Σίκινος: Και με τη ...βούλα λέει αντίο στη χρήση πλαστικών

Το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Μαΐου, η ομάδα πεδίου του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, σε συνεργασία με το Δήμο Σικίνου, πραγματοποίησαν σειρά δράσεων στο νησί των Κυκλάδων, με στόχο την εξάλειψη των πλαστικών μιας χρήσης.

Ο Δήμος Σικίνου και το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη, ανακοίνωσαν πρόσφατα τη συνεργασία τους, την οποία επισφράγισαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Σχολείου Σικίνου το Σάββατο 26 Μαΐου, παρουσία κατοίκων και επιχειρηματιών του νησιού. Συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 8.000 πλαστικά καλαμάκια και διανεμήθηκαν δωρεάν 25.000 βιοδιασπώμενα. Επίσης, διανεμήθηκαν δωρεάν 200 γυάλινα ποτήρια. Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τα οφέλη της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης με προβολές των ντοκιμαντέρ «EGEO – H θάλασσα για μένα» και «Straws» ( πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τοPlastic Free Greece.) και δεσμεύτηκαν να αναλάβουν δράση.

Αλλάζουμε καθημερινές συνήθειες. Κάνουμε απλές κινήσεις που οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα για το περιβάλλον. Ευχαριστούμε θερμά το Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη», δήλωσε ο Δήμαρχος Σικίνου κ. Βασίλης Μαράκης.

«Μαζί αλλάζουμε. Ένα καλαμάκι τη φορά, ένα βήμα τη φορά. Ευχαριστούμε το Δήμο για τη συνεργασία και τους κατοίκους για την θερμή υποδοχή και την ανταπόκρισή τους στο κάλεσμά μας. Καλούμε και τα υπόλοιπα νησιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Σικίνου και να κάνουν την αλλαγή», δήλωσε ηΔρ. Αγγελική Κοσμοπούλου, Εκτελεστική Διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη.

Την Κυριακή 27 Μαΐου, η ομάδα πεδίου του προγράμματος «SEA CHANGE» μαζί με εθελοντές κατοίκους και σε συνεργασία με το Δήμο, πραγματοποίησε καθαρισμούς σε δύο παραλίες του νησιού (Άγιος Παντελεήμονας και Αγ. Γεώργιος). Την ίδια ημέρα, πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των επιχειρηματιώντου νησιού με στόχο να αλλάξουν τις πρακτικές τους όσον αφορά τα καλαμάκια, τα ποτήρια και τα είδη μιας χρήσης, καλώντας τους να συμβάλλουν έμπρακτα στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος των Κυκλάδων. 

Με αφετηρία τη Σίκινο, οι δράσεις του προγράμματος θα υλοποιηθούν τους επόμενους μήνες σε περισσότερα νησιά. Στόχος του προγράμματος «SEA CHANGE» του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου. Κ. Λασκαρίδη είναι οι πολυεπίπεδες παρεμβάσεις στα νησιά για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ενίσχυση των κατοίκων. Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθούν οργανωμένοι καθαρισμοί ακτών σε συνεργασία με τους κατοίκους, εκπαιδευτικά προγράμματα σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, πρόγραμμα citizen science για την ενεργοποίηση των μαθητών-ερευνητών σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς και δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με αποδέκτες ειδικές ομάδες κοινού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News