Τετραήμερο μίνι καύσωνα με θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς

Νέο κύμα καύσωνα αναμένεται να πλήξει τη χώρα το τετραήμερο Δευτέρα έως Πέμπτη, με τις υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας να αναμένονται την Τετάρτη 12 Ιουλίου. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση οι θερμοκρασίες δεν θα αγγίξουν τα επίπεδα αυτών που σημειώθηκαν μια εβδομάδα πριν.

Μικρό διάλειμμα στους βόρειους ανέμους, το οποίο όμως θα διαρκέσει μόνο μία ή δύο ημέρες, θα φέρει άνοδο της θερμοκρασίας μέχρι τους 40 βαθμούς στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, λέει ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Τις υπόλοιπες μέρες οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές για την εποχή με το θερμόμετρο να φτάνει μέχρι και τους 36 βαθμούς Κελσίου, αναφέρει ο Αντώνης Λάλος.

«Αυτή την φορά, αντίθετα με το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, πνέουν μελτέμια που δίνουν ανάσες δροσιάς. Όλες τις ημέρες στα ανατολικά θα έχουμε ένα βοριαδάκι από 5-6 έως 7 μποφόρ. Από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ένα μικρό διάλειμμα στους βοριάδες για μία ή δύο μέρες και η θερμοκρασία πιθανόν να αγγίξει τους 39 μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου και έπειτα πάλι θα επιστρέψουμε στους 33 μέχρι 35 βαθμούς». 

«Ειδικά τον Ιούλιο που είναι ο πιο θερμός μήνας του χρόνου. Είναι εντελώς φυσιολογικό να έχουμε 38, 39 ή και 40 βαθμούς για ένα διήμερο στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας» επισημαίνει.

Όσο για τις μεταπτώσεις της θερμοκρασίας, ο κ. Λάλος εξηγεί ότι αυτές οφείλονται στα μελτέμια και τους βοριάδες που κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία. «Προηγήθηκε μια ψυχρή αέρια μάζα από τα Βαλκάνια που δεν μας επηρέασε, αλλά και ο μηχανισμός των ετήσιων ανέμων».

Και προσθέτει: «Με βάση την δική μας προειδοποίηση αρχίζει κι οργανώνεται, με βάση τα σχέδια που υπάρχουν, ο κρατικός μηχανισμός, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που διακινεί τις πληροφορίες από την ΕΜΥ και δίνει τις γενικές οδηγίες προς τον πληθυσμό και τους αντίστοιχους φορείς, όπως Πυροσβεστική, Περιφέρειες, Δήμους. Αυτός είναι ο σχεδιασμός, γι αυτό και αν δεν υπάρχει η αντίστοιχη προειδοποίηση από την ΕΜΥ ή τις αντίστοιχες προγνώσεις, μπορεί για μια μέρα με 38, 39 ή 40 βαθμούς να μην βγάλουμε προειδοποίηση. Μόνο αν είναι κάτι σοβαρό όπως βγάλαμε ανακοίνωση την προηγούμενη φορά».

Πηγή: 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News