Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτα... έξυπνα νησιά έρχεται ανάπτυξη

Στα… έξυπνα νησιά έρχεται ανάπτυξη

|

Στις 28 Μαρτίου έρχεται η υπογραφή της Διακήρυξης των «Έξυπνων Νησιών» με τη παρουσία και της Ελλάδας σε μία προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο για την ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών – Το πρόγραμμα Tilos σε πρωταγωνιστικό ρόλο 

Από το 2011 ακούμε συνεχώς για έξυπνα νησιά, έξυπνα δίκτυα για προσπάθεια γενικότερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή οι χώρες που έχουν δυνατότητα εκμετάλλευσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας να κάνουν πράξη αυτή την κίνηση… Και έτσι το 2011 μάθαμε για τα έξυπνα νησιά μέσα από ένα πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ με πρωταγωνιστή τον Αι Στρατή ενώ πληροφορηθήκαμε και την ύπαρξη του προγράμματος Τήλος (Tilos) με το ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων να κερδίσει τα εύσημα ως το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί της Μεσογείου.

Κι έρχεται τώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει ένα ακόμη βήμα επιπλέον… Και στις 28 Μαρτίου στις Βρυξέλλες εκπρόσωποι νησιωτικών και περιφερειακών αρχών από την Ευρώπη θα υπογράψουν τη Διακήρυξη των Έξυπνων Νησιών, ένα κείμενο που σκοπό έχει να κινητοποιήσει υπέρ της παροχής πολιτικής και οικονομικής υποστήριξης προς τα νησιά ώστε αυτά να μεταβούν σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που να προωθεί την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική ενσωμάτωση.

Στο πρόγραμμα θα συμμετάσχουν και η Ελλάδα και η Κύπρος και η πρωτοβουλία συνδέεται με την παροχή χρηματοδοτικών εργαλείων που προσφέρθηκαν στα νησιά για έναν βιώσιμο ενεργειακό σχεδιασμό και σειρά δράσεων για τη μετάβαση σε ένα αναπτυξιακό μοντέλο χαμηλού άνθρακα.

Το κείμενο θα υπογράψουν 117 μέλη και μεταξύ άλλων θα κινητοποιεί τα ευρωπαϊκά κράτη να φθάσουν και να ξεπεράσουν τους στόχους για το κλίμα που έχουν τεθεί για το 2020.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δημιουργία συμπράξεων μεταξύ των κρατών για τη διαχείριση των φυσικών πόρων, την προώθηση των επενδύσεων και τη δημιουργία υποδομών που θα αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Έξυπνα έργα

Στην πρωτοβουλία εντάσσονται διάφορα projects όπως είναι το E-ferry, το οποίο υποστηρίζεται από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία H2020 και αφορά στο σχεδιασμό και την κατασκευή ενός φέρρυ το οποίο είναι αποκλειστικά ηλεκτροκίνητο και δεν εκπέμπει ρύπους. Το συγκεκριμένο πλοίο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετήσει επιβάτες, αυτοκίνητα και φορτηγά και θα μπορεί να διανύσει αρκετά μεγάλες αποστάσεις.

Ένα άλλο project, είναι το store, το οποίο επιτρέπει στην με τη χρήση υπηρεσιών ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας) για τη δημιουργία υποδομών αποθήκευσης ενέργειας. Στο ίδιο μήκος κύματος, το project WisGrid αφορά στα έξυπνα δίκτυα και τη διανομή ενέργειας προκειμένου να διασφαλιστεί επάρκεια και εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.

Σημειώνεται ότι το θέμα της ενέργειας αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη νησιωτική Ελλάδα όπου το κόστος παραμένει υψηλό και τα εν λόγω προγράμματα επιδιώκουν να αναδείξουν εναλλακτικές επιλογές οικονομικότερης ενεργειακής κάλυψης της νησιωτικής χώρας.

Το πρόγραμμα ΤΗΛΟΣ  (TILOS)

Το πρόγραμμα TILOS έχει ενταχθεί στο Horizon 2020, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για την καινοτομία, λαμβάνοντας κατά τη φάση της αξιολόγησης την υψηλότερη βαθμολογία ανάμεσα σε 80 ανταγωνιστικά έργα.

Αφορά στην εγκατάσταση υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας από μικρής κλίμακας ΑΠΕ (ένα μεσαίου μεγέθους φωτοβολταϊκό πάρκο και μια μικρή ανεμογεννήτρια) σε συνδυασμό με συσσωρευτές (μπαταρίες) που θα εξομαλύνουν τις διαφορές ανάμεσα στη μεταβλητή παραγωγή από τις ΑΠΕ και την πραγματική ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια των κατοίκων. Με αυτό τον τρόπο το νησί θα καταστεί ενεργειακά αυτόνομο ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό δίκτυο το οποίο θα εξυπηρετεί την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμο να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

Νάξος: Αυτοκίνητο βρέθηκε σε χαντάκι

Σε χαντάκι στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Γαλανάδου βρέθηκε αυτοκίνητο

Μύκονος: “Καμπάνα” σε beach bar, ποιος ο λόγος;

Νέα «καμπάνα» σε beach bar για κατάληψη αιγιαλού - Βάσει της σύμβασης παραχώρησης θα έπρεπε να καταλαμβάνει μόλις 356 τ.μ.

Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου: Πρόσκληση για κατασκευή χελιδονοφωλιάς

Πότε και που ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Γυναικών Νάξου θα δημιουργήσει χελιδονοφωλιές

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες