Σαντορίνη: Ο Δήμος Θήρας αναλαμβάνει δράση για την ευζωία των γαϊδουριών

Η αλήθεια είναι ότι από την αρχή της τουριστικής σεζόν γράφτηκαν και ακούστηκαν ουκ ολίγα γύρω από τις συνθήκες διαβίωσης των ιπποειδών και δη των γαϊδουριών που δραστηριοποιούνται στη Σαντορίνη. Τα περισσότερα που γράφτηκαν ήταν αρκετά υπερβολικά και κυρίως από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν την πραγματικότητα… Και δεν ήταν λίγοι αυτοί που έφτασαν ακόμη και σε σημείο … πλαστογράφησης φωτογραφιών για ν α δείξουν το μέγεθος της κακοποίησης. Άρθρα σε διάσημες εφημερίδες που μίλησαν προσβλητικά για τους επαγγελματίες της Σαντορίνης. Την ίδια ώρα διαρροές από βίντεο υποστήριζαν αυτές τις κατηγορίες. Και τι έκαναν οι επαγγελματίες της Σαντορίνης; Ουσιαστικά τίποτα. Το ίδιο θα λέγαμε και για τον Δήμο Θήρας. Που άφησε όλο αυτό το διάστημα την αρθρογραφία να σέρνετε. Σποραδικά και που, κάποιο κείμενο / δημοσίευμα που να υποστηρίζει την πλευρά των επαγγελματιών.

Αποκορύφωμα; Η απόφαση νεαρών ακτιβιστών (Dream Dancers) να έρθουν αυτό το τριήμερο (27-29 Αυγούστου) στη Σαντορίνη και να διαμαρτυρηθούν αλλά και να προχωρήσουν σε δράσεις ενημέρωσης πολιτών και επισκεπτών για το τι συμβαίνει, πάντα από την δική τους οπτική.

Ποια η αντίδραση των …λίγων επαγγελματιών που ασχολούνται με την εν λόγω δραστηριότητα; Φέρετε να επιτίθενται στους ακτιβιστές. Και μάλιστα έχουμε βίντεο όπου οι ακτιβιστές έχουν δεχτεί χειροδικία. Παρέμβαση της Αστυνομίας, προσαγωγή στην Αστυνομία για ενημέρωση και βέβαια συνάντηση στο Δήμο υπό τον Δήμαρχο κο Νικόλαο – Αναστάσιο Ζώρζο για να βρεθεί λύση. Μόνο που έχουμε την αίσθηση ότι ήρθε αργά. Όχι πολύ όμως, αρκεί αυτά που συμφωνήθηκαν με βάση το δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Θήρας να γίνουν. Και να γίνουν άμεσα και όχι την επόμενη χρονιά. Όπως και από τους επαγγελματίες. Γιατί τα φώτα θα παραμείνουν πάνω τους. Και μπορεί τώρα να μιλάνε για «Ικανοποίηση», «Λευκό Καπνό» και να υπάρχει χαμόγελο, αλλά σε μερικές εβδομάδες τι θα γίνει εάν δεν γίνουν πραγματικότητα οι υποσχέσεις;

Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης από το Δήμο Θήρας «Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί (σ.σ. να σημειώσουμε ότι έγινε συνάντηση και το απόγευμα της Παρασκευής) οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Δημάρχου Θήρας κ. Νίκου Ζώρζου, των εκπροσώπων του σωματείου ημιονηγών, εκπροσώπου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ) και σε συνεργασία εκ μέρους του ΕΣΠΙ (Ελληνικός Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών) καθώς και της ακτιβιστικής οργάνωσης Dream Dancers με θέμα την ευζωία των ιπποειδών που μεταφέρουν τουρίστες στην καλντέρα.

Επισημάνθηκαν περιστατικά και συμπεριφορές που θίγουν τα δικαιώματα αυτών των ζώων και προσβάλλουν την ευζωία τους.

Συζητήθηκαν εκτενέστερα και συμφωνήθηκε εκ μέρους όλων η άμεση συνεργασία – με συνεχείς συναντήσεις – με στόχο τις άμεσες αλλαγές και βελτίωση των συνθηκών προοδευτικά και σταθερά αναφορικά με την ευζωία των ζώων αυτών.

Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν, ως άμεσα μέτρα, η επέκταση και βελτίωση ειδικών σκιάστρων προκειμένου τα ζώα να προστατεύονται από τη ζέστη καθώς και η βελτίωση της παροχής νερού στα σημεία παραμονής τους.

Παράλληλα, με συνεργασία όλων των μερών, ο Δήμος Θήρας θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της κανονιστικής που αφορά στα ιπποειδή ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των ζώων αυτών, εφόσον, ως συζητήθηκε, θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη δράση αυτή.

Οι εκπρόσωποι των ημιονηγών συμφώνησαν επίσης για περιορισμένη χρονικά εργασία των ζώων καθώς και βάρος φορτίου ανάλογο με το βάρος του ζώου, προκειμένου αυτά να μην καταπονούνται. Βασικό αίτημα του σωματείου ημιονηγών ήταν επίσης η επιπλέον ιατρική υποστήριξη για τα ιπποειδή με την παροχή εξειδικευμένου μηχάνηματος υπερήχου για τα ζώα αυτά. Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών εξέφρασαν την πρόθεση να βρεθεί χρηματοδότηση για την παροχή του μηχανήματος αυτού.

Ταυτόχρονα, το σωματείο δεσμεύτηκε να συνετίζει όσα από τα μέλη του παραβαίνουν τους κανόνες, με τους παραβάτες να αποβάλλονται όπως προβλέπεται από την κανονιστική του Δήμου Θήρας.

Οι εκπρόσωποι των φιλοζωικών οργανώσεων έδειξαν την ικανοποίησή τους από την όλη έκβαση της συζήτησης,  με την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις με μόνη οδό την πρόοδο και τη συνεργασία για το καλό των ζώων. Η συζήτηση διεξήχθη σε άριστο κλίμα και συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ανταλλαγή απόψεων και η συνεργασία σχετικά με την ευζωία των ζώων».