Τήνος: Αντίθεση Ενωσης Ξενοδόχων στη πρόθεση για την επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Ξεκινάμε με τα .. φρέσκα κουλούρια: Τετάρτη 6 Μαρτίου και έχουμε ημερίδα με θέμα: "Ανεμογεννήτριες στην Τήνο: Ποιους πραγματικά ωφελούν;"  Που; Στην Τήνο, ώρα έναρξης 7 το απόγευμα και θα μιλήσουν οι
Μηνάς Άσπρος (Δικηγόρος), Τρύφωνας Κόλλιας (Δικηγόρος Αθηνών, LL.M), Πέτρος Κουσουνάδης (Μετ/κός σπουδαστής Ακουστικού Σχεδιασμού και Ψηφιακού Ήχου), Αλέξανδρος Μαβής (Βιοτεχνολόγος, Περιβαλλοντολόγος), Δημήτρης Παυλάκης (Χημικός Μηχανικός, Σύμβουλος Επενδυτικής Τραπεζικής) και Γιώργος Σιταράς (Μεσίτης Αστικών Ακινήτων, CIPS) ενώ θα ακολουθήσει και συζήτηση με τους παριστάμενους. Εκδήλωση που γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου και διοργανώνεται από τα μέλη της "Τήνος κατά των Ανεμογεννητριών"....

Ομως, έχουμε και μία ακόμη εκδήλωση συμπαράστασης στη μάχη που δίνεται καθημερινά ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση των Ανεμογεννητριών στην Τήνο. Αναφερόμαστε στο υπόμνημα της Ενωσης Ξενοδόχων Τήνου που συμπαρίσταται στον αγώνα που δίνεται από όλους τους φορείς... Και όπως τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση " Σε ένα νησί “χειροποίητο”, όπως χαρακτήρισε την Τήνο πρώτος ο Κορνήλιος Καστοριάδης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα τέτοιο οικολογικό έγκλημα, μια τέτοια εγκατάσταση/παρέμβαση στην παρθένα ενδοχώρα, που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και για την οποία φημίζεται το νησί μας".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της Ενωσης Ξενοδόχων Τήνου αναφέρει: "Σε μία τόσο σημαντική στιγμή για το μέλλον του νησιού μας, η ΕΞΕΤ τάσσεται κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών και της δημιουργίας αιολικών πάρκων.

Ως επιχειρηματίες στον χώρο της φιλοξενίας αλλα και κάτοικοι της Τήνου, πάντα θα προασπίζουμε τα συμφέροντα του τόπου μας. Η μείωση των λειτουργικών εξόδων μιας επιχείρησης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της βιωσιμότητάς της, ειδικά δε όταν αυτό επιτευχθεί μέσω των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε καμία, όμως, περίπτωση δεν επιτρέπουμε κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί με αθέμιτο τρόπο, χωρίς να συν-διαλέγεται με το τοπικό οικοσύστημα, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, το απαράμιλλης ομορφιάς φυσικό και κυκλαδίτικο τοπίο του νησιού μας.

Μια τέτοια πράξη όπως υπερτονίζεται και στο ψήφισμα του Δήμου μας θα αλλοιώσει όχι μόνο την αισθητική του τοπίου, αλλά και τη βιοποικιλότητα, ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος να καταστραφεί η υδρολογική ισορροπία της περιοχής.

Σε ένα νησί “χειροποίητο”, όπως χαρακτήρισε την Τήνο πρώτος ο Κορνήλιος Καστοριάδης, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε ένα τέτοιο οικολογικό έγκλημα, μια τέτοια εγκατάσταση/παρέμβαση στην παρθένα ενδοχώρα, που μας άφησαν οι πρόγονοί μας και για την οποία φημίζεται το νησί μας.

Η ΕΞΕΤ δεν επιθυμεί καμία περιβαλλοντική καταστροφή στο νησί της Τήνου, παίρνει θέση και τάσσεται κατά των ανεμογεννητριών και των αιολικών πάρκων στο νησί. Στηρίζει την διατήρηση της αυθεντικότητας και της μοναδικότητας του παραδοσιακού κυκλαδίτικου τοπίου προασπίζοντας την ομαλή τουριστική ανάπτυξη χωρίς να μετανιώσουμε αργότερα ως πολίτες της Τήνου - αλλά και οι επόμενες γενιές μας - για τα λάθη του παρελθόντος".