Σαντορίνη: Καθαρισμός .. .σκούπα σε παραλίες και plastic free Santorini

Καθαρισμοί στην Περίσσα, το Καμάρι και τον Μονόλιθο και υποβρύχιοι καθαρισμοί στο Αμμούδι και στην Περίσσα (οι τελευταίοι σε συνεργασία με την οργάνωση Dive In Action, ήταν ο απολογισμός δράσεων το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη. Ενταγμένοι στην ομπρέλα του προγράμματος Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης, οι καθαρισμοί, μια συνεργασία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη και της Lidl Hellas, έδειξαν στην πράξη την αξία της συνεργασίας ανάμεσα σε ομάδες από ίδιους ή διαφορετικούς χώρους, με κοινό ενδιαφέρον για το περιβάλλον.

Στους παράκτιους καθαρισμούς το "top 5" των απορριμμάτων περιέλαβε 2200 αποτσίγαρα (!), 610 μικρά κομμάτια πλαστικού, 294 πλαστικά καλαμάκια, 287 πλαστικά καπάκια μπουκαλιών & δακτύλιοι, καθώς και 128 πλαστικά ποτήρια. Εικόνα απογοητευτική για έναν τόπο που θεωρείται από τους ομορφότερους της χώρας μας.  Μια εκδήλωση λόγου στο Ίδρυμα Λ. & Ε. Νομικού, με ομιλητές τον Ιάκωβο Ανδρεανίδη, Πρόεδρο Διοίκησης της Lidl Ελλάς, την Αντιδήμαρχο Θήρας Σοφία Κίτσου και την γράφουσα, υπό τον συντονισμό της Βασιλικής Αδαμίδου, Διευθύντριας Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Lidl Ελλάς, καθώς και η προβολή του Plastic Free Archipelago, του ντοκιμαντέρ του Sotiris Danezis για το Ίδρυμα, συμπλήρωσαν το τριήμερο.

120407077_10224792826108161_4656743843261379385_o.jpg

Αυτό αναφέρει στην σελίδα της στα social media, η Αγγελική Κοσμοπούλου - Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου K. Λασκαρίδη - και με αφορμή τη δράση που έγινε το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου στη Σαντορίνη.. Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης...

Η Lidl Ελλάς συνεχίζει το έργο της εναλλακτικής τουριστικής καμπάνιας “Plastic Free Santorini” που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Θήρας και προχωράει στην ενσωμάτωσή του κάτω από την ομπρέλα του προγράμματος “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μίας Χρήσης”, μιας κοινής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Στο πλαίσιο αυτό, το τριήμερο 25-27 Σεπτεμβρίου εκπρόσωποι της εταιρίας, μαζί με συνεργάτες και εθελοντές του Ιδρύματος, βρέθηκαν στη Σαντορίνη για να ενώσουν τις δυνάμεις τους απέναντι στον αγώνα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και των ελληνικών ακτών, προσφέροντας ανάσες ζωής στο οικοσύστημα του νησιού, αλλά και λύσεις, ανοίγοντας δρόμους βιώσιμης ανάπτυξης. Δράση καθαρισμού από Lidl και Ιδρυμα Λασκαρίδη

Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε υποβρύχιους καθαρισμούς σε συνεργασία με την τοπική μη κερδοσκοπική οργάνωση “Dive In Action” στον Όρμο Αμμουδίου και στον βυθό της Περίσσας, ενώ ακολούθησαν παράκτιοι καθαρισμοί στις παραλίες Καμάρι, Μονόλιθος και Περίσσα. Το αναλυτικό πρόγραμμα των δράσεων παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Λ. & Ε. Νομικού, με ομιλητές τον Ιάκωβο Ανδρεανίδη, Πρόεδρο Διοίκησης της Lidl Ελλάς, την Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου K. Λασκαρίδη και τη Σοφία Κίτσου, Αντιδήμαρχο Θήρας, υπό τον συντονισμό της Βασιλικής Αδαμίδου, Διευθύντριας Επικοινωνίας, Εταιρικής Υπευθυνότητας και Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης της Lidl Ελλάς.

“Πρόθεσή μας είναι να μειώσουμε την αλόγιστη χρήση του πλαστικού. Να γίνει η ανακύκλωση δεύτερη φύση μας. Να επενδύσουμε στη δυναμική της κυκλικής οικονομίας. Να προστατεύουμε τις ακτές και τις θάλασσές μας. Επιστρέφουμε λοιπόν στη Σαντορίνη έχοντας πολύτιμο συνοδοιπόρο το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου K. Λασκαρίδη και δυναμώνουμε τη δέσμευσή μας για μία Σαντορίνη χωρίς πλαστικό με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “Ελλάδα Χωρίς Πλαστικά Μιας Χρήσης” του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο κος Ιάκωβος Ανδρεανίδης.

“Αυτό που ήρθαμε να κάνουμε στη Σαντορίνη, είναι να πείσουμε τους ανθρώπους ότι αξίζει να δοκιμάσουν να ζήσουν την καθημερινότητά τους με έναν πιο βιώσιμο τρόπο. Έχουμε τη χαρά να συνεργαζόμαστε σε αυτή μας την προσπάθεια με τη Lidl Ελλάς, μια εταιρία η οποία έχει στο DNA της τη βιωσιμότητα. Είναι η πρώτη εταιρία που συμπράττει με εμάς σε αυτό το μεγάλο εθνικό πρόγραμμα, κάνοντας όχι μόνο τις δράσεις στο πεδίο για τις οποίες είμαστε εδώ, αλλά κάτι πολύ πιο φιλόδοξο που είναι ο Μαραθώνιος Καινοτομίας για μία “Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης” – μία κοινή προσπάθεια, για να βάλουμε τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, για να δημιουργήσουν, να συνδημιουργήσουν την επόμενη μέρα”, είπε χαρακτηριστικά η Δρ. Αγγελική Κοσμοπούλου.

120369894_10224792828388218_5106682241702288850_o.jpg

Όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να θυμηθούν την τηλεοπτική ταινία της Lidl Ελλάς “Το αγόρι που αρνείται να μεγαλώσει” και να παρακολουθήσουν το πρώτο ελληνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο “Plastic Free Archipelago” για τα πλαστικά μιας χρήσης, τη ρύπανση που προκαλούν στις ελληνικές θάλασσες και τις προσπάθειες για τη σταδιακή κατάργησή τους, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που έχει την υπογραφή του δημοσιογράφου και παραγωγού ντοκιμαντέρ Σωτήρη Δανέζη.

Η ενέργεια υποβρύχιων και παράκτιων καθαρισμών στη Σαντορίνη αποτελεί μέρος του REset Plastic, της διεθνούς στρατηγικής του ομίλου Schwarz για το πλαστικό, στην οποία συμμετέχει και η Lidl Ελλάς και συγκεκριμένα στα πεδία δράσης REmove και REcycle.

Αναλυτικά τα πεδία δράσης της πρωτοβουλίας REset Plastic είναι τα εξής:

REduce/Μείωση
Αποφεύγουμε τη χρήση πλαστικού όπου είναι εφικτό και βιώσιμο.

REdesign/Επανασχεδιασμός
Σχεδιάζουμε τα προϊόντα και τις συσκευασίες τους, ώστε να είναι ανακυκλώσιμα/ες για να κλείνει ο κύκλος στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας. Έχουμε ήδη μειώσει το πλαστικό σε μεγάλο αριθμό συσκευασιών, αυξήσει την ανακυκλωσιμότητα ή εναλλακτικά χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένο πλαστικό. Τα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση “Packaging responsibly” ενισχύουν τη διαφάνεια προς τους καταναλωτές μας.

REcycle/Ανακύκλωση
Συλλέγουμε, κάνουμε διαλογή, ανακυκλώνουμε και κλείνουμε τον κύκλο ζωής των πρώτων υλών.

REmove/Απομάκρυνση
Υποστηρίζουμε την απομάκρυνση πλαστικού από το περιβάλλον. Σε συνεργασία με τους εταίρους μας “Project Stop” και “One Earth – One Ocean e.V.” συμβάλλουμε σε ωκεανούς και ποτάμια χωρίς πλαστικό. Αυτή η δέσμευσή μας περιλαμβάνει και τοπικές δράσεις σε χώρες δραστηριότητας της Lidl.

REsearch/Έρευνα
Επενδύουμε στην έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων και ενημερώνουμε για την ανακύκλωση και την προστασία των φυσικών πόρων. Έχουμε υπογράψει την Παγκόσμια Δέσμευση της Νέας Πλαστικής Οικονομίας του Ιδρύματος Ellen MacArthur, το οποίο αποτελεί ισχυρό αποτύπωμα του οράματός μας για μια παγκόσμια λειτουργική κυκλική οικονομία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News