Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠεριβάλλονΤήνος: Εκκληση για βοήθεια ώστε να σωθούν τα οδοφράγματα της Τήνου

Τήνος: Εκκληση για βοήθεια ώστε να σωθούν τα οδοφράγματα της Τήνου

|

Οι “Φίλοι του Πράσινου” καλούν τους κατοίκους της Τήνου σε βοήθεια ώστε να μην χαθούν τα φράγματα του νησιού – Δικάσιμος σήμερα (18/03) στο Πρωτοδικείο Σϋρου – Οι λόγοι ύπαρξης των φραγμάτων

Οι “Φίλοι του Πράσινου” καλούν τους κατοίκους της Τήνου σε βοήθεια ώστε να μην χαθούν τα φράγματα του νησιού και εξηγούν τους λόγους ύπαρξης τους… Σε ανοιχτή επιστολή και με δεδομένο ότι σήμερα, Δευτέρα 18 Μαρτίου υπάρχει δικάσιμος στο Πρωτοδικείο Σύρου… 

Ας δούμε τι αναφέρει η σχετική επστολή … ” 

Τα φράγματα της Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου, κινδυνεύουν να κατεδαφιστούν εξαιτίας καταγγελιών, μετά από 20 χρόνια από την κατασκευή τους, ότι αποτελούν οδοφράγματα, σε βάρος του Επαρχιακού δρόμου Χώρας-Τριαντάρου-Δυο Χωρίων κλπ. Δηλαδή κάποιοι ονειρεύονται το λαγκάδι της Γύρλας, το οποίο για χάρη ωμών συμφερόντων ονομάζουν επαρχιακό δρόμο, να μετατραπεί και αυτό σε δρόμο . 
Αγωνιζόμαστε μαζί με εσάς, ώστε να προστατέψουμε το λαγκάδι της Γύρλας και το μοναδικό οικοσύστημα που έχει δημιουργηθεί, μετά την κατασκευή των φραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή.

Στις 18 Μαρτίου 2019 για μια ακόμη φορά θα συζητηθεί προσφυγή του Συλλόγου ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Σύρου , κατά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και κατά της απόφασης 110980/6140/7-11-2013/ Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου που αφορά πρόστιμα κλπ. με σκοπό να διασώσουμε την κληρονομιά μας.
 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ

 (Παράβολα , νομική υποστήριξη, κλπ)

Για να θυμηθούν οι παλιοί και να πληροφορηθούν οι νέοι αναφέρουμε μερικά στοιχεία από την κατασκευή των φραγμάτων

1. Η κατασκευή των μικροφραγμάτων ανάσχεσης των επιφανειακών νερών και εμπλουτισμού των υδροφόρων οριζόντων μέσα στην κοίτη του χειμάρρου της Αγίας Τριάδας Γύρλας Τήνου, πριν από 20 χρόνια, ήλθε ως απάντηση στον προβληματισμό των Τηνίων που αφορούσε την ερήμωση, μιας από τις ποιο σημαντικές γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές του νησιού και η οποία προήλθε:
α) από την έλλειψη επιφανειακών νερών για τις καλλιέργειες των περιβολιών και των λοιπών χωραφιών.
β) Από το γεγονός ότι είχαν ξεραθεί τα ιστορικά πηγάδια της περιοχής με βάθος 20-30μέτρων.
γ) από το γεγονός ότι είχαν υφαλμυρωθεί οι υδροφόροι ορίζοντες στην παραλιακή ζώνη του νησιού.

Όλα τα παραπάνω συνέβησαν, αφενός μεν από την υπεράντληση των υπόγειων νερών της περιοχής, από γεωτρήσεις μεγάλου βάθους και αφετέρου δε από την υποχώρηση της πιεζομετρικής επιφάνειας των υδροφόρων οριζόντων πολλά μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, πράγμα που διευκόλυνε το θαλασσινό νερό να εισχωρήσει στο εσωτερικό του νησιού, για να καλύψει τα κενά που δημιουργήθηκαν από την ληστρική εκμετάλλευση των υπόγειων νερών.

2. Η κατασκευή τους στηρίχθηκε στις έρευνες, τις εργασίες και τις μελέτες του κ. Ιωάννη Ψάλτη Γεωλόγου και Καθηγητή φυσιογνώστη στην ευρύτερη περιοχή της Γύρλας, πρώην Διευθυντού του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Λυκείου Τήνου.

3. Η κατασκευή των 14 φραγμάτων χρηματοδοτήθηκε από το ΥΠ.ΧΩ.ΔΕ, βήμα προς βήμα, μέσω του Δήμου Τήνου και των πρώην Κοινοτήτων του Νησιού.

4. Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιήθηκε από εθελοντές επιστήμονες και φοιτητές που έφτασαν στο νησί απ’ όλο τον κόσμο μέσω των προγραμμάτων του Υπουργείου Νέας Γενιάς.

5. Συντονιστής των έργων ορίστηκε ο κ. Ιωάννης Ψάλτης ο οποίος είχε σχεδιάσει και είχε μελετήσει σε βάθος, το θέμα εμπλουτισμού των εγκοίλων της περιοχής, μέσω της κατασκευής των μικροφραγμάτων ανάσχεσης και εμπλουτισμού των υδροφόρων.

6. Μέσα σε ένα χρόνο από την κατασκευή των μικροφραγμάτων , η περιοχή της Γύρλας αναστήθηκε από τον λήθαργο και την καταστροφή του αφού καμιά σταγόνα νερού από τον χείμαρρο αυτό δεν καταλήγει σήμερα στην θάλασσα. Τα πηγάδια έπιασαν αμέσως νερό και βήμα προς βήμα αποκαταστάθηκε η ποιότητα των υπόγειων νερών αφού η θάλασσα απωθήθηκε από το εσωτερικό του νησιού σε μεγάλο βαθμό.

7. Οι παρόχθιοι άρχισαν να καλλιεργούν τα κτήματά τους και να ξαναφυτεύουν δένδρα στα περιβόλια τους τα οποία είχαν εκ των πραγμάτων εγκαταλείψει.

8. Τον αμέσως επόμενο χρόνο, το ΙΓΜΕ διαπίστωσε ότι η ελεύθερη επιφάνεια του υπόγειου υδροφορέα της περιοχής, ανήλθε από το -40μ στο -4μ από την επιφάνεια της γης. Στη συνέχεια το ΙΓΜΕ, διάνοιξε επιτυχή υδρογεώτρηση στη θέση γεφύρι της Γύρλας (10 μέτρα μακρύτερα από το 7 ο κατά σειρά φράγμα) από όπου ο Δήμος Τήνου καλύπτει σήμερα το μέγιστο των αναγκών της πόλης Τήνου 5000 κατοίκων το χειμώνα και 15000 το καλοκαίρι.

9. Τα μικροφράγματα της Γύρλας άντεξαν στο χρόνο δεν δημιούργησαν κανένα απολύτως πρόβλημα σε οποιαδήποτε ιδιοκτησία παρόχθιου.  Αντίθετα  δημιούργησαν    ένα μοναδικό και ανεπανάληπτο οικοσύστημα ( συνδυασμός πυκνής δενδρώδους βλάστησης, νερών και υδρόβιων ζώων και πουλιών.  Ένα οικοσύστημα το οποίο πρέπει να διαφυλαχτεί και να προστατευθεί ως κόρη οφθαλμού, από την πολιτεία και τους φορείς της.

10. Πιθανή απόφαση κατεδάφισης των φραγμάτων, θα επιφέρει μεγαλη καταστροφή,  στο περιβάλλον, την ύδρευση της πόλης και την οικονομία (γεωργοκτηνοτροφική) της περιοχής.
 

ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ 

ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ 

Για περισσότερες πληροφορίες – βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το τηλέφωνο του κ. Ιωάννη Ψάλτη  694.8552.298

Με πληροφορίες και φωτογραφία : tinostoday.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα