Σαντορίνη: Ας μην θυσιάσουμε τα πάντα στο βωμό του χρήματος

Και οι γερανοί ήρθαν και πάλι…. Οι εργασίες ξεκίνησαν και σε μερικούς μήνες ένα τεράστιο ξενοδοχείο θα είναι έτοιμο. Αναφερόμαστε στην δράση που εξελίσσεται στην περιοχή Μαρμάρι στη Βλυχάδα της Σαντορίνης, μία από τις ωραιότερες όχι μόνο του νησιού αλλά συνολικά στο Νότιο Αιγαίο. Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Save Vlyhada, Σώστε τη Βλυχάδα» στις 9 Φεβρουαρίου, οι εργασίες άρχισαν εκ νέου με ταχείς ρυθμούς και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ασφαλιστικά μέτρα για διακοπή εργασιών.  Οι αντιδράσεις είναι έντονες. Όχι μόνο από την οργάνωση «Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό της Σαντορίνης» αλλά και από αρκετούς κατοίκους που μέσα από τα social media καταγγέλλουν το περιβαλλοντικό έγκλημα καθότι αλλοιώνεται το φυσικό τοπίο.. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που παρεμβαίνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, έχοντας ως βασικό σημείο δράσης το Sea Diamond που ακόμη βρίσκεται στη Καλντέρα…

Και όπως σημειώνεται «Δεν ξέρουμε αν είμαστε εμείς που θα κρίνουμε τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο αλλά σίγουρα είμαστε εμείς που πρέπει να προστατέψουμε τον τόπο μας και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Κάθε χειμώνα γινόμαστε μάρτυρες μιας καλπάζουσας οικοδομικής δραστηριότητας η οποία γίνεται ολοένα και με δυσμενέστερους για το περιβάλλον και την κοινωνία όρους. Με αφορμή την άφιξη και στην περιοχή της Βλυχάδας των οικοδομικών γερανών, η Διεθνής Δράση για το Περιβάλλον και τον πολιτισμό της Σαντορίνης, διαπιστώνει ότι η εμμονή μερικών σε ένα επιχειρείν το οποίο δεν έχει βιώσιμο ορίζοντα και κατ’ επέκταση δεν θα εξυπηρετήσει το γενικό καλό του νησιού, απειλεί να καταστρέψει μία από τις τελευταίες εναπομείνασες περιοχές της Σαντορίνης, η οποία είναι ιδιαίτερης φυσικής και πολιτισμικής αξίας.

Η Διεθνής δράση υπενθυμίζει ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τη βάση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας συμπεριλαμβανομένων του πολιτισμού και του τουρισμού και χρήζει προστασίας μιας και δύναται να υποβαθμιστεί ή να καταστραφεί ανεπανόρθωτα από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ας μη τρέφουμε αυταπάτες και μην εναποθέτουμε φρούδες ελπίδες για μελλοντική ευημερία. Δεν θα υπάρξει. Δεν μπορεί να υπάρξουν αυξανόμενες οικονομικές αποδόσεις από ένα νησί του οποίου το φυσικό κεφάλαιο διαρκώς συρρικνώνεται. Η πραγματικότητα είναι ότι θυσιάζοντας το φυσικό σου περιβάλλον για το βραχυπρόθεσμο κέρδος θυσιάζεις μαζί του κάθε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγή πολιτισμού, οικονομική ευμάρεια και ακμαία κοινωνία σε ένα υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον.

Η Διεθνής δράση κάνει έκκληση σε όλους τους αρμοδίους φορείς αλλά και στους απλούς πολίτες να δράσουν προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν πρέπει να συνεχίσουμε την κατασπατάληση του υπερπολύτιμου φυσικού μας κεφαλαίου.”

# Η "Διεθνής δράση για το περιβάλλον και το πολιτισμό της Σαντορίνης" είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως σκοπό την προστασία της περιβαλλοντικής και πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Ιδρύθηκε το 2006 στο Εμπορείο Θήρας.