Τήνος: Κορυφώνεται η μάχη για τις ανεμογεννήτριες

Και η μάχη από τους κατοίκους (και Δήμο) Τήνου εναντίον της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί καλά κρατεί... Οπως είναι βρισκόμαστε σε αναμονή της έκδοσης των Ασφαλιστικών μέτρων και προχθές, ο Δήμος Τήνου κατέθεσε στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης «Αίτηση Ανάκλησης» της οικοδομικής άδειας, βάσει της οποίας η αδειούχος εταιρεία εκτελεί τις εργασίες εγκατάστασης του Αιολικού της Πάρκου. 

Ο Δήμος Τήνου, σεβόμενος απολύτως και προασπίζοντας τη νομιμότητα, ζητάει από την κατά νόμο αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης να ανακαλέσει την ανωτέρω οικοδομική άδεια, καθώς από την ημερομηνία έκδοσής της μέχρι σήμερα, η αδειούχος εταιρεία έχει τροποποιήσει το σχεδιασμό της αναφορικά με τα έργα εγκατάστασης χωρίς εν τω μεταξύ αφενός να έχει ενημερώσει την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης και αφετέρου να έχει αιτηθεί την τροποποίηση της οικοδομικής της άδειας, όπως οφείλει βάσει του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου. 

Κατά συνέπεια και ενώ ακόμα αναμένεται η απόφαση του Ειρηνοδικείου Τήνου επί της Αίτησης Ασφαλιστικών Μέτρων του Δήμου μας για την προστασία της δημοτικής ιδιοκτησίας και την αποτροπή της εγκατάστασης του ως άνω Αιολικού Πάρκου στου Πολέμου τον Κάμπο, ο Δήμος Τήνου με τη συγκεκριμένη ενέργεια σηματοδοτεί τη σταθερή του θέση ότι η ανάπτυξη προϋποθέτει το σεβασμό του περιβάλλοντος, καθώς και της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού.

Παράλληλα, οι συζητήσεις και ενημερώσεις των πολιτών από τους αρμόδιους φορείς καλά κρατεί. και την περασμένη Κυριακή (24/02) πραγματοποιήθηκε και πάλι συνάντηση με πρωτεργάτες τα μέλη της ομάδας "Η Τήνος κατά των Αναμογεννητριών", οι οποίοι μάλιστα διατηρούν και ομώνυμη ιστοσελίδα στα social media όπου παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες.

Τι ειπώθηκε; " Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, η οργανωτική συνάντηση πολιτών με σκοπό την λήψη αποφάσεων που αφορούν στις επικείμενες κινήσεις στον αγώνα κατά των αιολικών. Η προσέλευση στο κάλεσμα που απήυθηναν οι διαχειριστές της σελίδας «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών» ήταν άκρως ικανοποιητική. 

Προτεραιότητα παραμένει η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις επιπτώσεις της εγκατάστασης βΑΠΕ στο νησί. Για τον λόγο αυτό, κρίθηκε αναγκαία η διοργάνωση ημερίδας υπό την αιγίδα του Δήμου Τήνου, κατά την οποία, ειδικοί θα παρουσιάσουν το θέμα και θα μπορέσουν να απαντήσουν σε πιθανά ερωτήματα για το φλέγον αυτό ζήτημα που απασχολεί την Τηνιακή κοινωνία. 

Παράλληλα, συναποφασίστηκε η προσέγγιση των φορέων του νησιού με επιτακτική ανάγκη την ευαισθητοποίηση των μελών τους. Εγκρίθηκε η δημιουργία υποομάδας ενημέρωσης από την πλευρά μας, ως ένας μέσο να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Σημαντικής σημασίας για την συνέχεια του αγώνα, θεωρήθηκε η ανοιχτή τοποθέτηση των φορέων επί του θέματος με έκδοση ψηφίσματος-διαμαρτυρίας όσον αφορά την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπώλησαν οι χωματουργικές εργασίες στον Πολέμου Κάμπο και συγκεκριμένα στη θέση Πράσσα. Προβλήθηκαν σε οθόνη εναέριες φωτογραφίες της εκσκαφής, οι οποίες λειτούργησαν ως απόδειξη της βεβήλωσης που υφίσταται το τοπίο, προκαλώντας τα έντονα συναισθήματα των παρευρισκομένων. 

Άμεσα θα επανακυκλοφορήσει στο νησί ενημερωτικό υλικό σε μορφή φυλλαδίου και αφίσας ώστε το ζήτημα να παραμένει στην επικαιρότητα. Θετική ήταν και η απόφαση ανάρτησης πανό σε κεντρικό σημείο της Τήνου.  Ο Αγώνας συνεχίζεται".