Σαντορίνη: Με οδηγό τον Κουστώ καθαρισμός των βυθών στο νησί

Παρασκευή 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, και είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Σαντορίνη . Με πρωτοβουλία της Healthy Seas και με την αρωγή της ομάδας των δυτών του Πιερ - Υβ Κουστώ (Cousteau Divers) αλλά και το πιο σημαντικό, σε ζωντανή μετάδοση (στις 11.000 το πρωί ) από το νησί της Σαντορίνης θα παρουσιάσουν το πώς οι δύτες απομακρύνουν τα δίχτυα φάντασμα, δηλαδή αλιευτικά δίχτυα που χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες και ευθύνονται για το θάνατο εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων κάθε χρόνο.

Δίχτυα που αποτελούν "φονικές παγίδες", που κάθε χρόνο αφανίζουν χιλιάδες είδη που ζουν στη θάλασσα επηρεάζοντας το οικοσύστημα. Είναι τα δίχτυα φαντάσματα όπως αποκαλούνται, αυτά που χάνονται και εγκαταλείπονται από τα αλιευτικά σκάφη για να συνεχίσουν όμως επί σειρά ετών να παγιδεύουν ψάρια. Καρχαρίες, δελφίνια, φώκιες και χελώνες υποφέρουν και πεθαίνουν επειδή μπλέκονται σε τέτοια δίχτυα τα οποία είναι πλαστικά και δεν βιοδιασπώνται. Εκτιμάται ότι 640.000 τόνοι δίχτυα-φαντάσματα βρίσκονται στις θάλασσες και αντιστοιχούν περίπου στο 10% των πλαστικών απορριμάτων που μολύνουν τους ωκεανούς. Και τα δίχτυα θα μετατραπούν σε νήμα και μετά θα γίνουν μαγιό και αθλητικά είδη.

Οι έμπειροι τεχνικοί δύτες του Ghost Fishing που υποστηρίζονται από το κέντρο καταδύσεων Atlantis (Atlantis Dive Center) θα αναλάβουν την απαιτητική καταδυτική αποστολή της ανάσυρσης των διχτυών, τα οποία έπειτα από επεξεργασία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μαγιό, καθώς ο Πιερ-Υβ Κουστώ (Pierre-Yves Cousteau) θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης; Στη διάρκεια της κατάδυσης, ο Πιερ Ιβ Κουστό φορώντας ειδικό εξοπλισμό θα μεταδόσει live μέσω facebook  (www.facebook.com/events/169288210455119), και θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Το κοινό μπορεί επίσης να στείλει τις ερωτήσεις του μέσω του #SaveYourBreath στο Facebook, το Instagram και στο Twitter.

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρώσει 375 τόνους αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισούνται με το βάρος 2 γαλάζιων φαλαινών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το Healthy Seas και οι Δύτες του Κουστώ υποστηρίζουν επίσης οι Carvico, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, Oia Sunset Cruise, Σύλλογος Ψαράδων Θήρας, Σύλλογος Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Θαλάσσιο Καταφύγιο 

Κι όλα αυτά; Αποσκοπούν σε τι άλλο από τη δημιουργία της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ) στη Σαντορίνη. Το όραμα για το θαλάσσιο καταφύγιο της Σαντορίνης γεννήθηκε το 2010 από τον Πιερ Ιβ -Κουστό και τον Απόστολο Στυλιανόπουλο (Αtlantis Dive Center). Το 2017 συστάθηκε ο Σύλλογος «Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης: Θηραϊκή Θάλασσα» με στόχο τη δημιουργία του καταφυγίου, σε στενή συνεργασία μεταξύ των Αρχών, της τοπικής κοινωνίας και των ψαράδων που από πρώτο χέρι κατανοούν την ανάγκη για πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, από την άποψη τόσο της προστασίας της φύσης όσο και του βιοπορισμού τους.

Η καλή διαχείριση ενός καλού μεγέθους και αποτελεσματικά προστατευόμενου θαλάσσιου καταφυγίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επιπλέον θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Επίσημο αίτημα για τη ΘΠΠ κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2017 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.