Σαντορίνη - Βλυχάδα: Ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια ανέγερσης ξενοδοχείου

".... Η οικοδομική άδεια 173/24-2-2009, σύμφωνα με την απόφαση, εκδόθηκε χωρίς να τηρηθούν βασικοί κανόνες δόμησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το δικαστήριο έκρινε το μείζον: δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημος αναγνωρισμένος δρόμος. Τα εκτός σχεδίου γήπεδα δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα να χτίζονται επειδή συνορεύουν με ιδιωτικούς ή αγροτικούς δρόμους. .... Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για τη Σαντορίνη, καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια δικαίωση στην περιβαλλοντική ιστορία του νησιού μας. Τα ισχυρά τεκμηριωμένα επιχειρήματα της ΕΛΛΕΤ, τα οποία αναγνώρισε η δικαστική κρίση, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συμμετείχαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ".

Αυτό διαβάζουμε στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και σύμφωνα με την οποία ακυρώθηκε η οικοδομική άδεια για την ανέγερση ξενοδοχείου στη Βλυχάδα... Μάλιστα,, οι οπαφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά χαρακτηρίζονται ως " αποφάσεις-σταθμός στα περιβαλλοντικά χρονικά της Σαντορίνης" και η αποδοχή των επιχειρήματων της ΕΛΛΕΤ, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συνέβαλαν σε αυτό το αποτέλεσμα.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση από την ΕΛΛΕΤ με τίτλο "Ωρα να φύγουν οι γερανοί από τη Βλυχάδα"  

 “Πριν λίγες ημέρες δημοσιοποιήθηκαν οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά με αριθμό 110/2022 και 111/2022 που αφορούν στην κατασκευή του ξενοδοχείου της εταιρείας Μαρμάρι Α.Ε. στην περιοχή της Βλυχάδας. Το δικαστήριο δικαιώνει την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και ακυρώνει την οικοδομική άδεια 173/24-2-2009 της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Θήρας μαζί με τις πράξεις αναθεώρησης, ως μη νόμιμες.

Η οικοδομική άδεια 173/24-2-2009, σύμφωνα με την απόφαση, εκδόθηκε χωρίς να τηρηθούν βασικοί κανόνες δόμησης της πολεοδομικής νομοθεσίας. Το δικαστήριο έκρινε το μείζον: δεν μπορεί να εκδοθεί άδεια σε μέρος όπου δεν υπάρχει επίσημος αναγνωρισμένος δρόμος. Τα εκτός σχεδίου γήπεδα δεν κατοχυρώνουν δικαίωμα να χτίζονται επειδή συνορεύουν με ιδιωτικούς ή αγροτικούς δρόμους.

Η απόφαση αυτή αποτελεί σταθμό για τη Σαντορίνη, καθώς ουδέποτε υπήρξε τέτοια δικαίωση στην περιβαλλοντική ιστορία του νησιού μας. Τα ισχυρά τεκμηριωμένα επιχειρήματα της ΕΛΛΕΤ, τα οποία αναγνώρισε η δικαστική κρίση, οδήγησαν σε μια απόφαση που δικαιώνει τους κόπους, την αγωνία, την προσπάθεια, την επιμονή, τη συνέπεια, τη δύναμη όλων όσων συμμετείχαν για να φτάσουμε μέχρι εδώ.

Η καταστροφή του μοναδικού φυσικού τοπίου της Βλυχάδας ήδη συντελείται, με αυτή την απόφαση όμως η εταιρεία δεν μπορεί να συνεχίσει την κατασκευή του ξενοδοχείου και ελπίζουμε ν ’ανοίξει ο δρόμος για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια από την πολιτεία για την αποκατάσταση του τοπίου.

Σε μια χρονική περίοδο όπου η κοινωνία σπανίως ενώνεται για να καταφέρει στόχους, το μήνυμα που επιθυμούμε να φτάσει σε κάθε έναν και κάθε μία, είναι πως αν θέλουμε κάτι ν ’αλλάξει πρέπει όλοι ΜΑΖΙ με γνώμονα το πραγματικό συμφέρον του τόπου μας να κινηθούμε, να πιστέψουμε, να ελπίσουμε γιατί κανένας αγώνας δεν είναι χαμένος. Η συμμετοχή μας στην αλλαγή είναι προϋπόθεση για να επιτευχθεί οτιδήποτε, μικρό ή μεγάλο όσο δύσκολο και αν φαντάζει αυτό.

Το Τοπικό Παράρτημα Θήρας αφιερώνει αυτή την πολύ σημαντική απόφαση στον πρόσφατα εκλιπόντα ιδρυτή της Ελληνικής Εταιρείας Κώστα Καρρά.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News