Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΤήλος, το πρώτο πράσινο νησί

Τήλος, το πρώτο πράσινο νησί

|

Η Τήλος των 400-500 μόνιμων κατοίκων θα κάνει, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και «εξαγωγή ενέργειας», παρέχοντας στην Κω ισχύ 400 kW για πέντε ώρες την ημέρα.

 

«Πράσινο φως» για τη μετατροπή της Τήλου σε πράσινο νησί άναψε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, με την απόφασή της για τη χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ακριτικό νησί από τον πρώτο στην Ελλάδα υβριδικό σταθμό, με τη συμμετοχή συσσωρευτών. Η δημιουργία του υβριδικού σταθμού αποτελεί συστατικό μέρος ενός προγράμματος, που αποσκοπεί στο να αναδείξει την Τήλο στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο νησί στην Ελλάδα, καθώς προβλέπεται η κάλυψη του 85% των αναγκών της με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μάλιστα, το όμορφο ακριτικό νησί με τους 400-500 μόνιμους κατοίκους (που πολλαπλασιάζονται το καλοκαίρι) θα κάνει και «εξαγωγή ενέργειας», παρέχοντας στην Κω εγγυημένη ισχύ 400 kW για πέντε ώρες ημερησίως, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα.
Πρόκειται για υλοποίηση του πρωτοποριακού ευρωπαϊκού έργου «TILOS» (Technology Innovation for the Local Scale Optimum Integration of Battery Energy Storage), το οποίο συντονίζει το Εργαστήρι Ηπιων Μορφών Ενέργειας και Προστασίας του Περιβάλλοντος του ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), με τη συμβολή κοινοπραξίας 15 εταίρων από επτά ευρωπαϊκές χώρες.
Σήμερα η Τήλος ηλεκτροδοτείται με υποβρύχιο καλώδιο από την Κω, με ενέργεια που παράγεται με χρήση πετρελαίου. Με βάση το πρόγραμμα θα κατακτήσει την ενεργειακή της αυτονομία στο μεγαλύτερο μέρος, συμβάλλοντας και στη μείωση χρήσης του ρυπογόνου πετρελαίου. Η ενεργειακή σύνδεση με την Κω θα παραμείνει αφενός ως παράγοντας ασφαλείας και αφετέρου για τη μεταφορά της περίσσειας του συστήματος της Τήλου.

Τρεις καινοτομίες

Οι καινοτομίες του προγράμματος «TILOS» δεν περιορίζονται στη βασική επιδίωξη, δηλαδή την κατάκτηση της ενεργειακής αυτάρκειας και στην ανάδειξη του πρώτου πράσινου νησιού στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, με όσο το δυνατόν ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. «Μία ακόμα καινοτομία του συστήματος είναι η ύπαρξη υβριδικού σταθμού παραγωγής ενέργειας, όπου αξιοποιούνται δύο διαφορετικές πηγές ανανεώσιμης ενέργειας, ο άνεμος και ο ήλιος», λέει στην «Κ» ο κ. Ιωάννης Καλδέλλης, διευθυντής του Εργαστηρίου. Συγκεκριμένα, ο σταθμός θα αποτελείται από μια μικρή ανεμογεννήτρια 800 kW και φωτοβολταϊκά πάνελ 200 kW. Για την εγκατάσταση της ανεμογεννήτριας πραγματοποιήθηκε μελέτη για την προστασία της ορνιθοπανίδας του νησιού.

Η δεύτερη καινοτομία είναι η χρήση σύγχρονων συσσωρευτών τεχνολογίας, με αποθηκευτική ικανότητα 2,4 MWh. Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα η τεχνολογία των συσσωρευτών («μπαταρίες» ειδικού τύπου) για την αποθήκευση της ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ. Μέχρι τώρα έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία των αντλιοταμιευτήρων νερού. Βεβαίως, οι συσσωρευτές (θα εισαχθούν από το εξωτερικό) είναι ακριβοί, αλλά αναμένεται στον βαθμό που εξελίσσονται τεχνολογικά και προχωρά η εμπορική τους αξιοποίηση να μειωθεί το κόστος τους. «Επίσης, έχει ήδη πιστοποιηθεί διάρκεια ζωής των συσσωρευτών δέκα ετών, με πιθανή επέκταση ακόμα και τα 20 χρόνια, περίπου όσο είναι και η ζωή ανεμογεννητριών και πάνελ», σημειώνει ο κ. Καλδέλλης.
Η τρίτη καινοτομία αφορά τον εξοπλισμό του συστήματος με «έξυπνο δίκτυο», δηλαδή με την εγκατάσταση σε κάθε σπίτι και χώρο εργασίας «έξυπνων μετρητών», οι οποίοι θα προειδοποιούν για πιθανή πτώση στα φορτία ενέργειας, ωθώντας σε εναρμόνιση με αντίστοιχο περιορισμό στη χρήση ηλεκτρικών συσκευών.

Κέντρο Παγκόσμιου ενδιαφέροντος 

Με την αδειοδότηση του σταθμού ξεκινούν τα έργα για την εγκατάστασή του. «Τα σημεία τοποθέτησης της ανεμογεννήτριας και των φωτοβολταϊκών συλλεκτών έχουν καθοριστεί. Υπολογίζουμε τον Μάιο του 2017 να τεθεί το όλο σύστημα σε λειτουργία. Οι εργασίες για την ανάπτυξη του έξυπνου δικτύου θα ξεκινήσουν άμεσα», σημειώνει ο κ. Καλδέλλης.
Η δήμαρχος Τήλου κ. Μαρία Καμμά υποδέχθηκε με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση της ΡΑΕ, δίνοντας έμφαση στη συμβολή της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου. «Στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που όλοι βιώνουμε, ένα πρωτοποριακό έργο για τα παγκόσμια δεδομένα αρχίζει να υλοποιείται. Ενα έργο που τοποθετεί το ακριτικό νησί μας στο κέντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Το μικρό νησί μας με τα πολλά προβλήματα δεν φοβάται για ακόμη μια φορά να πρωτοπορήσει και να κάνει τη διαφορά», τόνισε η κ. Καμμά.
Με το πρόγραμμα «TILOS», η Τήλος θα γίνει το πρώτο πραγματικά πράσινο νησί στη Μεσόγειο. Οπως σημείωσε το WWF, «για πρώτη φορά παγκοσμίως θα δημιουργηθεί ένα έξυπνο, αυτόνομο νησιωτικό μικροδίκτυο που θα βασίζεται στην παρουσία υβριδικού σταθμού με συμμετοχή μονάδων ΑΠΕ και σύγχρονης τεχνολογίας συσσωρευτών, η λειτουργία του οποίου θα επικουρείται από την εφαρμογή βέλτιστων τεχνικών διαχείρισης της ζήτησης». Και είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό πως όλα αυτά γίνονται σε ένα μακρινό, ακριτικό νησί, όπως είναι η Τήλος.

Πηγή: Εντυπη Εκδοση της εφημερίδας “Καθημερινή” 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

ΙΝΣΕΤΕ: Θετικά και αρνητικά σχόλια από τους επισκέπτες την περσινή (2023) χρονιά

Ελληνικά ξενοδοχεία | ΙΝΣΕΤΕ: Τα θετικά και αρνητικά σχόλια των επισκεπτών το 2023 - Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα

Νάξος και Ιος τα νησιά που για το 2024 τρέχουν με αύξηση (+10%) στις προκρατήσεις για το 2024

Οι επόμενοι κυρίαρχοι στις Κυκλάδες: Τα 2 νησιά που έχουν ήδη αύξηση 10% σε κρατήσεις και «εξαφάνισαν» Μύκονο-Σαντορίνη

Κλειστές για τέσσερις ημέρες οι τράπεζες. Ποιος ο λόγος;

Γιατί κλείνουν για 4 ημέρες οι τράπεζες – Τι θα γίνει με τις συντάξεις Απριλίου και τη μισθοδοσία

Μύκονος: Ιδιώτες έκαναν δωρεά και αρχίζει η ασφαλτόστρωση

Δωρεά ασφαλτόστρωσης δρόμων κατόπιν αιτήσεως ιδιωτών - Ποιοι και γιατί;

Υπερτουρισμός: “Φάντασμα” που πλανάται πάνω από Μύκονο – Σαντορίνη

Απειλεί και την Ελλάδα το φάντασμα του υπερτουρισμού – Σαντορίνη, Μύκονος τα μεγαλύτερα προβλήματα

Πάρος: Αποκτά σύνδεση με το Ρέθυμνο (!!!)

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Πάρου – Ρεθύμνου από 15 Απριλίου

Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας: Μπήκε κι επίσημα στην ψηφιακή εποχή

Παράδοση «Ψηφιακού Ενοριακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας - Τι δήλωσε ο Μητροπολίτης κκ Καλλίνικος

Αligenis Milos: Δυνατές συμμετοχές με τη παρουσία Ezgi Oz και Anna McCauley

Δύο εκ των κορυφαίων αθλητριών στο χώρο των συνθέτων αγωνισμάτων στίβου, δήλωσαν συμμετοχή στο φετινό Aligenis Milos meeting

ΑΟ Θήρας: Συνέτριψε την ΑΕΚ, πάει Πειραιά κόντρα στον Ολυμπιακό για να κρατήσει τη 3η θέση

Ο ΑΟ Θήρας έδειξε αντανακλαστικά, διέλυσε την ΑΕΚ και κρατάει την 3η θέση στα χέρια του - Τι έγινε στην προτελευταία αγωνιστική της Volley league Γυναικών

Βία – Παρενόχληση: Τα περισσότερα περιστατικά σε Εμπόρια, Ξενοδοχεία και Εστίαση

Σε Εμπόριο, Ξενοδοχεία και Εστίαση τα Περισσότερα Καταγγελλόμενα Περιστατικά Βίας και Παρενόχλησης στην Εργασία

Νάξος: Αδεια για ένα νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στο νησί

“Πράσινο φως” για νέο ξενοδοχείο 4 αστέρων στη Νάξο - Σε ποια περιοχή

Νοσοκομείο Νάξου: Επιασε δουλειά ο Γυναικολόγος, και πάλι στη Νάξο ο Κων/νος Πατσούρας

Μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου μετά από αναζήτηση ετών.

Πανναξιακός ΑΟ: Το αντίο στην “ψυχάρα” τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Ο Πανναξιακός ΑΟ αποχαιρετά τον Γιώργο Βαθρακοκοίλη - Πως θα τον τιμήσει

Νάξος: Εφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Βαθρακοκοίλης

Πένθος στη Νάξο για την απώλεια του Γιώργο Βαθρακοκοίλη

Αγιος Αρσένιος – Πολιτιστικός Σύλλογος: Πρόσκληση (17/03) για χορό με τους Κορδελάτους

Οι Κορδελάτοι του Αγίου Αρσενίου προσκαλούν τους φίλους σε χορό στην πλατεία του χωριού..

Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Νέων : Κυριακή στις Τρίποδες με Κορδελάτους (video)

Στις Τρίποδες σήμερα (17/03) χορεύουν οι Κορδελάτοι (video)

Νοσοκομείο Νάξου: Αύριο (15/03) αναλαμβάνει υπηρεσία ο μόνιμος γυναικολόγος

Αναλαμβάνει από αύριο 15/3 υπηρεσία ο μόνιμος Γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Νάξου

Νάξος – Απείρανθος: Κουδουνάτοι σε …δράση το μεσημέρι της Κυριακής (video)

Η Γαλήνη Μπαρδάνη μας μεταφέρει μέσω της "Ραδιοφωνίας Κυκλάδων" στην Απείρανθο για το έθιμο των Κουδουνάτων - Η πρόσκληση από την Ελένη Ελευθερίου μέσα από τα κοτσάκια της

Αποκριές 2024: Ολες οι εκδηλώσεις του τετραημέρου στη Νάξο

Παρασκευή 15 Μαρτίου - Κ. Δευτέρα 18 Μαρτίου .. Ολες οι εκδηλώσεις και οι δράσεις στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Aegean Air: Από 1η Ιουνίου απευθείας σύνδεση Νάξος – Θεσσαλονίκη

Νέες συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με Νάξο και Άμστερνταμ μέσω της Aegean Air