Αιγαίο: Ερχεται το ν/σ για το σπάσιμο των Καλλικρατικών Δήμων

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την νομοθετική ρύθμιση η οποία θα ξεκαθαρίσει το τοπίο, ως προς την διάσπαση των Δήμων η οποία θα αφορά «εξόφθαλμες περιπτώσεις που είναι λίγες» όπως έχει ήδη δηλώσει ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης.

Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή πριν από τις γιορτές, και παρ΄ότι όλα δείχνουν πως η Ρόδος δεν θα είναι ανάμεσα στους Δήμους που θα «σπάσουν», εντούτοις οι πολέμιοι αυτοδιοικητικοί του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, τελούν σε κατάσταση αναμονής. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισαν στη «δ» ότι δεν τίθεται θέμα να αλλάξει η διοικητική δομή του νησιού της Ρόδου ωστόσο, υπάρχει μια μεγάλη μερίδα των πολιτών που επιμένουν πως η διάσπαση είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη του νησιού.

Αρχικά ο σχεδιασμός περιελάμβανε η τροπολογία να κατατεθεί στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη 1», ωστόσο η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να την μεταθέσει προκειμένου «να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις με τις δημοτικές αρχές και τις τοπικές κοινωνίες».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δ», ο σχεδιασμός της κυβέρνησης δεν περιλαμβάνει τον Δήμο Ρόδου ανάμεσα σε εκείνους που θα διασπαστούν, όπως εντόνως φημολογείται, όμως αυτό δεν πτοεί τοπικούς αυτοδιοικητικούς (και μη) παράγοντες που τάσσονται υπέρ της διάσπασης του ενιαίου Δήμου, κι αναμένεται να επαναφέρουν το αίτημά τους για τη δημιουργία τουλάχιστον τριών Δήμων στο νησί, με την κατάθεση της σχετικής τροπολογίας από το υπουργείο Εσωτερικών. Όπως είχε δηλώσει δημοσίως ο τότε υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης, με την επικείμενη τροπολογία θα σπάσει «οπωσδήποτε ο Δήμος Λέσβου» και κατά πάσα πιθανότητα οι Δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς και Χίου. Επιπλέον είχε αναφέρει ότι οι χωροταξικές αλλαγές θα αφορούν σε περίπου 10 Δήμους σε όλη χώρα, κυρίως νησιωτικούς, «όπου κρίνεται η ανάγκη να μην ισχύει ο κανόνας ένας Δήμος ένα νησί», και η δήλωση αυτή ήταν που επανενεργοποίησε όσους εκτιμούν ότι ο ενιαίος Δήμος Ρόδου είναι δυσλειτουργικός και αποβαίνει εις βάρος της ανάπτυξης του νησιού.

Όχι… μεν αλλά
Ωστόσο, ο σημερινός υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι δεν υπάρχει θέμα διάσπασης του Δήμου της Ρόδου, ενόψει των αλλαγών στο χωροταξικό του «Καλλικράτη», μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε όταν του αποδόθηκε αναφορά δημοσιογράφου του ραδιοφώνου «News247» για εξόφθαλμες περιπτώσεις, στις οποίες συμπεριελήφθη και ο ενιαίος Δήμος Ρόδος Παρ΄όλα αυτά οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι για την κατάθεση του αιτήματος διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, έχει γίνει ένας πρώτος κύκλος επαφών σε τοπικό επίπεδο μεταξύ των υποστηρικτών αυτής της άποψης, ωστόσο οι εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται μετά την κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η… φωτιά άναψε ξανά τον περασμένο Απρίλιο, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, όταν ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, εξήγγειλε και επισήμως, τo τέλος της αρχής του «Καλλικράτη» «κάθε νησί και ένας Δήμος». «Έχουμε αποφασίσει να μην θέσουμε θέμα γενικευμένης χωροταξικής αναδιάρθρωσης των ΟΤΑ, με την εξαίρεση βέβαια κάποιων οριακών περιπτώσεων, όπως οι τεράστιοι και μη λειτουργικοί Δήμοι που δημιούργησε σε κάποιες περιπτώσεις η αρχή «κάθε νησί και Δήμος»», το «σπάσιμο» της Κεφαλονιάς, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο κ. Πουλάκης, ανατροφοδοτώντας τα σενάρια για διάσπαση και του Δήμου της Ρόδου. Είναι προφανές, πάντως ότι αν εξαιρεθεί η Ρόδος, το ΥΠΕΣ οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις καθώς μάλιστα τα προβλήματα στο νησί από τον «ενιαίο Δήμο» είναι περισσότερα και οξύτερα από κάθε άλλη περιοχή.

Κινητικότητα 
τοπικών παραγόντων

Μάλιστα, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου 2019, οι υποστηρικτές της διάσπασης του ενιαίου Δήμου της Ρόδου, οι περισσότεροι από τους οποίους προσβλέπουν στη συμμετοχή τους σε ψηφοδέλτια είτε ως επικεφαλής είτε ως σύμβουλοι, εκτιμούν ότι οι διαδικασίες πρέπει να τρέξουν παράλληλα με αυτές των υπό διάσπαση Δήμων ώστε να μην χαθεί… το τρένο των εκλογών.
Όπως ωστόσο δηλώθηκε αρμοδίως στη «δ», όποιες κινήσεις γίνουν για τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου Ρόδου θα πέσουν στο κενό και δεν θα έχουν καμία τύχη, όσες πιέσεις κι αν ασκηθούν, τουλάχιστον με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα. Μάλιστα, οι κρούσεις που έχουν ήδη γίνει στην κυβέρνηση προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έτυχαν ανταπόκρισης, για αυτό και αναμένεται η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας, προκειμένου να επανέλθουν οι ενδιαφερόμενοι. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι η προεκλογική περίοδος έχει ανοίξει για τα καλά στη Ρόδο και ο σχεδιασμός όλων των διεκδικητών του δημαρχιακού θώκου, γίνεται με βάση τον ενιαίο Δήμο Ρόδου.
Εξάλλου και ο γραμματέας της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντ. Αποστολίδης, είναι κάθετα αντίθετος με την διάσπαση του Δήμου, ο οποίος μάλιστα σε συνέντευξή του στη «δ» είχε δηλώσει τα εξής: “Είμαστε σταθερά αντίθετοι στη διάσπαση του Δήμου Ρόδου. Όσοι το επιζητούν, επενδύουν στο συναίσθημα του δημότη, λέγοντάς του πόσο καλύτερα ήταν πριν τον Καλλικράτη. Όμως, του αποκρύβουν πως τότε ήταν μια τελείως διαφορετική πολιτική περίοδος, όπου το χρήμα έρεε άφθονο και ο έλεγχος σπατάλης ήταν μηδαμινός. Οι δυσλειτουργίες του Δήμου Ρόδου χωρίζονται στις πολιτικές επιλογές της δημοτικής αρχής αλλά και σε θεσμικά κενά και αστοχίες του Καλλικράτη. Η χωροταξική ανακατανομή ευνοεί μόνο όσους θέλουν περισσότερες επιλογές για αξιώματα. Δεν είναι τυχαίο πως οι πιο θερμοί υποστηρικτές της είναι πρώην δήμαρχοι Καποδιστριακών Δήμων”.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News