Wind: η Ανάφη σε πρόγραμμα επικοινωνίας 4G

Σε ένα από τα πλέον δυσπρόσιτα νησιά των Κυκλάδων ταξίδεψε η WIND, θέλοντας να δώσει στην Ανάφη και τους κατοίκους της τη δύναμη της επικοινωνίας του νέου δικτύου 4G. Αναγνωρίζοντας την σημαντική θετική επίδραση των νέων τεχνολογιών στις τοπικές κοινωνίες – ιδιαίτερα σε απομονωμένα νησιά της χώρας μας – η WIND συμπεριέλαβε την Ανάφη στο πλάνο ανάπτυξης του δικτύου 4G και αφού ολοκλήρωσε τις υποδομές νέας γενιάς στο νησί, πρόσφερε σε όλους τους κατοίκους της Ανάφης, ενήλικες και μαθητές, δωρεάν υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας και mobile internet για έναν χρόνο, εξοπλίζοντας παράλληλα τεχνολογικά τα σχολεία και το ιατρείο του νησιού.

Οι άνθρωποι της WIND που βρέθηκαν στην Ανάφη για να υλοποιήσουν το έργο και να γνωρίσουν από κοντά τους κατοίκους και τις ανάγκες τους, ήταν αυτοί που μετέφεραν στην τοπική κοινωνία την ουσία της Εταιρικής Υπευθυνότητας της WIND.

Γιατί επιλέξαμε την Ανάφη

Πως περιέγραψε την εμπειρία της Ανάφης ο Γιώργος Τσαπρούνης,  Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων της WIND Ελλάς;  «Η μεγάλη επένδυση που πραγματοποιεί η WIND στο νέο δικτύου 4G μας έδωσε το έναυσμα να σχεδιάσουμε μια ενέργεια ΕΚΕ που να σχετίζεται με την επικοινωνία και τα οφέλη που δημιουργεί σε κάθε κοινωνία η νέα ψηφιακή εποχή. Θελήσαμε να αναδείξουμε πώς η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει αξία και στον πιο μικρό τόπο, ιδιαίτερα σε μέρη απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα. Με αυτά τα κριτήρια, επιλέξαμε το νησί της Ανάφης. Όχι μόνο γιατί ο χειμώνας στα ελληνικά νησιά είναι δύσκολος. Αλλά γιατί γίνεται ακόμα πιο δύσκολος στην άγονη γραμμή, όπου το πλοίο πιάνει λιμάνι μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Μόνο τότε μπορεί κανείς να βιώσει τη βαθιά ανάγκη των κατοίκων ενός τόπου για επικοινωνία. Έτσι η Ανάφη έγινε ένας ιδιαίτερος σταθμός στην ανάπτυξη του δικτύου 4G της WIND, πέρα από τις υποδομές 4G που δημιουργήσαμε εκεί, «υιοθετήσαμε» τηλεπικοινωνιακά το νησί, μέσα από μια δωρεά προς όλους τους κατοίκους της Ανάφης. Προσφέρθηκαν δωρεάν υπηρεσίες επικοινωνίας για ένα χρόνο αλλά και handsets σε όλους τους μόνιμους κατοίκους, ενώ οι μαθητές της Ανάφης, εξοπλίστηκαν με φορητούς υπολογιστές και με δωρεάν χρήση Mobile Internet ώστε να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του 4G για την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία τους. Αντίστοιχα, προσφέρθηκε σύγχρονος τεχνολογικός εξοπλισμός στα σχολεία της Ανάφης, το Δημοτικό και το ενιαίο Γυμνάσιο – Λύκειο, καθώς κι ένας συμπυκνωτή οξυγόνου για το τοπικό ιατρείο».

Μας κάνατε σημαντικούς

Η ανταμοιβή που εισέπραξαν ήταν πολύτιμη και αποτυπώνεται στα λόγια του Δημάρχου της Ανάφης, Ιάκωβου Ρούσσου: «Μας κάνατε να αισθανθούμε ότι ακόμη και μια γεωγραφική κουκίδα όπως απεικονίζεται η Ανάφη στον χάρτη, για εσάς αποτελεί σημείο με ιδιαίτερες ανάγκες επικοινωνίας, τις οποίες απλόχερα μας δωρίσατε. Οι δημότες μας για τους περισσότερους αποτελούν αμελητέα ποσότητα και αδιαφορούν για το μη κερδοφόρο νησί της άγονης γραμμής».

Το οδοιπορικό του 4G Δικτύου της WIND Ελλάς στην Ανάφη είναι από εκείνα τα ταξίδια που φανερώνουν τη σπουδαιότητα της επικοινωνίας πρωτίστως ως κοινωνικό αγαθό. Έγινε σαφές ότι έστω και μια «γεωγραφική κουκίδα» στο χάρτη όπως το νησί της Ανάφης στην «εσχατιά των Κυκλάδων» μπορεί να ενταχθεί σε ένα επιχειρηματικό επενδυτικό πλάνο μεγάλης εταιρείας. Και αυτό για την WIND είναι ο ορισμός της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης σύμφωνα με τις αρχές της βιωσιμότητας.

Περιγράψτε ένα πρόγραμμα που δεν έχετε κάνει μέχρι στιγμής και θα θέλετε να το εντάξετε στα σχέδια σας. Μαζί και το «Γιατί».

Πάντα θα υπάρχουν νέα προγράμματα για να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε. Οι ιδέες δεν τελειώνουν ποτέ, όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να εξελίσσεται. Η πρόκληση για κάθε οργανισμό είναι να παραμένει σταθερός στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας παρά τους όποιους κλυδωνισμούς του ευρύτερου οικονομικοπολιτικού και κοινωνικού περιβάλλοντος».

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα newmoney.gr

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News