Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο: 180 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών και ανάπτυξης

Αιγαίο: 180 εκατομμύρια ευρώ σε έργα υποδομών και ανάπτυξης

|

«Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο» – Συνέντευξη Τύπου από τον  αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση για την ένταξη νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου – Υπερδιπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων Βορείου και Νοτίου Αιγαίου φτάνοντας τα 179 εκατομμύρια ευρώ.

Την ένταξη 101 νέων έργων στα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα για τα νησιά Βορείου και Νοτίου Αιγαίου ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες,  Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, οι πρόεδροι των ΠΕΔ Βορείου &  Νοτίου Αιγαίου και Δήμαρχοι των νησιών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Βασικά σημεία; Ο προϋπολογισμός, από 50 εκατ. ευρώ, έφτασε τα 179 εκατ. ευρώ και αφορά έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, πολιτισμού, οδοποιίας, υποδομών εκπαίδευσης, ενίσχυσης επιχειρηματικότητας, λιμενικών υποδομών, υποδομές υγείας, αφαλάτωσης, τουρισμού και ενίσχυσης επιχειρηματικότητας –  Εντάσσονται έργα συνολικού προϋπολογισμού 179 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 102 εκατ. αφορούν τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα (Φιλόδημος). – Τα 57 έργα θα γίνουν στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου με συνολικό προϋπολογισμό 58 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 47 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ. – Στο ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου εντάσσονται 44 έργα προϋπολογισμού 44 εκατ. ευρώ και 22 έργα εντάσσονται σε άλλα προγράμματα προϋπολογισμού 22 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικά όπως  δήλωσε ο κ. Χαρίτσης:

«Αυξήσαμε δραστικά τον προϋπολογισμό των Προγραμμάτων για να μπορέσουν να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότερα έργα από τις πολλές και ποιοτικές προτάσεις που κατατέθηκαν από τις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά 101 έργα στα νησιά του Αιγαίου ύψους 180 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών και άλλων προγραμμάτων του Υπουργείου. Σε κάθε νησί εντάσσεται τουλάχιστον ένα έργο, ενώ όλα τα έργα αποτελούν προτάσεις των τοπικών φορέων.

 Χρηματοδοτούνται έργα σε όλους τους τομείς – από την ύδρευση και την αποχέτευση, τα λιμάνια και την οδοποιία, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, την υγεία και την εκπαίδευση αλλά και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για κρίσιμες υποδομές που θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και δεκαετίες και έργα που αναβαθμίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών».

 Στην ίδια κατεύθυνση, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σημείωσε:

«Η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική για τη Νησιωτικότητα. 102 εκατ. ευρώ μέσω των Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων επενδύονται στα νησιά του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, διπλάσιο ποσό από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί.  Όλα τα έργα είναι μικρής και μεσαίας κλίμακας. Έργα που για χρόνια έλειπαν από τα νησιά μας και που θα προσφέρουν πολλαπλάσια αναπτυξιακή αξία στις τοπικές κοινωνίες. Ποτέ ξανά δεν υπήρχε τέτοιου ύψους χρηματοδότηση έργων σε ακριτικά και μικρά νησιά, όπως ο Aϊ Στράτης, τα Ψαρά, το Αγαθονήσι, ή η Κάσος, γεγονός που σήμερα το πιστοποιούν και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη Νίσυρο, μέχρι σήμερα, οι νησιώτες έχουν βιώσει πολλές θετικές αλλαγές και οι υποδομές των νησιών έχουν ενισχυθεί σημαντικά. Δικός μας στόχος είναι μια ανάπτυξη σε σιδερένιες βάσεις και όχι σε πήλινα πόδια, εφαρμόζοντας ρεαλιστικές πολιτικές για την ουσιαστική ενδυνάμωση των νησιών, κόντρα στις παλαιότερες πρακτικές».

Τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα δημιουργήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομίας για να στηριχθούν με στοχευμένο τρόπο τα νησιά του Αιγαίου, αναγνωρίζοντας της προκλήσεις που θέτει η νησιωτικότητα, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που δημιούργησαν οι αυξημένες προσφυγικές ροές.

Τα προγράμματα συνάντησαν μεγάλη επιτυχία καθώς κατατέθηκαν πολλές και ποιοτικές προτάσεις από όλα τα νησιά. Για να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση ο προϋπολογισμός των προγραμμάτων υπερδιπλασιάστηκε στα 102 εκατ. ευρώ – από τα 50 εκατ. ευρώ αρχικά (25 εκατ. ευρώ για κάθε Περιφέρεια). Επιπλέον, έργα ύψους 77 εκατ. ευρώ εντάσσονται σε άλλα προγράμματα που χρηματοδοτεί το Υπουργείο Οικονομίας.

Στις παρεμβάσεις τους, τόσο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου όσο και οι δήμαρχοι των νησιών εξήραν τα Προγράμματα και τη συνεργασία τους με το Υπουργείο Οικονομίας. Συνεργασία που, όπως τόνισαν, οδηγεί για πρώτη φορά στη στοχευμένη στήριξη των νησιών και στην υλοποίηση δεκάδων απαραίτητων έργων για τις τοπικές κοινωνίες.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ηλεία: Διπλός σεισμός, ο δεύτερος στους 5,7 R το πρωί της Παρασκευής

Καθησυχαστικός ο Λέκκας για τους σεισμούς: «Δεν έχει δώσει δονήσεις το ρήγμα» - Κλειστά τα σχολεία

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Μετά από 13 χρόνια επαναλειτουργεί η μεγαλύτερη πλωτή δεξαμενή στην Ελλάδα

Η δεξαμενή Νο3 των Ναυπηγείων μετονομάστηκε σε «Σταύρος Νιάρχος». Στα 20 εκατ. ευρώ η αξία της επισκευής, που διήρκεσε επτά μήνες. Δημιουργούνται πάνω από 500 θέσεις εργασίας. Οι δυνατότητες.

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο (!!!)

«Μπριζόλες» μπρόκολου στον φούρνο με κρούστα πάπρικας-μουστάρδας

Νάξος – Δαμαλάς: Ανταλλαγή παραδοσιακών σπόρων

Πότε και που θα γίνει η παραδοσιακή ανταλλαγή σπόρων και η γιορτή για την Ανοιξη

Πανναξιακός ΑΟ: Το “αντίο” στον Γιάννη Καρούση

Η Νάξος αποχαιρετά τον Γιάννη Καρούση - Το "αντίο" από τον Πανναξιακό ΑΟ

Πανναξιακού ΑΟΝ – ΑΜΣ Φιλωτίου: Τι απαντούν στην καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη;

Κοινή ανακοίνωση από τις Διοικήσεις Πανναξιακού ΑΟΝ και ΑΜΣ Φιλωτίου για την καταγγελία της Κατερίνας Μουστάκη σχετικά με την παρουσία άγνωστου άνδρα στα αποδυτήρια του κλειστού γυμναστηρίου Νάξου - Η απάντηση Μουστάκη

Πρόταση δυσπιστίας: 159 «όχι» από την Βουλή

Τέταρτη φορά που ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να υπερασπιστεί την πλειοψηφία της κυβέρνησης στη Βουλή

Νέα Δημοκρατία: Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος λόγω ποτού με γνωστό επιχειρηματία;

Παραιτήθηκαν Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος - «Η συμμετοχή σε μια κοινωνική συνάντηση έδωσε το λάθος μήνυμα», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα