Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο: Από Σεπτέμβρη το σπάσιμο των Δήμων αλλά με ποιον υπουργό;

Αιγαίο: Από Σεπτέμβρη το σπάσιμο των Δήμων αλλά με ποιον υπουργό;

|

Ο Σεπτέμβριος φέρνει και το περίφημο σπάσιμο των μεγάλων δήμων… Και δη των νησιωτικών. Δέκα λέγεται ότι θα σπάσουν και ανάμεσά τους αυτοί της Λέσβού, Κέρκυρας. Χίου και Κεφαλονιάς αλλά όχι και Ρόδου – Μήπως θα έχουμε την έκπληξη και με το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; 

Σε κατάσταση αναμονής τελούν οι πολέμιοι αυτοδιοικητικοί του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, καθώς αναμένουν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις του Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται η κατάθεση της τροπολογίας του υπουργού Εσωτερικών, για το «σπάσιμο» μεγάλων νησιωτικών Δήμων.

Αρχικά ο σχεδιασμός περιελάμβανε η τροπολογία να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1», ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να την μεταθέσει για τον Σεπτέμβριο –χωρίς να αποκλείεται να καθυστερήσει περαιτέρω λόγω των πολιτικών εξελίξεων, οπωσδήποτε όμως πριν το νέο έτος- προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας «δημοκρατική», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τον Δήμο Ρόδου ανάμεσα σε εκείνους που θα διασπαστούν, όπως εντόνως φημολογείται, όμως αυτό δεν πτοεί τοπικούς αυτοδιοικητικούς και μη παράγοντες, που τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, κι αναμένεται να επαναφέρουν το αίτημά τους για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών Δήμων στο νησί, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Εσωτερικών.

Όπως έχει δηλώσει δημοσίως ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, με την επικείμενη τροπολογία θα σπάσει «οπωσδήποτε» ο Δήμος Λέσβου και κατά πάσα πιθανότητα οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Χίου. 

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι οι χωροταξικές αλλαγές θα αφορούν σε περίπου 10 Δήμους σε όλη χώρα, κυρίως νησιωτικούς, «όπου κρίνεται η ανάγκη να μην ισχύει ο κανόνας ένας Δήμος ένα νησί», και η δήλωση αυτή ήταν που επανενεργοποίησε όσους εκτιμούν ότι ο ενιαίος Δήμος Ρόδου είναι δυσλειτουργικός και αποβαίνει εις βάρος της ανάπτυξης του νησιού. Οσο για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; Είναι δεδομένο η δυσλειτουργία κυρίως όσον αφορά τις Μικρές Κυκλάδες, είναι δεδομένο ότι οι αιρετοί των νησιών αυτών θέλουν ένα είδος αυτονομίας και δη οικονομικής, ενω και οι βουλευτές των Κυκλάδων έχουν ταχθεί υπέρ αυτού του μοντέλου. Οπότε; βλεπουμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες 

Πάντως, επειδή πρόκειται για ανειλημμένη δέσμευση της κυβέρνησης, ακόμα κι αν στον επικείμενο ανασχηματισμό ο κ. Σκουρλέτης αντικατασταθεί, ο σχεδιασμός δεν πρόκειται να αλλάξει. Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι για την κατάθεση του αιτήματος διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, έχει γίνει ένας πρώτος κύκλος επαφών σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των υποστηρικτών, ωστόσο οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η… φωτιά άναψε ξανά τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, όταν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, εξήγγειλε και επισήμως, τo τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και ένας Δήμος». «Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή “κάθε νησί και Δήμος”», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης, ανατροφοδοτώντας τα σενάρια για διάσπαση και του Δήμου της Ρόδου.

Μάλιστα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, οι υποστηρικτές της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, οι περισσότεροι από τους οποίους προσβλέπουν στη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια είτε ως επικεφαλής είτε ως σύμβουλοι, εκτιμούν ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν παράλληλα με αυτές των υπό διάσπαση Δήμων ώστε να μην χαθεί… το τρένο των εκλογών.

Όπως ωστόσο δηλώθηκε αρμοδίως στη «δ», όποιες κινήσεις γίνουν για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου θα πέσουν στο κενό και δεν θα έχουν καμία τύχη, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μάλιστα, οι κρούσεις που έχουν ήδη γίνει στην κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έτυχαν ανταπόκρισης, για αυτό και αναμένεται η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, για να επαναφέρουν το αίτημα οι ενδιαφερόμενοι.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει για τη Ρόδο με την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των κ.κ. Αντ. Καμπουράκη και Στρ. Καρίκη, ενώ δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εκ νέου υποψηφιότητα του κ. Φώτη Χατζηδιάκου, εκτός απροόπτου, ο σχεδιασμός των οποίων έχει ξεκινήσει και γίνεται για τον ενιαίο Δήμο της Ρόδου.

Εξάλλου και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντ. Αποστολίδης, είναι κάθετα αντίθετος με την διάσπαση του Δήμου, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «δ» είχε δηλώσει τα εξής: “Το 2010 η επιλογή της ένωσης δέκα Καποδιστριακών Δήμων σε ένα Καλλικρατικό στο νησί της Ρόδου αποδείχτηκε καταστροφική. Το νησί μας βίωσε ουσιαστικά μια χαμένη θητεία τοπικής αρχής έως ότου μπορέσει να λειτουργήσει ικανοποιητικά ο Δήμος Ρόδου. Ξεκάθαρα, μια επιλογή για «σπάσιμο» του Δήμου θα δημιουργήσει το ίδιο «μπάχαλο» και θα χάσουμε άλλη μια θητεία, κάτι που το νησί μας δεν αντέχει σε καμιά περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχουν θέματα τα οποία λύνονται πολύ δύσκολα, όπως η κατανομή των υφιστάμενων χρεών του Δήμου. Κατά συνέπεια, είμαστε σταθερά αντίθετοι στη διάσπαση του Δήμου Ρόδου. Όσοι το επιζητούν, επενδύουν στο συναίσθημα του δημότη, λέγοντάς του πόσο καλύτερα ήταν πριν τον Καλλικράτη.

Όμως, του αποκρύβουν πως τότε ήταν μια τελείως διαφορετική πολιτική περίοδος, όπου το χρήμα έρεε άφθονο και ο έλεγχος σπατάλης ήταν μηδαμινός. Οι δυσλειτουργίες του Δήμου Ρόδου χωρίζονται στις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής αλλά και σε θεσμικά κενά και αστοχίες του Καλλικράτη. Η χωροταξική ανακατανομή ευνοεί μόνο όσους θέλουν περισσότερες επιλογές για αξιώματα. Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο θερμοί υποστηρικτές της είναι πρώην δήμαρχοι Καποδιστριακών Δήμων”.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι οι υποστηρικτές της διάσπασης του ενιαίου Δήμου Ρόδου, δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα χέρια, ενόψει των χωροταξικών αλλαγών που σχεδιάζονται για άλλα νησιά της χώρας, αυτό που απομένει να διαφανεί είναι πώς θα εκφράσουν την πρότασή τους και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούν.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Αμοργός: Το νησί που… κόβει την ανάσα!!

Εκεί γυρίστηκε η ταινία του 1988 «Le Grand Bleu» (The Big Blue) με τον Jean Reno. Η ταινία έγινε μια από τις πιο επιτυχημένες εμπορικά ταινίες της Γαλλίας.

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024