Δευτέρα, 8 Σεπτεμβρίου, 2025
ΑρχικήΠολιτικήΑιγαίο - Κάλυμνος: Η επίσκεψη Χαρδαλιά και η επιστρφή στην κανονικότητα

Αιγαίο – Κάλυμνος: Η επίσκεψη Χαρδαλιά και η επιστρφή στην κανονικότητα

|

Η Κάλυμνος επιστρέφει σταδιακά στην κανονικότητα με πολλή προσοχή – Τι ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς – Το χρονοδιάγραμμα 

Μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα «με ιδιαίτερη προσοχή», από την ερχόμενη Δευτέρα, έστειλε από την Κάλυμνο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο νησί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή του Έπαρχου της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, Μανώλη Μουσελλή, του Δημάρχου Καλυμνίων, Δημήτρη Διακομιχάλη και εκπρόσωπων όλων των συναρμόδιων τοπικών φορέων (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα, Νοσοκομείο Καλύμνου κ.α.). 

Αντικείμενο της σύσκεψης αποτέλεσε η επιπλέον στήριξη των υγειονομικών υπηρεσιών της Καλύμνου, η οποία υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων έως τη Δευτέρα 24 Μαΐου. Έγινε, επίσης, εκτενής αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο νησί, καθώς και αναλυτική ενημέρωση όλων των τοπικών φορέων για τον καλύτερο δυνατό συντονισμό τους ώστε να επανέλθει η Κάλυμνος στην κανονικότητα το συντομότερο δυνατό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες στους αρμόδιους φορείς του νησιού δόθηκαν και μεταξύ άλλων οδηγίες για την βελτιοποίηση των διαδικασιών διακομιδών (εναέρια και πλωτά μέσα) και την πιο συχνή ενημέρωση του Κέντρου Επιχειρήσεων. Μάλιστα στις αρχές Ιουνίου αναμένεται να σταλεί στον νησί κι ένα καινούργιο ασθενοφόρο μικρού όγκου προκειμένου να μπει κι αυτό στη μάχη που δίνει καθημερινά το πλήρωμα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ Καλύμνου.

Αυτή τη στιγμή -σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά- η κατάσταση είναι σταθερή και δείχνει να είναι καλή. «Να θυμίσουμε κάποια πράγματα: στις 29 Απριλίου είχαμε 154 κρούσματα στην Κάλυμνο. Φτάσαμε στα 300. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στα 203. Και όλα δείχνουν ότι η πορεία τους είναι πτωτική. Πέρα από τα ενεργά κρούσματα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι μας απασχολούν και οι στενές τους επαφές. Πολλώ δε μάλλον που από τις 516 στενές επαφές των κρουσμάτων αυτών που βρίσκονται εδώ, στο νησί, το 41% έχει συμπτώματα. Άρα, εκ προοιμίου τους αντιμετωπίζουμε ως ανθρώπους που μπορεί να νοσήσουν. Όμως, επειδή ανήκουν σε στεγανοποιημένες αυτή τη στιγμή συρροές, δεν μας προβληματίζουν. Εάν συνεχιστεί η κατάσταση ως έχει στα επόμενα τρία 24ωρα, θεωρώ πως θα μπορούμε τη Δευτέρα να ανοίξουμε», σημείωσε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω όμως κάτι: το ότι θα ανοίξουμε, δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Γιατί οι λόγοι που κλείσαμε είναι συγκεκριμένοι. Εάν οι λόγοι αυτοί επαναληφθούν, αντιλαμβάνεστε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακλείσει το νησί. Άρα, κάνω έκκληση-παράκληση σε όσους πραγματικά αγαπούν το νησί -και όλοι αγαπάμε τα νησιά μας και θέλουμε να πάνε όλα καλά στην τουριστική περίοδο – ότι από τη Δευτέρα, αν πάνε όλα καλά, θα πρέπει να είμαστε δυο φορές πιο προσεκτικοί.  Ας αποφύγουμε κάθε συνάθροιση, κοινωνική, θρησκευτική, οποιαδήποτε σύναξη που μπορεί να προκαλέσει το οποιοδήποτε πρόβλημα. Διότι όλοι εσείς που είστε εδώ, ξέρετε ακριβώς γιατί η Κάλυμνος είναι στο σημείο που έχει βρεθεί εδώ», επεσήμανε.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως «χωρίς τήρηση μέτρων από Δευτέρα, χωρίς χρήση μάσκας και χωρίς αποφυγή συναθροίσεων και συνάξεων, να ξέρετε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακυλήσει. Και θα είναι εγκληματικό για ένα νησί που είναι τόσο όμορφο, με τέτοια προοπτική, να κάνει ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι, είμαστε στο πλευρό της προσπάθειας που γίνεται, αγαπάμε την Κάλυμνο, αγαπάμε τα νησιά μας, αγαπάμε όλους εκείνους τους νησιώτες που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει αξία όμως να καταλάβουμε ότι την ευθύνη την ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί»

chardalias-i-kalymnos-epistrefei-stadiaka-stin-kanonikotita-me-polli-prosochi0

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ίδιος σημείωσε εμφατικά: «Εάν συνεχιστούν τα μέχρι τώρα δεδομένα και δεν αντιμετωπίσουμε κάτι εξωπραγματικό, νομίζω ότι τη Δευτέρα η Κάλυμνος θα επιστρέψει στην καθημερινότητά της. Ξαναλέω κάτι: χωρίς τήρηση μέτρων από Δευτέρα, χωρίς χρήση μάσκας και χωρίς αποφυγή συναθροίσεων και συνάξεων, να ξέρετε ότι είναι θέμα χρόνου να ξανακυλήσει. Και θα είναι εγκληματικό για ένα νησί που είναι τόσο όμορφο, με τέτοια προοπτική, να κάνει ένα τέτοιο πισωγύρισμα. Είμαστε εδώ για να είμαστε χρήσιμοι, είμαστε στο πλευρό της προσπάθειας που γίνεται, αγαπάμε την Κάλυμνο, αγαπάμε τα νησιά μας, αγαπάμε όλους εκείνους τους νησιώτες που παλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, έχει αξία όμως να καταλάβουμε ότι την ευθύνη την ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί».

Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας: Το Νοσοκομείο Καλύμνου έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος ανέφερε: «Το Νοσοκομείο Καλύμνου έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Παρακολουθούμε βέβαια ότι τις τελευταίες υπάρχει μια επιβάρυνση, το παρακολουθούμε καθημερινά και με τον διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ, κ. Ροϊλό, και με τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ. Ερχόμαστε σήμερα, όμως, εδώ με κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων από τον Οργανισμό Διασφάλισης Ποιότητας στην Υγεία, με τους λοιμωξιολόγους και τους ειδικούς μας, για να βοηθήσουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας και πιστεύουμε ότι θα πάμε εξαιρετικά. Επί τη ευκαιρία να τους ευχαριστήσουμε γιατί δίνουν πολλούς μήνες αυτή τη μάχη – είμαστε σήμερα εδώ για να τους ενισχύσουμε, να δώσουμε κατευθύνσεις και είμαστε αισιόδοξοι ότι όλα θα πάνε καλά, ότι θα θέσουμε το θέμα υπό έλεγχο τις αμέσως επόμενες μέρες, ώστε να μπορέσει να ανοίξει το νησί. Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί τις επόμενες μέρες και πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά».

Πρόεδρος ΕΚΑΒ: Παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη στο νοσοκομείο της Καλύμνου
«Παρακολουθούμε σε 24ωρη βάση την εξέλιξη στο νοσοκομείο της Καλύμνου» και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία και με τη διοίκηση και με τους γιατρούς μας στο Κέντρο Επιχειρήσεων», επισήμανε ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, Νίκος Παπαευσταθίου, σημειώνοντας σε σχετική ερώτηση: «Σε ό,τι αφορά τις αεροδιακομιδές, αυτές προγραμματίζονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μία αεροδιακομιδή  δε γίνεται πάντοτε τη στιγμή που τη ζητάμε, υπάρχουν ιατρικοί λόγοι οι οποίοι απαιτούν είτε την καθυστέρησή της, είτε την επίσπευσή της, είτε να γίνει με κάποιο διαφορετικό μέσο, λχ να μετατραπεί σε πλωτή διακομιδή. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους ασθενείς, για τους Καλυμνιώτες και προφανώς για όλη την υπόλοιπη χώρα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο θα επισκεφθούμε και τώρα το Νοσοκομείο ώστε να συντονιστούμε ακόμα καλύτερα στο συγκεκριμένο τομέα».

Τέλος, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε το Τοπικό Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, όπου είχε την ευκαιρία στην ολιγόλεπτη παραμονή του να ενημερωθεί για όλα τα τρέχοντα ζητήματα λειτουργίας του και να συνομιλήσει με τα στελέχη του.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μετέβη στην Κάλυμνο μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, Ιωάννη Κωτσιόπουλο και τον Πρόεδρο του ΕΚΑΒ, Νίκο Παπαευσταθίου. Την αποστολή συνόδευσε Ειδική Ομάδα Διαχείρισης, αποτελούμενη από τον Διοικητή της 2ης ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου, Χρήστο Ροϊλό, τον Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρη Πύρρο, τους Καθηγητές Λοιμωξιολογίας και μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, Θεοκλή Ζαούτη και Χαράλαμπο Γώγο, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νοσηλευτικής και Πρόεδρο του Οργανισμού Διασφάλισης της Ποιότητας στην Υγεία Α.Ε. (ΟΔΙΠΥ Α.Ε.), Δάφνη Καϊτελίδου, καθώς και την Επίκουρη Καθηγήτρια Λοιμωξιολογίας, Καρολίνα Ακινόσογλου.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Προκριματικά Μουντιάλ 2026: Με φόρα από το 5-1 η «γαλανόλευκη» στο Καραϊσκάκης

Η Εθνική Ελλάδας μετά την πεντάρα στη Λευκορωσία υποδέχεται τη Δανία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την πορεία της στα προκριματικά του Μουντιάλ 2026.

Ενοικιάζεται ισόγεια κατοικία στο Καστράκι Νάξου με απεριόριστη θέα

Διαθέσιμη από Σεπτέμβριο 2025 έως Ιούνιο 2026 – Δύο υπνοδωμάτια, ενιαίος χώρος, μοναδική τοποθεσία

Νάξος – Πανηγυρίζει η Παναγία Θεοσκέπαστη στο Κάστρο: Μοναδικός ορθόδοξος ναός με ιστορία αιώνων

Η δίκλιτη εκκλησία μέσα στα τείχη του Ενετικού Κάστρου συνδέεται με την οικογένεια του Μάρκου Σανούδου και παραμένει ζωντανό μνημείο πίστης και παράδοσης.

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κυκλάδων: Δωρεάν φοίτηση με τμήματα σε Νάξο & Σαντορίνη – Εγγραφές έως 15 Οκτωβρίου

Μια νέα ευκαιρία για ενήλικες που δεν ολοκλήρωσαν την υποχρεωτική εκπαίδευση – Σε δύο χρόνια αποκτούν απολυτήριο Γυμνασίου, με δωρεάν φοίτηση και απογευματινά μαθήματα.

Κατερίνα Γιαννακά: «ΔΕΘ χωρίς νησιωτικότητα – Ο Μητσοτάκης θυμάται τα νησιά μόνο στις διακοπές»

Σφοδρή κριτική από το στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατίας για την απουσία ουσιαστικών μέτρων για τη νησιωτική Ελλάδα στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού.

Μήνυμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου για τη νέα σχολική χρονιά

Με πατρική στοργή ο Σεβασμιώτατος απευθύνει ευχές σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, τονίζοντας την αξία της γνώσης, της αγάπης και της συνεργασίας.

Αντώνης Πιτταράς: «Η μείωση ΦΠΑ προσπέρασε ξανά τις Κυκλάδες»

Σφοδρή κριτική του Δημοτικού Συμβούλου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων στην κυβέρνηση και τους τοπικούς βουλευτές – «Απουσία πίεσης, απουσία αποτελέσματος»

«Οι Υφάντρες και οι Αναμνήσεις τους»: Το εργοστάσιο Ζησιμάτου ξαναζωντάνεψε στην Ερμούπολη

Μια βιωματική δράση του Cycladic Identity του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και του Hermoupolis Heritage, που ζωντάνεψε τη μνήμη της κλωστοϋφαντουργίας στη Σύρο

Γ. Πολυχρονάκος: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα νησιά σαν ενοχλητικές κουκίδες στον χάρτη»

Σφοδρή κριτική του Τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

Bono, The Edge και Gavin Friday στην Αντίπαρο – Ιρλανδικό «άρωμα» ροκ στο Αιγαίο

Τρεις εμβληματικές μορφές της παγκόσμιας ροκ σκηνής απολαμβάνουν στιγμές χαλάρωσης στις Κυκλάδες

Η Παπαβασιλείου αλλάζει όψη: Έρχεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στη Νάξο

Μετά την «παύση» λόγω σεισμών, ξεκινούν τα έργα υπογείωσης καλωδίων και ανακατασκευής πεζοδρομίων – Προϋπολογισμός 2,15 εκατ. ευρώ.

Εκτακτο – Νάξος: Φωτιά στο ύψος του Τιμίου Σταυρού, στο δρόμος προς Γαλήνη

Φωτιά σε εξέλιξη στον επαρχιακό δρόμο Νάξου - Εγγαρών στο ύψος του Τιμίου Σταυρού

Blue Star Naxos: Φήμες για πώληση σε καναδική εταιρεία – Τι απαντά η Attica Group

Συζητήσεις στην ακτοπλοϊκή πιάτσα για τίμημα 36 εκατ. ευρώ – Η ιστορία του πλοίου που έγινε «σύμβολο» για τις Κυκλάδες

Νομική εκπροσώπηση για την «Αξιώτισσα» – Κ. Παπαδάκης: «Δεν θα περάσει ο εκφοβισμός και η συκοφαντία»

Ο γνωστός δικηγόρος αναλαμβάνει την υπόθεση της ταβέρνας στη Νάξο που βρίσκεται στο επίκεντρο διεθνούς εκστρατείας συκοφαντιών και απειλών.

ΑΜΠΕΛΙΦΕΣΤ 2025: Η Νάξος γιορτάζει με κρασί, μουσική και χορό στον αμπελώνα Τρανάμπελο

Δύο βραδιές (5 & 6 Σεπτεμβρίου) γεμάτες ρυθμούς, γεύσεις και φεγγαρόλουστες εμπειρίες στο πιο μεθυστικό φεστιβάλ του Αιγαίου.

Νάξος: Έντονες αντιδράσεις για την ακύρωση μίσθωσης ακινήτου και το μέλλον σχολικών μονάδων (video)

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμές για «σπατάλη» 120.000 ευρώ, προτάσεις για τρεις νέες σχολικές μονάδες και διαφωνίες για το Δικαστικό Μέγαρο.

Νάξος – Κεραμωτή: Εφυγε από τη ζωή ο πρόεδρος της κοινότητας, Εμμανουήλ Φακίνος

Μεγάλη θλίψη στην τοπική κοινωνία για την ξαφνική απώλεια του Προέδρου της Κεραμωτής, που υπήρξε σύμβολο ανθρωπιάς και προσφοράς. - Σήμερα η εξόδιος ακολουθία

Μείωση ΦΠΑ κατά 30% σε νησιά με λιγότερους από 20.000 κατοίκους – Εκτός σχεδιασμού οι Κυκλάδες

Η εξαγγελία από τη ΔΕΘ και ο πίνακας με τα νησιά που εντάσσονται - Δείτε ποια νησιά εντάσσονται και συνολικά κερδισμένοι είναι 67.000 κάτοικοι

Kεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο για το περιστατικό στη Νάξο «Σκηνές πογκρόμ του 19ου αιώνα»

Σκληρή ανακοίνωση του ΚΙΣ για τον αντισημιτισμό στην Ελλάδα – Κάνει λόγο για υπονόμευση της δημοκρατίας και καλεί σε μηδενική ανοχή στη ρητορική μίσους.

Σίφνος: Το νησί αποχαιρέτησε με δάκρυα και τραγούδια τον Λευτέρη Λουκατάρη (video)

Μια εξόδιος ακολουθία που έμοιαζε με γάμο – με λευκά ρούχα, βιολιά και λαούτα – για τον αρχηγό της Κ14 του Πανσιφναϊκού, που έφυγε πρόωρα.