Σίφνος: Αποβιβάστηκαν οι ... ανεμογεννήτριες

Από το 2012 είναι η αλήθεια ότι η ΔΕΗ προσπαθεί να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες στη θέση «τραγουδιστής» Χερρονήσου της Σίφνου. Μετά από μάχες και αντιδράσεις, μάλλον έφτασε η ώρα κι ενώ ήδη στο νησί και η Συνεταιριστική Εταιρεία Σίφνου εδώ και τρία χρόνια που θέλει σε συνεργασία με το Δήμο να δημιουργήσει αυτόνομο ενεργειακά το νησί…

Μάλιστα, τον περασμένο Ιανουάριο (2018), το Δημοτικό Συμβούλιο Σίφνου αποφάσισε να μην επιτρέψει στη ΔΕΗ Α.Ε. την εγκατάσταση αιολικού πάρκου με 2 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 1,2 ΜW στη θέση «Τραγουδιστής» Χερρονήσου, επειδή μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κύριου δημοτικού δρόμου Αρτεμώνα - Χερρονήσου, η περιοχή της Χερρονήσου δέχεται σημαντικό αριθμό επισκεπτών κατά την τουριστική περίοδο. Και είχε αντιπροτείνει τη θέση «Βορεινή» στον Αρτεμώνα, που βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές και ως εκ τούτου δεν θα οχλούσε καθόλου η δημιουργία εκεί εγκαταστάσεων εκμετάλλευσης ήπιων μορφών ενέργειας.

Και σήμερα όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα kaipoutheos.gr το οχηματαγωγό «Ειρήνη» κατέπλευσε στο λιμάνι «Πλατύ Γιαλό» της Σίφνου… Και ήταν φορτωμένο με τις δύο (2)  ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν στην θέση ''τραγουδιστής'' στην Χερρόνησο. Οι ανεμογεννήτριες αναμένεται τον Φεβρουάριο να λειτουργούν και να παράγουν 1.2 MW (σ.σ. η Σίφνος το καλοκαίρι ξεπερνάει τα 6 ΜW) και θα υπάρχει συνεργασία αλλά και έλεγχος από τον τοπικό σταθμό παραγωγής.

Ποιο είναι το δύσκολο της υπόθεσης; Η μεταφορά τους αφού δεν μπορούσαν να πάνε σε άλλο λιμάνι λόγω της στενότητας δρόμων και με δεδομένο ότι είναι … τεράστιες (!!).

Αυτός ήταν και ο λόγος που επιλέχθηκε η αποβίβαση στο  Πλατύ γιαλό και από Απολλωνία μέσω Αρτεμώνα να καταλήξουν στην θέση εγκατάστασής τους. Ενδεχομένως να γίνει η μετακίνηση αργά το βράδυ για να μην δημιουργήσουν προβλήματα στην κίνηση των κατοίκων.

Και να θυμίσουμε ότι ο δρόμος Απολλωνίας – Αρτεμώνα, μόνο λεωφόρος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αν και έχει γίνει η σχετική προεργασία με απαγόρευση παρκαρίσματος των αυτοκινήτων…

Να σημειώσουμε τέλος ότι σήμερα Τρίτη 18 Δεκεμβρίου ήρθαν μόνο τα στελέχη και στο επόμενο δρομολόγιο θα έρθουν και τα φτερά (!!)