Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΣτην πλαστική σακούλα λέμε "Οχι" (video)

Στην πλαστική σακούλα λέμε “Οχι” (video)

|

Λέμε «Όχι» στις πλαστικές σακούλες – Και η Σκιάθος έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα – Δευτέρα 3 Ιουλίου και Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης «πλαστικής σακούλας»  

Δευτέρα 3 Ιουλίου και η φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Πλαστικής Σακούλας σηματοδοτεί για τη χώρα μας ένα κρίσιμο χρονικό ορόσημο, καθώς κλιμακώνονται οι ζυμώσεις για τη νομοθέτηση μέτρων με στόχο τη συμμόρφωση της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2015/720, Οδηγία με την οποία επιτάσσεται η δραστική μείωση της κατανάλωσης λεπτών πλαστικών σακουλών συσκευασίας και μεταφοράς (πάχους από 15 έως 50 μικρά). Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα μας όφειλε να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες έως τις 27 Νοεμβρίου 2016 και, μόλις πρόσφατα, λόγω της ολιγωρίας της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της «τράβηξε το αυτί» με επαπειλούμενη την παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των ασυνεπών χωρών (Ελλάδας, Κύπρου, Πολωνίας και Ιταλίας).

Και μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς την πλαστική σακούλα. Ασχετα εάν οι αριθμοί έχουν άλλη άποψη «Τα επίπεδα χρήσης πλαστικών σακουλών μεταφοράς ποικίλλουν σημαντικά στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λόγω των διαφορών που παρατηρούνται στις καταναλωτικές συνήθειες, καθώς και την ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά θέματα. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το 2010, κάθε πολίτης της Ε.Ε. χρησιμοποίησε κατά μέσο όρο 198 πλαστικές σακούλες, το 90% των οποίων ήταν λεπτές (με πάχος μικρότερο από 0,05 χιλιοστά) σακούλες μιας χρήσης που είναι και οι πιο ρυπογόνες, ενώ έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης. Την ίδια χρονιά, περισσότερα από 8 δις σακούλες στην Ε.Ε. μετατράπηκαν σε σκουπίδια, έπειτα από μία μόνο χρήση. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, αντιστοιχούσαν, το 2015, 269 πλαστικές σακούλες ανά άτομο το χρόνο, ξεπερνούμε, δηλαδή, αρκετά τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η εκτεταμένη αυτή χρήση έχει επιπτώσεις και στον τουρισμό και την ποιότητα ζωής, ενώ επιβαρύνει και με σημαντικό κόστος τους μηχανισμούς περισυλλογής απορριμμάτων».

Εν αρχή Αλόννησος

To Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS, πριν ακόμα την έκδοση της προαναφερθείσας Οδηγίας, και σίγουρα πολύ πριν ασχοληθούν οι καθ’ύλην αρμόδιοι πολιτειακοί και επιχειρηματικοί φορείς, είχε αναδείξει το πρόβλημα της πλαστικής σακούλας και τα μέτρα που λάμβαναν ευρωπαϊκές και άλλες χώρες για τον περιορισμό της. Παράλληλα, είχε «επιστρατεύσει» για δύο συνεχόμενες χρονιές (2014 & 2015) την πανελλαδική εκστρατεία ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ, προκειμένου να φωτίσει το συγκεκριμένο ζήτημα, διοργανώνοντας δράσεις και διευρυμένη καμπάνια ενημέρωσης για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Το αμείωτο ενδιαφέρον και η σταθερή προσήλωση του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS στη θεματική της πλαστικής σακούλας «μεταφράστηκε» με την υλοποίηση σχετικών προγραμμάτων και Ευρωπαϊκών έργων. Η αρχή έγινε με το «Αλόννησος χωρίς πλαστικές σακούλες», πρόγραμμα που η οργάνωση συν-υλοποιεί με τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, με τη συνεργασία του Δήμου Αλοννήσου και τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Thalassa. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας διανεμήθηκαν πάνινες τσάντες στους κατοίκους του νησιού, υλοποιήθηκαν δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε όλους τους μαθητές της Αλοννήσου και βιωματικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς, πραγματοποιήθηκαν εργαστήρια διαβούλευσης με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων, ενώ παράλληλα εφαρμόστηκε μια ευρεία γκάμα εργαλείων ενημέρωσης- ευαισθητοποίησης. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, με βασικό πλέον άξονα την παρακολούθηση της εξέλιξης και των  αποτελεσμάτων του.

Και η Σκιάθος

Το καλό παράδειγμα της Αλοννήσου μεταλαμπαδεύθηκε σε ένα ακόμα νησί των Σποράδων κι από τον περασμένο Μάιο το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS ξεκίνησε στη Σκιάθο το πρόγραμμα A.S.A.P. (Active Skiathos Against Plastic bag) το οποίο χρηματοδοτείται από την πρωτοβουλία BeMed – Beyond Plastic Med, το Ίδρυμα Thalassa, τον Δήμο Σκιάθου, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και υποστηρίζεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκιάθος». Το πρόγραμμα, που θα υλοποιείται μέχρι και τον Ιούνιο του 2018, έχει ήδη δείξει εξαιρετικά θετικά δείγματα, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας που δείχνει έτοιμη και αποφασισμένη να μειώσει δραστικά τη χρήση της πλαστικής σακούλας.

Παράλληλα, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό έργο LIFE DEBAG μαζί με το Ινστιτούτο Αστικού Περιβάλλοντος & Ανθρώπινου Δυναμικού του Παντείου Πανεπιστημίου, την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και την TERRA NOVA Ε.Π.Ε. Περιβαλλοντική Τεχνική Συμβουλευτική. Το εν λόγω έργο, που έχει ως βασικό πιλότο εφαρμογής των δράσεών του το νησί της Σύρου, αποσκοπεί στην ολιστική προσέγγιση του προβλήματος των πλαστικών σακουλών στο θαλάσσιο περιβάλλον, μέσα από την υλοποίηση συνεχών δράσεων, που κορυφώθηκαν σε δύο «plastic bag free week», μία τον Ιούνιο του 2016 και μία τον Μάιο του 2017.

Τέλος, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS επενδύει συστηματικά στη δικτύωση με αντίστοιχες εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, με στόχο την ανταλλαγή καλών πρακτικών και μεθοδολογιών, τη μεταφορά γνώσης και επιστημονικών δεδομένων, τη διαμόρφωση συμμαχιών και πολιτικών που θα ασκήσουν την απαιτούμενη πίεση στα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων για γενναία βήματα προς τη μείωση της πλαστικής σακούλας.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες