Αιγαίο - Καστελόριζο: Προσγειώνεται σε λίγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα Σακελλαροπούλου

Ως πρωτοβουλία για τη φιλία αντιμετωπίζει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τη διήμερη επίσκεψή της στο Καστελλόριζο και όχι ως «επιθετική ενέργεια», όπως έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν ορισμένα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του Καστελλόριζου και σκοπεύει να στείλει το διπλό μήνυμα ότι το ακριτικό νησί βρίσκεται στην καρδιά της πατρίδας, την ίδια ώρα που η καρδιά του νησιού σφραγίζεται από τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των δύο γειτονικών λαών.

Οι άριστες σχέσεις Ελλήνων και Τούρκων, απλών πολιτών και οικογενειών, οι φιλικές, αλλά και οι εμπορικές σχέσεις που αναπτύσσονται διαχρονικά συγκροτούν και διαμορφώνουν ένα πρότυπο ειρήνης, έναν «κόμβο φιλίας» στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου και στη Μεσόγειο που αδίκως δοκιμάζεται λόγω του επιθετικού κλίματος που καλλιεργεί η Aγκυρα. Το ευχάριστο στην υπόθεση; Τα μεσάνυχτα το Oruc Reis πήρε το δρόμο για την Τουρκία

Το μήνυμα πατριωτισμού και ειρήνης αναμένεται να χαρακτηρίσει τις δηλώσεις της Προέδρου, η οποία ταξιδεύει αυτή την ώρα με ελικόπτερο Σινούκ από τη Ρόδο (ταξίδεψε με το κυβερνητικό αεροσκάφος)προς το Καστελλόριζο.  Η επίσκεψη της Προέδρου θα ξεκινήσει από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης όπου στις 10.45 θα την υποδεχθούν οι τοπικές αρχές και θα ακολουθήσει δοξολογία. Στις 12.45 η κ. Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στο λιμάνι του Καστελλόριζου και στη συνέχεια θα προβεί σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, ελληνικά και διεθνή που ήδη βρίσκονται στο νησί. Στις 13.25, έπειτα από μια επτάλεπτη διαδρομή με το Σινούκ, η Πρόεδρος θα βρεθεί στη Ρω όπου θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο της «Κυράς της Ρω». Το απόγευμα θα αφιερωθεί στην περιήγηση σε χώρους πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Η Δευτέρα θα ξεκινήσει με την εορτή της Υψωσης του Τιμίου Σταυρού. Θα ακολουθήσει αγιασμός για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, που για πολλούς ισοδυναμεί με τον συμβολισμό ότι «η Ελλάδα αρχίζει στο Καστελλόριζο». Η Πρόεδρος θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να στείλει ένα ακόμα μήνυμα, πως σε ό,τι αφορά την πανδημία πρέπει να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών.

Ενώ οι τελευταίες λεπτομέρειες της προετοιμασίας ολοκληρώνονταν χθες στο Προεδρικό Μέγαρο, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχθηκε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επέστρεφε στην Αθήνα από τη Λέσβο. Κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος είπε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στη Μόρια είχε αφεθεί για πάρα πολύ καιρό από όλους», ενώ ο κ. Σχοινάς διαβεβαίωσε ότι στις 30 Σεπτεμβρίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Καστελόριζο - Αμύγδαλος τι είπε

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο αντιδήμαρχος Καστελόριζου, Στράτος Αμύγδαλος για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί, αλλά και για την επικείμενη επίσκεψη της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Αμύγδαλο, η επίσκεψη της κυρίας Σακελλαροπούλου με αφορμή την επέτειο για την απελευθέρωση των Δωδεκανήσων, είναι πολύ σημαντική, καθώς θα έχουν την ευκαιρία να την ενημερώσουν για τα προβλήματά τους. Για την τουρκική προκλητικότητα, υποστήριξε πως αυτή είναι συνεχιζόμενη, ωστόσο κρατάνε την ψυχραιμία τους. «Υπάρχει νευρικότητα και άγχος για την επόμενη μέρα», είπε χαρακτηριστικά. Τέλος, μίλησε για τις ελλείψεις στο νησί, όπως για την απουσία φαρμακείου εδώ και 5 περίπου χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News