Σαντορίνη: «Παρα - Θηραίοι», η νέα φωνή για το περιβάλλον

".... Είναι ξεκάθαρο ότι στις Κυκλάδες η μεγαλύτερη απειλή είναι η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στη Σαντορίνη, όπου ζούμε και εργαζόμαστε δεν προβλέπεται η τοποθέτηση αυτών των τεράστιων μεταλλικών κατασκευών, που ξεπερνούν τα 150 μέτρα, ούτε τα παραπάνω που έχουν αναφερθεί ακροθιγώς. Όμως, το ιδιαίτερο Κυκλαδονήσι πλήττεται βάναυσα από την υπερανάπτυξη, την ακατάπαυστη δόμηση και αστικοποίηση και την ολοένα εντεινόμενη αλλοίωση του πολιτιστικού και φυσικού κεφαλαίου, εξαιτίας του τρόπου που δραστηριοποιείται ο τουρισμός. Έχει εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή δραστηριότητα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής και πλέον μοιάζει να επιχειρείται να ρευστοποιηθεί οικονομικά κάθε σπιθαμή του νησιού...".

Αυτό αναφέρει ανάμεσα στα άλλα, η νέα φωνή που έρχεται από τη Σαντορίνη και έχει ως στόχο - μαζί με τις υπάρχουσες οικολογικές πρωτοβουλίες - να αφυπνίσει την συνείδηση των κατοίκων για την επόμενη ημέρα...  Και όπως καταλήγει στην ανακοίνωση η ομάδα "Παρα - Θυραίοι" στο δελτίο παρουσίασης και ενημέρωσης μέσα από τη σελίδα (Πανί - γύρι) που δημιούργησαν στα social media "Παίρνουμε την πρωτοβουλία να στείλουμε το πανό που αναρτήσαμε στο καστέλι της Οίας, συνοδευόμενο από επιστολή και φιλέματα στους κατοίκους των άλλων νησιών, ευελπιστώντας να λειτουργήσει σαν Κοινό Σύμβολο, φτιάχνοντας ένα νοητό νήμα που μας ενώνει όλους. Το «πανί – γύρι» ξεκινάει από τη Σαντορίνη, ώστε από χέρι σε χέρι, από λιμάνι σε λιμάνι, από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, να φτάσει σε κάθε περιοχή της χώρας που απειλείται...."

Αναλυτικά το δελτίο ενημέρωσης αναφέρει:

"Από την Ήπειρο έως τα Δωδεκάνησα και από την Κρήτη έως τη Θράκη, βουνά, δάση, πηγές, εθνικοί δρυμοί, νησιά και προστατευόμενες περιοχές τίθενται στις ορέξεις επίδοξων «επενδυτών» για τη διαμόρφωση του νέου ενεργειακού χάρτη της χώρας. Μελέτες με αμφισβητούμενους όρους, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινωνιών, επιδιώκουν να «ξυρίσουν» κορυφές και να «κατεβάσουν» πλαγιές για την κατασκευή οδικού δικτύου και άλλων υποδομών, ώστε να υποστηριχτεί η κατασκευή αιολικών πάρκων σε περιοχές σπάνιας ομορφιάς και μοναδικής περιβαλλοντικής αξίας. Επίσης, προσβλέπουν στην εξόρυξη ορυκτών πόρων και υδρογονανθράκων με αποτέλεσμα μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο υπέδαφος, στα οικοσυστήματα και στα υπόγεια ύδατα. Το «γλέντι» ολοκληρώνεται με την κυβέρνηση να επιχειρεί να ξεπουλήσει το 80% των υδάτινων αποθεμάτων και το δίκτυο ύδρευσης σε ιδιώτες.

107390529_104746441306717_3446020087182069890_o.jpg

Είναι ξεκάθαρο ότι στις Κυκλάδες η μεγαλύτερη απειλή είναι η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών. Στη Σαντορίνη, όπου ζούμε και εργαζόμαστε δεν προβλέπεται η τοποθέτηση αυτών των τεράστιων μεταλλικών κατασκευών, που ξεπερνούν τα 150 μέτρα, ούτε τα παραπάνω που έχουν αναφερθεί ακροθιγώς. Όμως, το ιδιαίτερο Κυκλαδονήσι πλήττεται βάναυσα από την υπερανάπτυξη, την ακατάπαυστη δόμηση και αστικοποίηση και την ολοένα εντεινόμενη αλλοίωση του πολιτιστικού και φυσικού κεφαλαίου, εξαιτίας του τρόπου που δραστηριοποιείται ο τουρισμός. Έχει εγκαταλειφθεί η παραδοσιακή δραστηριότητα του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα παραγωγής και πλέον μοιάζει να επιχειρείται να ρευστοποιηθεί οικονομικά κάθε σπιθαμή του νησιού.

Το γεγονός της μη κατασκευής αιολικών πάρκων στο νησί μας, δεν μας επιτρέπει να γυρίσουμε τις πλάτες μας και να μείνουμε αδιάφοροι και αμέτοχοι στις δράσεις των γειτονικών Κυκλάδων και όχι μόνο. Δεν μπορούμε να μη σταθούμε δίπλα στις τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται στην ασύδοτη τοποθέτηση ανεμογεννητριών στους τόπους τους. Σχέδια που βασίζονται σε μελέτες «copy paste», οι οποίες δεν λαμβάνουν υπόψιν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής. Σχέδια που επικαλούνται την ενεργειακή αυτονομία των νησιών, αλλά στην πραγματικότητα τα μετατρέπουν σε «πλωτές μπαταρίες» για το εθνικό δίκτυο, χωρίς όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, αφήνοντας τους πίσω, σε δύο δεκαετίες, τεράστια «βιομηχανικά νεκροταφεία» και οδηγώντας στην ουσία τα νησιά σε μαρασμό. Σχέδια που ή δεν περιγράφουν ή αποκρύπτουν λεπτομέρειες για τις εγκαταστάσεις. Σχέδια που προσβλέπουν περισσότερο στο κέρδος των κατασκευαστικών εταιρειών και των παρόχων, παρά στην προσφορά ενέργειας με καλύτερους και φθηνότερους όρους στην κοινωνία.

Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν νομοτελειακά, όπως και πολλούς άλλους, στην ενστικτώδη εναντίωση στα πλάνα τους. Απαιτούμε ενεργειακή δικαιοσύνη, δημοκρατικά, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, καθώς και πάγωμα κάθε νέας εγκατάστασης ενόσω εκκρεμούν διαδικασίες ελέγχου παραβίασης για ελλιπή προστασία οικοσυστημάτων. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού νόμου που διευκολύνει θεσμικά την περιβαλλοντική εκμετάλλευση, χωρίς όρια και ελέγχους για την προώθηση της δραστηριότητας των επενδυτών.

Για αυτούς τους λόγους κάνουμε αυτή τη συμβολική κίνηση, θέλοντας να στείλουμε ένα μήνυμα από το μικρό τόπο μας και να φτάσει όσο πιο μακριά είναι δυνατόν. Δεν είναι μια απλή κίνηση αλληλεγγύης. Δηλώνουμε ότι είμαστε εδώ και παίρνουμε μέρος σε έναν κοινό αγώνα με όλους τους δυνατούς τρόπους, δίπλα σε όλους αυτούς που αγωνίζονται για τον αέρα, το νερό, τη γη και την ελευθερία. Παίρνουμε την πρωτοβουλία να στείλουμε το πανό που αναρτήσαμε στο καστέλι της Οίας, συνοδευόμενο από επιστολή και φιλέματα στους κατοίκους των άλλων νησιών, ευελπιστώντας να λειτουργήσει σαν Κοινό Σύμβολο, φτιάχνοντας ένα νοητό νήμα που μας ενώνει όλους. Το «πανί – γύρι» ξεκινάει από τη Σαντορίνη, ώστε από χέρι σε χέρι, από λιμάνι σε λιμάνι, από χωριό σε χωριό, από πόλη σε πόλη, να φτάσει σε κάθε περιοχή της χώρας που απειλείται.

Καλοτάξιδο!

Ομάδα «Παρα - Θηραίοι»

 

Διαβάστε εδώ όλες τις τελευταίες ειδήσεις μέσα από τις σελίδες του naxospress.gr

Δείτε εδώ όλες τις ειδήσεις μέσα από την πλατφόρμα του google news...