματίες μια νέα εποχή προβληματισμού.

101664143_1852903394845067_6968771883017699328_o.jpg

Με αφορμή την επιβεβλημένη ημερολογιακή μετακίνηση της έναρξης της τουριστικής περιόδου, δίνεται η ευκαιρία για περισσότερες δράσεις σε μια περίοδο παύσης, σε σημεία του νησιού που τα τελευταία χρόνια, λόγω της 12μηνης λειτουργίας του τουριστικού ρεύματος, δεν είχαμε την πρόσβαση να φροντίσουμε.

Ένα από αυτά είναι το παλιό λιμάνι, όρμος των Φηρών που επίσημα δεν έχει γίνει καμία εθελοντική δράση τα τελευταία χρόνια. Και όπως αναφέρει η ψυχή της δράσης, Δημήτρης Καμπανός «Η κατάδυση θα πραγματοποιηθεί μόνο από πιστοποιημένους δύτες, καθώς γνωρίζουμε πώς πρέπει να απομακρύνονται τα απορρίμματα χωρίς να θρυμματίζονται ή να προκαλούμε ζημιά στον βυθό. Είναι και πιο αποτελεσματικό έτσι – σε παλαιότερη δράση στον Ταξιάρχη ήμασταν 16 άτομα, πιστοποιημένοι και ερασιτέχνες, και ανασύραμε 300 κιλά απορριμμάτων, ενώ στο Αμμούδι ήμασταν μόνο 7 πιστοποιημένοι δύτες και ανασύραμε 320 κιλά».

Έτσι, τη Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020, παγκόσμια ημέρα των Ωκεανών η περιβαλλοντική οργάνωση Dive In Action, (Santorini Active Volcanic Environment) μαζί με τον Φυσιολατρικό, Εκδρομικό, Αθλητικό, Πολιτιστικό Σύλλογο Θήρας “Εν Οδώ” και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης  οργανώνουν υποβρύχιο και παράκτιο καθαρισμό στον όρμο των Φηρών, σε μια μοναδική ευκαιρία και με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος θα ξεκινήσει αργότερα.

Το πρόγραμμα

Η συγκέντρωση στον όρμο των Φηρών είναι προγραμματισμένη για τις 11.00 και η δράση του παρακτίου καθαρισμού θα ξεκινήσει στις 11.30. Στο διάστημα αυτό θα γίνει ενημέρωση των εθελοντών για τον τρόπο δράσης στην επιφάνεια.

Από τις 11.30 έως τις 12.00 θα γίνει η οργάνωση και ενημέρωση των δυτών για τον υποβρύχιο καθαρισμό. Θα πραγματοποιηθούν 2 καταδύσεις. Στους καθαρισμούς επιφάνειας και υποβρυχίως χρησιμοποιούνται επαναχρησιμοποιούμενα υλικά γάντια σάκοι κλπ.

 – Θα γίνει ενημέρωση για τη θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, αναφορά στους τρόπους διαχείρισης των οικιακών και επαγγελματικών απορριμμάτων, τρόποι και λύσεις για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και θα δοθούν ποτήρια μόνιμης χρήσης για στιγμιαία ροφήματα σε όσους είναι διατεθειμένοι να ακολουθήσουν την προσπάθεια μας.

 – Μετα τον καθαρισμό θα γίνει καταμέτρηση καταγραφή και διαχωρισμός των σκουπιδιών και οι εθελοντές θα μπορούν να παρακολουθήσουν και να δράσουν συμμετέχοντας στη διαχείριση των θαλάσσιων απορριμμάτων.

Πρόσκληση για συμμετοχή στη δράση έχει γίνει στα Καταδυτικά Κέντρα του νησιού, ομάδες και τοπικές επιχειρήσεις. Συνδράμουν ο Δήμος Θήρας, η ΓΕΩΘΗΡΑ ΜΑΕ, το Επαρχείο Θήρας, το Λιμεναρχείο Θήρας ενώ τη δράση υποστηρίζουν η HELMEPA και το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Α.Κ. Λασκαρίδη.    

Σημαντική για άλλη μια φορά η παρουσία της Ένωσης Λεμβούχων Θήρας που θα διαθέσει σκάφος από το λιμάνι του Αθηνιού προς τον όρμο Φηρών για την μετακίνηση των εξοπλισμών και εθελοντών που δεν έχουν δυνατότητα να κατεβούν από τα Φηρά.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα Vivid Blue 2020 (Ζωντανό Μπλε) της Dive In Action και θα ακολουθήσει μια σειρά δράσεων και ενημερώσεων σε θαλάσσια περιβαλλοντικά ζητήματα στη Σαντορίνη και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων. Επίσης προγραμματίζονται σε συνεργασία με το πρόγραμμα Sea Change Greek Islands του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη διπλοί υποβρύχιοι καθαρισμοί σε 10 νησιά των Κυκλάδων, 3 υποβρύχιοι καθαρισμοί στην Σαντορίνη και 2 στην Ανάφη. Παράλληλα προετοιμάζεται με πρόταση, η έναρξη διαβούλευσης με επιχειρήσεις εστίασης και ξενοδοχεία, βάση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας ΕΕ/904/2019 για τον μείωση των πλαστικών μιας χρήσης.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΣΥΡΙΖΑ – Κασσελάκης: Το Σάββατο στη Σύρο, περιοδεία στο Αιγαίο

Λόγω Ευρωεκλογών ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκινάει περιοδεία στο Αιγαίο.. Πότε θα βρίσκεται στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο.

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν οι “απάτητες” παραλίες, πόσες είναι στις Κυκλάδες; (πίνακας)

Υπεγράφη η ΚΥΑ με την οποία προσδιορίζονται οι 198 «απάτητες παραλίες». Δείτε τι απαγορεύεται σε αυτές.

Κ. Μπιζάς: “Τον Απρίλιο περιμένουμε περισσότερους από 40.000 επισκέπτες στο νησί”

ο τελευταίο διάστημα, ο Δήμος Πάρου έχει επιδοθεί σε εκστρατεία προβολής του νησιού μέσω επαφών με επαγγελματίες του Τουρισμού από σημαντικές αγορές του εξωτερικού που πραγματοποιήθηκαν με τις διαδικτυακές συναντήσεις του Αντιδημάρχου Τουρισμού Θοδωρή Μπιζά και μελών της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου.

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Κέα: Διήμερο (20-21 Απριλίου) εθελοντικής αιμοδοσίας

Ερχεται διήμερο εθελοντικής αιμοδοσίας στην Κέα.. Που και πότε;

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Θα ορκιστεί στη… φυλακή αν εκλεγεί ο Μπελέρης;

Τι θα συμβεί με τον φυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη εάν εκλεγεί Ευρωβουλευτής;

Αμοργός – Κέντρο Υγείας: Ανανέωση θητείας για την πρόεδρο της Δ.Σ., Ιωάννα Συνοδινού

Η Ιωάννα Συνοδινού ανανέωσε τη θητεία της στη Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας Αμοργού - Ποια είναι τα νέα μέλη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη