Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο - Φόρτωμας: Πάμε σε αλλαγή και ανανέωση μεταφορικού ισοδύναμου;

Αιγαίο – Φόρτωμας: Πάμε σε αλλαγή και ανανέωση μεταφορικού ισοδύναμου;

|

Επιδότηση αλλά και «ανανεωμένο» μεταφορικό ισοδύναμο για τα νησιά – τι αναφέρει ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας

Η επιδότηση καυσίμων στην Ελλάδα αποτελεί πλέον γεγονός, με τους πολίτες που ανήκουν στις μεσαίες και χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες να καλούνται να υποβάλουν αίτηση προκειμένου να μειωθεί το κόστος της αγοράς καυσίμων από 40-50 ευρώ συνολικά για διάστημα τριών μηνών από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο και για συνολική κατανάλωση 180 λίτρων.

Το υψηλότερο ποσόν ύψους 50 ευρώ το τρίμηνο (ή των 16 περίπου ευρώ τον μήνα) αφορά στους κατοίκους των νησιών όπου ορίζεται επιδότηση 28 λεπτών ανά λίτρο ενώ «διπλή ανακούφιση» θα λάβουν οι μόνιμοι κάτοικοι των μικρών νησιών όπου ισχύει ή θα ισχύσει το μεταφορικό ισοδύναμο.

Όπως είναι γνωστό, το μεταφορικό ισοδύναμο προβλέπει την επιδότηση καύσιμών για μόνιμους κατοίκους σε συγκεκριμένα (μικρά) νησιά όπου λόγω υψηλού μεταφορικού κόστους των καυσίμων και λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και της εποχικότητας της ζήτησης το κόστος αγοράς καυσίμων καθίσταται αρκετά υψηλότερο σε σχέση με εκείνο στην ηπειρωτική χώρα.

Το ύψος της επιδότησης κυμαίνεται από 9 έως 23 λεπτά και υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένες συνισταμένες και το μέτρο έχει ήδη εφαρμοστεί σε ορισμένα μικρά νησιά όπως είναι τα: Αγαθονήσι, Άγιος Ευστράτιος, Αλόννησος, Αμοργός, Ανάφη, Αντίπαρος, Αστυπάλαια, Ίο, Ικαρία, Κάρπαθος, Κάσος, Κέα, Κίμωλος, Κύθηρα, Κύθνος, Λειψοί, Λέρος, Μεγίστη, Μήλος, Νίσυρος, Πάτμος, Σαμοθράκη, Σέριφος, Σίκινος, Σίφνος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σκύρος, Σύμη, Τήλος, Φολέγανδρος, Φούρνοι, Χάλκη, Ψαρά, Αγκίστρι, Αμμουλιανή, Ελαφόνησος, Ιθάκη, Κουφονήσια, Μεγανήσι, Παξοί και Σχοινούσα.

Έτσι, οι μόνιμοι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών που επιθυμούν να λάβουν και την επιδότηση καυσίμων θα πρέπει να προβαίνουν σε δύο διαφορετικές ενέργειες: την καταχώριση του οχήματός τους στην πλατφόρμα πλατφόρμα gov.gr (ώστε να διασταυρωθούν τα στοιχεία του και να διαπιστωθεί ότι δικαιούνται καταρχήν την επιδότηση) και την καταχώριση των αποδείξεων (το σκανάρισμα σε αυτή την περίπτωση) προκειμένου να τους καταβληθούν τα ποσά που δικαιούνται από το μεταφορικό ισοδύναμο (https://metaforikoisodynamo.gr/).

Ωστόσο, το μέτρο αναμένεται να επεκταθεί σε επιπλέον νησιά, ικανοποιώντας ένα αίτημα το οποίο έχει τεθεί εδώ και καιρό και από εκπροσώπους του Ελληνικού Κοινοβουλίου στον υπουργό Ναυτιλίας, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη. Ο βουλευτής Κυκλάδων της ΝΔ, κ. Φίλιππος Φόρτωμας, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με τα θέματα του ενεργειακού κόστους και της βιώσιμης ανάπτυξης στα νησιά, μιλώντας στο Insider.gr, αναφέρεται σε σχετική συνάντηση και επικοινωνία που είχε με αξιωματούχους του υπουργείου και επισημαίνει ότι: «μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση για την επέκταση του μεταφορικού ισοδύναμου και σε άλλα μικρά νησιά. Επομένως αναμένουμε εξελίξεις άμεσα».

Τι ισχύει με την επιδότηση καυσίμων στην ηπειρωτική Ελλάδα
Εκτός από τα μέτρα στήριξης για τα νησιά, χθες, Πέμπτη, ανακοινώθηκαν αντίστοιχες παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της ακρίβειας στα καύσιμα (τη βενζίνη, το πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο) και για την ηπειρωτική χώρα.

Συγκεκριμένα, εκτός από την επιδότηση ύψους 28 λεπτών για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών, για την υπόλοιπη Ελλάδα, προβλέπεται επιδότηση ύψους 22 λεπτών ανά λίτρο για σύνολο 180 λίτρων για το επόμενο τρίμηνο, με δικαιούχους πολίτες που ανήκουν στις μεσαίες και στις χαμηλότερες εισοδηματικές κατηγορίες. Σε αυτές τις κατηγορίες υπάγονται φυσικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος με ανώτατο δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα τις 30.000 ευρώ και διαθέτουν κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας σε όχημα (το οποίο θα πρέπει να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο) ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης. Κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώσει μόνο ένα όχημα (σε περίπτωση συζύγων εάν ο καθένας διαθέτει αυτοκίνητο στο όνομά του, τότε μπορούν να επιδοτηθούν και για τα δύο, αρκεί το οικογενειακό τους εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 30.000 ευρώ).

Για την χορήγηση της επιδότησης, τα ενδιαφερόμενα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να δηλώνουν το όχημα στο gov.gr (η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Απριλίου) ενώ για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας θα εκδίδεται τον Απρίλιο ηλεκτρονική κάρτα καυσίμων κατά το πρότυπο του freedom pass. Για όσους δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη δυνατότητα, υπάρχει πρόβλεψη για πίστωση των χρηματικών ποσών στον τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.

Πιο αναλυτικά, ως προς τα ποσά που θα καταβληθούν και το ύψος της επιδότησης, τα μέτρα τα οποία θα παραμείνουν σε ισχύ από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο προβλέπουν:

• Επιδότηση ύψους 22 λεπτών το λίτρο για 60 λίτρα το μήνα για διάστημα τριών μηνών (συνολικά 180 λίτρα) για την ηπειρωτική Ελλάδα, κάτι που μεταφράζεται σε κέρδος 13 ευρώ το μήνα (περίπου 40 ευρώ το τρίμηνο) για τους δικαιούχους.
• Επιδότηση ύψους 30 λεπτών το λίτρο για τους ιδιοκτήτες μοτοσυκλέτας για συνολική κατανάλωση 180 λίτρων σε διάστημα τριών μηνών
• Αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 200 ευρώ για τους οδηγούς ταξί (την οποία θα λάβουν τον Απρίλιο) ώστε να καλυφθεί μέρος του αυξημένου κόστους καυσίμου του Μαρτίου και του Απριλίου.

Τέλος, δεδομένου ότι η αύξηση στο ντίζελ ήταν μεγαλύτερη από εκείνη που έγινε σε άλλα καύσιμα, προβλέπονται δύο διαφορετικοί τύποι επιδοτήσεων, ένας για όλους τους καταναλωτές και ένας για όσους πληρούν κριτήρια χορήγησης της επιδότησης. Έτσι, τον Απρίλιο θα εφαρμοστεί απευθείας μείωση της τιμής κατά 15 λεπτά το λίτρο για όλους τους καταναλωτές που γεμίζουν με πετρέλαιο κίνησης ενώ από τον Απρίλιο και μέχρι τον Ιούνιο, οι δικαιούχοι του επιδόματος θα μπορούν να λαμβάνουν και την προβλεπόμενη επιδότηση των 22 λεπτών.

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

Express Skopelitis: Ετοιμος να επιστρέψει στη δράση

Το Express Skopelitis είναι έτοιμο. Παραμένει στον Πειραιά και ενδεχομένως αύριο να μπει στην καθημερινή του ρουτίνα

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν

Η Νάξος αποχαιρετά την Φεβρωνία Λαμπρίδου και την συνοδεύει στο ταξίδι στην αιωνιότητα

Με την αρωγή της Θέκλας Κίζη αποχαιρετούμε την Φεβρωνία Λαμπρίδου... Στιγμές που μένουν αξέχαστες