Υπόθεση Καρέτα Καρέτα: Η σκληρή αλήθεια!

Η κτηνιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει ότι η τελευταία θαλάσσια χελώνα που βρέθηκε νεκρή στο Αλυκό της Νάξου, πέθανε από ανθρώπινο χέρι.

Μεγάλη συζήτηση γίνεται εδώ και μήνες για τον τρόπο με τον οποίο πεθαίνουν οι καρέτα καρέτα στην ευρύτερη περιοχή της Νάξου. Κάποιοι επιμένουν ότι τις φέρνουν  τα θαλάσσια ρεύματα από άλλες περιοχές και κάποιοι άλλοι ότι πεθαίνουν από φυσιολογικά αίτια και λόγω της σήψης εμφανίζουν την εικόνα που βλέπουν οι περισσότεροι στις φωτογραφίες που αναρτώνται από τον Σύλλογο προστασίας αγρίας ζωής Νάξου. 

Όμως η κτηνιατρική γνωμάτευση που φέρει την υπογραφή της κτηνίατρου Σοφίας Μαϊτού όσον αφορά τον τρόπο θανάτωσης του θαλασσίου ερπετού που βρέθηκε στην περιοχή του Αλικού την 11η Μαΐου 2017 δείχνει ότι ο ανθρώπινος παράγοντας έχει τον πρώτο λόγο.

Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: "Επρόκειτο για μία ενήλικη, αρσενική θαλάσσια χελώνα Caretta-Caretta μήκους 70 εκ και πλάτους 65 εκ . Το πτώμα ήταν σε πολύ καλή κατάσταση,  γεγονός που υποδηλώνει ότι ο θάνατος του ζώου επήλθε πρόσφατα (το πολύ εντός 48 ωρών)", ενώ καταλήγει πως "Από την όλη νεκροτομική εικόνα συμπεραίνουμε ότι το ζώο πέθανε από ακατάσχετη αιμορραγία που προκλήθηκε μετά από πλήγμα που δέχθηκε με νύσσον και τέμνον όργανο".


Ελπίζουμε ότι αυτή η γνωμάτευση να αποτελέσει την αρχή ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να βάλουν τέλος στον παιχνίδι «Σκοτώστε τις θαλάσσιες χελώνες» που παίζεται εδώ και τρία χρόνιαστην Νάξο.