Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣίκινος: Το Γυμνάσιο χαρτογραφεί τα μονοπάτια

Σίκινος: Το Γυμνάσιο χαρτογραφεί τα μονοπάτια

|

Ολοκληρώθηκε η εφαρμογή για την χαρτογράφηση των μονοπατιών της Σικίνου από τα χέρια των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου – Τι δηλώνουν οι πρωταγωνιστές 

Μέσω της πρωτοβουλίας ‘Επιστήμη Πολιτών στις Κυκλάδες: Τοπικά Μονοπάτια’ που σχεδίασε και συντόνισε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, με την υποστήριξη και χρηματοδότηση του  Cyclades Preservation Fund, (CPF), το Γυμνάσιο Σικίνου είναι το πρώτο σχολείο των Κυκλάδων που ανέπτυξε και λειτουργεί τη δική του εφαρμογή χαρτογράφησης μονοπατιών του νησιού του για λογισμικό Android.

Οι χρήστες της εν λόγω εφαρμογής μπορούν να διαβάσουν πληροφορίες για τη Σίκινο, να εντοπίσουν την τοποθεσία τους, να δουν τα χαρτογραφημένα μονοπάτια καθώς και τα σημεία ενδιαφέροντος που βρίσκονται σε αυτά αλλά και να έχουν πρόσβαση σε φωτογραφίες και πληροφορίες/ιστορίες που συνέλεξαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου μέσα από αφηγήσεις κατοίκων του νησιού. Καθώς η εφαρμογή θα μπορεί να χρησιμοποιείται από τους περιηγητές των μονοπατιών, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν στους μαθητές email. Έτσι θα καταστεί δυνατή η συλλογή δεδομένων σχετικά με την κατάσταση του κάθε μονοπατιού, ώστε να εξασφαλίζονται οι απαραίτητες ενέργειες, όπως ο καθαρισμός απορριμμάτων, η αλλαγή σημάνσεων, κ.α. αλλά και η παρατήρηση της βιοποικιλότητας, δηλαδή η χλωρίδα και η πανίδα μιας συγκεκριμένης γεωγραφικής τοποθεσίας και χρονικής στιγμής.

Είναι αξιοσημείωτο πως μέσω της πρωτοβουλίας ‘Επιστήμη Πολιτών στις Κυκλάδες: Τοπικά Μονοπάτια’  οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Σικίνου, με την πολύτιμη αρωγή της διευθύντριας και του καθηγητή πληροφορικής του σχολείου, αλλά και με σύμμαχο τον Δήμαρχο της Σικίνου, ήρθαν σε επαφή με την Εκπαίδευση STEM, αφού εκπαιδεύτηκαν δια ζώσης από τους εκπαιδευτές της SciCo στη συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τα μονοπάτια και στην ανάπτυξη μιας εφαρμογής μέσω της πλατφόρμας App Inventor του MIT.  Το έργο περιελάμβανε επίσης επιτόπια εργασία, μέσα από πεζοπορία από όλους τους εμπλεκόμενους (μαθητές, καθηγητές, συμμετέχοντες), με στόχο τον προσδιορισμό των διαδρομών του προγράμματος. Με αυτό τον τρόπο εντοπίστηκαν οι τοποθεσίες και τα σημεία ενδιαφέροντος που έχουν συμπεριληφθεί στην εφαρμογή (αρχαιότητες, εκκλησίες, φυσικές πηγές, κ.α.). Σε όλο το χρονικό διάστημα ανάπτυξης της εφαρμογής οι εκπαιδευτές της SciCo παρείχαν στους μαθητές όσο και στους καθηγητές την αναγκαία γνωστική και τεχνική υποστήριξη.  Μετά την ολοκλήρωσή της, η εφαρμογή ελέγχθηκε από τους μαθητές και διαπιστώθηκε η εγκυρότητα και η λειτουργικότητά της.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπόνησης του έργου η ευρύτερη κοινότητα είχε ενεργή εμπλοκή τόσο στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τα στοιχεία που συμπεριλήφθηκαν στην εφαρμογή όσο και στην προώθηση της εφαρμογής μετά την ολοκλήρωσή της. Σε πολυσύχναστα σημεία του νησιού θα τοποθετηθούν άμεσα αφίσες που περιλαμβάνουν QR code ώστε ο επισκέπτης να κατεβάζει δωρεάν την εφαρμογή στην κινητή συσκευή του και να ξεναγηθεί μαζί της στις όμορφες και μοναδικές εικόνες που προσφέρει η άγρια φύση του νησιού. Πολύ σύντομα προβλέπεται και η μετάφραση όλου του διαθέσιμου υλικού στα αγγλικά. Στα επόμενα βήματα της SciCO και του CPF, η ολοκλήρωση της αντίστοιχης πρωτοβουλίας  στη Θηρασιά, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί και η επιλογή του επόμενου νησιού που θα μυηθεί στην ‘Επιστήμη των Πολιτών’.

«Η διαθεματική προσέγγιση από μόνη της είναι ζητούμενο. Ο πιο ουσιαστικός τρόπος ώστε τα παιδιά να εμπεδώσουν τη γνώση, είναι να συνδυάσουν διάφορα αντικείμενα. Δεν ήταν μόνο ο κόσμος της πληροφορικής και της τεχνολογίας αλλά ένας συνδυασμός με τον πραγματικό κόσμο, το περπάτημα στη φύση, τα στοιχεία του νησιού. Ήταν μια πολύ ισορροπημένη δράση καθώς ανέδειξε τη δυνατότητα ότι ναι μεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε το κινητό μας για κάτι πρακτικό αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να συνδεθούμε με την πραγματικότητα, τη φύση, την παρέα», τονίζει η κα Αναστασία Λαγού, Διευθύντρια του σχολείου ενώ από την πλευρά του ο καθηγητής της Πληροφορικής, Δημήτρης Δάβος προσθέτει ότι «ακόμα και ένα παιδί να ασχοληθεί παραπάνω μέσω αυτή της δράσης τόσο με την εφαρμογή όσο και με την ιστορία του τόπου θα έχουμε βγει κερδισμένοι».

Ο Δημήτρης Διβόλης, μαθητής Β’ Γυμνασίου φέτος συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη δράση ακόμη κι όταν έκλεισε τον υπολογιστή του σχολείου. Εκείνος συνέχισε να ασχολείται με την εφαρμογή ώστε να την βελτιώσει ακόμη περισσότερο. «Είδα ένα εκκλησάκι που δεν το είχα ξαναδεί , τον Άγιο Γεώργιο, είδα τα χωράφια που ήταν γεμάτα με άτκες κι έβγαζαν μία πολύ ωραία μυρωδιά. Είδα τη θέα από ψηλά που φαινόταν το Αβολαδονήσι, ένα νησάκι στη μέση του πουθενά», τονίζει ο Δημήτρης.

«Πρόκειται για μια εφαρμογή που θα διευκολύνει τους πεζοπόρους και τους επισκέπτες, καθώς έχουμε στοχεύσει στον περιπατητικό τουρισμό. Στηρίζουμε τέτοιες δράσεις και είμαστε πάντα δίπλα στο σχολείο και πάντα δίπλα σε τέτοιες ομάδες που βοηθούν πολύ», τονίζει ο Δήμαρχος κ. Βασίλης Μαράκης. 

«Κλειδί στην επιτυχία της παραπάνω δράσης ήταν η βαθύτερη σύνδεση τόσο με τους μαθητές/τριες όσο και με την τοπική κοινωνία», υπογραμμίζει η STEM Director της SciCo, Πανδώρα Σιφνιώτη, ενώ από την πλευρά της η εκτελεστική διευθύντρια του CPF, Άννυ Μητροπούλου, σημειώνει ότι « η εν λόγω  πρωτοβουλία αντικατοπτρίζει την έγνοια μας να προσεγγίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις μικρές νησιωτικές κοινότητες που έχουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και προκλήσεις, οπότε και χαιρόμαστε διπλά που αγκαλιάστηκε από την τοπική κοινωνία».

→Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός SciCo (Science Communication – Επιστήμη Επικοινωνία) έχει στόχο την επικοινωνία επιστημονικών θεμάτων στο ευρύ κοινό μέσω καινοτόμων, διαδραστικών και ψυχαγωγικών δράσεων. Ιδρύθηκε το 2008 και στελεχώνεται από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για την επιστήμη.

→Ο κοινωφελής – μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cyclades Preservation Fund (CPF) στοχεύει στην στήριξη βιώσιμων τοπικών πρωτοβουλιών και στην ανάδειξη της αυταξίας του φυσικού πλούτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Να επιστρέψει η ουσία της Λαμπαδηδρομίας

Η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων για τη παρουσία πολιτικών προσώπων στη λαμπαδηδρομία στα νησιά των Κυκλάδων

Πειραιά: Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν μπει στο “Blue Star Naxos” (video)

Γυναίκα έπεσε στη θάλασσα λίγο πριν τον απόπλου του "Blue Star Naxos" για Πάρο - Νάξο - Μικρές Κυκλάδες - Αμοργό (δείτε το video)

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Εκτακτο – Νάξος: Δεν “είδε” το αεροπλάνο της Olympic Air το αεροδρόμιο και γύρισε Αθήνα

Λόγω των καιρικών συνθηκών δεν μπόρεσε να προσγειωθεί το αεροσκάφος της Olympic Air το αεροδρόμιο της Νάξου - Επέστρεψε στην Αθήνα

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΠΝΟ: Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά (Μεγάλη Τετάρτη)

Δεμένα τα πλοία την Τετάρτη 1η Μαΐου – Απεργία της ΠΝΟ (διαβάστε την ανακοίνωση)

ΥΠΑΑΤ: Σε ισχύ από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

Θα διατεθεί στους παραγωγούς, δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων, μόνο με την αίτηση του ενδιαφερομένου προς τη συνεργαζόμενη τράπεζα που τηρεί τον λογαριασμό του

Πάσχα: Εκπτώσεις για την μετακίνηση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ελληνική Βουλή: Ο πρώην βουλευτής των “Σπαρτιατών”, Φλώρος, γρονθοκόπησε τον Γραμμένο της “Ελληνικής Λύσης”

Πρωτοφανές επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον πρώην βουλευτή των Σπαρτιατών Κωνσταντίνο Φλώρο σημειώθηκε στη Βουλή, όταν γρονθοκόπησε τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Πώς έλιωσε ο (εκκλησιαστικός) πάγος με την κυβέρνηση

Βρέθηκε η χρυσή τομή... Ποιες ήταν οι κατάλληλες κινήσεις

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Νομική Αθηνών: Με οδηγό την Ναξιώτισσα Μαρία Μαργαρίτη κέρδισε Κέμπριτζ και Οξφόρδη!

Η Νομική Αθηνών νίκησε Κέμπριτζ και Οξφόρδη και πήρε το Α’ Βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό εικονικής δίκης - Ο ρόλος της Ναξιώτισσας Μαρίας Μαργαρίτη

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της