Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣαντορίνη: Με οδηγό τον Κουστώ καθαρισμός των βυθών στο νησί

Σαντορίνη: Με οδηγό τον Κουστώ καθαρισμός των βυθών στο νησί

|

Υπό την Αιγίδα του Δήμου Θήρας πραγματοποιείται στις 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, η πρωτοβουλία Healthy Seas μαζί με τους Δύτες του Κουστώ (Cousteau Divers θα κάνουν ζωντανή μετάδοση από το νησί της Σαντορίνης για να παρουσιάσουν πώς οι δύτες απομακρύνουν τα δίχτυα φάντασμα  από την περιοχή της καλντέρας, δίχτυα που σκοτώνουν εκατομμύρια θαλάσσια ζώα κάθε χρόνο.

Παρασκευή 8 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών, και είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Σαντορίνη . Με πρωτοβουλία της Healthy Seas και με την αρωγή της ομάδας των δυτών του Πιερ – Υβ Κουστώ (Cousteau Divers) αλλά και το πιο σημαντικό, σε ζωντανή μετάδοση (στις 11.000 το πρωί ) από το νησί της Σαντορίνης θα παρουσιάσουν το πώς οι δύτες απομακρύνουν τα δίχτυα φάντασμα, δηλαδή αλιευτικά δίχτυα που χάνονται ή απορρίπτονται στις θάλασσες και ευθύνονται για το θάνατο εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων κάθε χρόνο.

Δίχτυα που αποτελούν “φονικές παγίδες”, που κάθε χρόνο αφανίζουν χιλιάδες είδη που ζουν στη θάλασσα επηρεάζοντας το οικοσύστημα. Είναι τα δίχτυα φαντάσματα όπως αποκαλούνται, αυτά που χάνονται και εγκαταλείπονται από τα αλιευτικά σκάφη για να συνεχίσουν όμως επί σειρά ετών να παγιδεύουν ψάρια. Καρχαρίες, δελφίνια, φώκιες και χελώνες υποφέρουν και πεθαίνουν επειδή μπλέκονται σε τέτοια δίχτυα τα οποία είναι πλαστικά και δεν βιοδιασπώνται. Εκτιμάται ότι 640.000 τόνοι δίχτυα-φαντάσματα βρίσκονται στις θάλασσες και αντιστοιχούν περίπου στο 10% των πλαστικών απορριμάτων που μολύνουν τους ωκεανούς. Και τα δίχτυα θα μετατραπούν σε νήμα και μετά θα γίνουν μαγιό και αθλητικά είδη.

Οι έμπειροι τεχνικοί δύτες του Ghost Fishing που υποστηρίζονται από το κέντρο καταδύσεων Atlantis (Atlantis Dive Center) θα αναλάβουν την απαιτητική καταδυτική αποστολή της ανάσυρσης των διχτυών, τα οποία έπειτα από επεξεργασία θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή μαγιό, καθώς ο Πιερ-Υβ Κουστώ (Pierre-Yves Cousteau) θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης; Στη διάρκεια της κατάδυσης, ο Πιερ Ιβ Κουστό φορώντας ειδικό εξοπλισμό θα μεταδόσει live μέσω facebook  (www.facebook.com/events/169288210455119), και θα ταξιδέψει το κοινό πάνω και κάτω από τα κύματα. Το κοινό μπορεί επίσης να στείλει τις ερωτήσεις του μέσω του #SaveYourBreath στο Facebook, το Instagram και στο Twitter.

Η πρωτοβουλία Healthy Seas δραστηριοποιείται εδώ και 5 χρόνια στην Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε συνεργασία με εθελοντές δύτες και αλιείς έχουν συγκεντρώσει 375 τόνους αλιευτικών διχτυών από τις θάλασσες και από τη στεριά, που ισούνται με το βάρος 2 γαλάζιων φαλαινών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Θήρας και του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Το Healthy Seas και οι Δύτες του Κουστώ υποστηρίζουν επίσης οι Carvico, Aquafil SpA, Seascape Subsea Technology BV, Oia Sunset Cruise, Σύλλογος Ψαράδων Θήρας, Σύλλογος Προστατευόμενης Περιοχής Σαντορίνης, Δημοτικό Σχολείο Οίας, Λιμεναρχείο Σαντορίνης, Ένωση Λεμβούχων Σαντορίνης και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Θαλάσσιο Καταφύγιο 

Κι όλα αυτά; Αποσκοπούν σε τι άλλο από τη δημιουργία της πρώτης θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής (ΘΠΠ) στη Σαντορίνη. Το όραμα για το θαλάσσιο καταφύγιο της Σαντορίνης γεννήθηκε το 2010 από τον Πιερ Ιβ -Κουστό και τον Απόστολο Στυλιανόπουλο (Αtlantis Dive Center). Το 2017 συστάθηκε ο Σύλλογος «Θαλάσσια Προστατευόμενη Περιοχή Σαντορίνης: Θηραϊκή Θάλασσα» με στόχο τη δημιουργία του καταφυγίου, σε στενή συνεργασία μεταξύ των Αρχών, της τοπικής κοινωνίας και των ψαράδων που από πρώτο χέρι κατανοούν την ανάγκη για πιο βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές, από την άποψη τόσο της προστασίας της φύσης όσο και του βιοπορισμού τους.

Η καλή διαχείριση ενός καλού μεγέθους και αποτελεσματικά προστατευόμενου θαλάσσιου καταφυγίου θα έχει θετικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα θα αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο πέρα από τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και επιπλέον θα βοηθήσει στην αναπλήρωση των αλιευτικών αποθεμάτων. Επίσημο αίτημα για τη ΘΠΠ κατατέθηκε τον Οκτώβριο 2017 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο