Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑμοργός - Ελ. Ψυχογιού: " δεν είμαι προς αγορά, πολλώ δε μάλλον...

Αμοργός – Ελ. Ψυχογιού: ” δεν είμαι προς αγορά, πολλώ δε μάλλον κανείς δεν με χαρίζει”

|

«Ταύρος εν υαλοπωλείο» η δημοτικής σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού με ανοιχτή της επιστολή απαντάει στις ψευδείς «πληροφορίες» περί της διαγραφής της από τον συνδυασμό «Αμοργός, Συμμέτοχή, Δημιουργία»

…. «Κατηγορήθηκα από τον  κ. Καραϊσκο, ότι με σχόλιο μου στην σελίδα του Δήμου, απαξίωσα τον Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο κα Πόπη Δεσποτίδη και τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α., επιχειρώντας  να διασπάσω τον συνδυασμό και εξυπηρετώντας προσωπικές επιλογές». Τάδε έγραψε η δημοτική Σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού…

…. « Κατηγορήθηκα για έλλειψη ομαδικότητας την στιγμή που πάντα ενημέρωνα με απίστευτη λεπτομέρεια προφορικά και εγγράφως για τα πάντα.

Κατηγορήθηκα ψευδώς, ότι απαξίωσα την Δ.Ε.Π. στέλνοντας μια επιστολή μετά την ύπαρξη κρουσμάτων covid19 προς τον Δήμαρχο, το Κ.Υ. Αμοργού, τους συλλόγους γονέων ζητώντας  προληπτικά το κλείσιμο των σχολείων όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές». Τάδε έγραψε η δημοτική Σύμβουλος Αμοργού Ελευθερία Ψυχογιού…

«Πέραν αυτού, πριν αποφασίσει η παράταξη για την διαγραφή μου ή μη, ο αντιδήμαρχος κ. Κωσταντίνος Γρίσπος διέδιδε στους  πολίτες, ότι θα με διαγράψουν, λέγοντας αυτολεξεί ότι θα «χαρίσουμε» στην αντιπολίτευση μια δημοτική σύμβουλο.   Να ενημερώσω εδώ τον κ. Κ. Γρίσπο ότι δεν είμαι προς αγορά, προς πώληση,  πολλώ δε μάλλον κανείς δεν μπορεί να με χαρίσει!» Τάδε έγραψε η δημοτική Σύμβουλος Ελευθερία Ψυχογιού….

Τι είναι όλα αυτά; Η απάντηση της Δημοτική Συμβούλου, Ελευθερίας Ψυχογιού απέναντι σε όλα ακούστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Αμοργό.. Και με ανοιχτή επιστολή της καταθέτει με επιχειρήματα και απαντάει τονίζοντας «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, που ψήφισαν την διαγραφή μου, αιτιολογώντας την  λέγοντας ότι με διαγράφουν, προκειμένου να με διευκολύνουν,  να εκφράζω ακόμη πιο ελεύθερα ότι παραβιάζει αυτό που θεωρώ καλό για τον τόπο. Ωστόσο αναρωτιέμαι κι εκείνοι δεν έχουν ηθικό και νομικό χρέος να εκφράζονται ελεύθερα υπερασπιζόμενοι με την θέση τους τον Δήμο Αμοργού;»

Αναλυτικά, η επιστολή της…

«Δεδομένου ότι διαδίδονται ψευδείς «πληροφορίες» περί της διαγραφής μου από τον συνδυασμό «Αμοργός, Συμμέτοχή, Δημιουργία», θεωρώ απαραίτητο προς αποκατάσταση της αλήθειας να ενημερώσω τους Αμοργιανούς πολίτες και τους φίλους του νησιού με τα παρακάτω:

Στις 13 Ιουνίου και ώρα 13:00 κλήθηκε διαδικτυακά όλος ο συνδυασμός «Αμοργός , συμμέτοχη δημιουργία» από τον δήμαρχο κ. Ελευθέριο Καραΐσκο με μοναδικό θέμα να ψηφίσουν τα εκλεγμένα μέλη του, τη διαγραφή μου από την δημοτική παράταξη, βάσει της εγκύκλιου 91 ΑΠ: 59851/21-8-2019 και το άρθρο 73 του Νόμου 4555/2018.

Κατηγορήθηκα από τον  κ. Καραϊσκο, ότι με σχόλιο μου στην σελίδα του Δήμου, απαξίωσα τον Δήμαρχο, την Αντιδήμαρχο κα Πόπη Δεσποτίδη και τον πρόεδρο της ΔΗ.Κ.Ε.Α., επιχειρώντας  να διασπάσω τον συνδυασμό και εξυπηρετώντας προσωπικές επιλογές.

Βάσει του κώδικα κανονισμού δήμων και κοινοτήτων, δημοτική αρχή δεν είναι μόνο ο δήμαρχος. Η αλήθεια είναι  λοιπόν, ότι θεωρούσα και θεωρώ απαράδεκτο να τσουβαλιάζονται όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι σε δελτία τύπου του Δήμου Αμοργού, χωρίς να έχουν απολύτως καμία γνώση για το περιεχόμενό τους, όπως συνέβη με τους “Nomaδes Artcore”. Είναι άλλο το γραφείο δημάρχου κι άλλο η δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος δεν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, ούτε ο συνδυασμός. Εκπροσωπεί.

Όπως εκείνος έτσι και εγώ  είμαστε απολύτως ελεύθεροι να έχουμε προσωπική άποψη και κρίση, φτάνει όταν την εκφράζουμε να είναι σαφές ότι εκπροσωπεί τον εαυτό μας είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως θεσμικό ρόλο. Παρεμπιπτόντως με την κ. Δεσποτίδη και τον κ. Περικλή Γρίσπο είχαμε καλή  συνεργασία.

Μετά από πολύμηνη προσπάθεια και δουλειά, πρόταση μου χρηματοδοτήθηκε πρόσφατα από το υπουργείο πολιτισμού μέσω της ΔΗ.Κ.Ε.Α. με τον τίτλο «ΣΥΝΥΠΑΡΧΩ».  Σκοπός είναι η δημιουργία ενός φεστιβάλ στο δημοτικό κάμπινγκ τον ερχόμενο Φθινόπωρο που να αλληλοεπιδρά με την τοπική κοινωνία, σεβόμενο ήθη και παραδόσεις κι αναδεικνύοντας το συμπονετικό πρόσωπο της κουλτούρας μας και του πολιτισμό εν γένει.   Παρότι εκρίθηκε η χρηματοδότηση καμία  ενημέρωση δεν είχα από τον πρόεδρο της ΔΗΚΕΑ, την κ. Δεσποτίδη ή τον Δήμαρχο που τους είχα αποστείλει λεπτομερώς το περιεχόμενο της δράσης ως την ημέρα του 8ο για το 2021 Δημοτικού Συμβουλίουστις 29/6/2021.

Η συμμετοχή του οποιουδήποτε σ’ ένα δημοτικό συμβούλιο, καθώς και σ’ ένα συνδυασμό ενισχύει τον πλουραλισμό και την δημοκρατία. Οι απόψεις όλων έχουν σκοπό την ορθότερη λήψη αποφάσεων. Υγιής και παραγωγική είναι και η διαφωνία, η οποία κάνει τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις διαδικασίες να είναι ουσιαστικοί. Οι διαδικασίες δεν  είναι τυπικά ψιλά γράμματα, που ρεαλιστικά και με απλά λόγια εκφράζεται ως κενού περιεχομένου σε ένα: «μάλιστα κ. δήμαρχε.»

psixoggg.jpg

Κατηγορήθηκα για έλλειψη ομαδικότητας την στιγμή που πάντα ενημέρωνα με απίστευτη λεπτομέρεια προφορικά και εγγράφως για τα πάντα.

Κατηγορήθηκα ψευδώς, ότι απαξίωσα την Δ.Ε.Π. στέλνοντας μια επιστολή μετά την ύπαρξη κρουσμάτων covid19 προς τον Δήμαρχο, το Κ.Υ. Αμοργού, τους συλλόγους γονέων ζητώντας  προληπτικά το κλείσιμο των σχολείων όπως έχει γίνει και σε άλλες περιοχές.

 Η αλήθεια είναι ότι ήταν ενήμερα όλα τα μέλη της Δ.Ε.Π. κι υπήρχε η σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις απαντήσεις που υπάρχουν ακόμη στα mail μου. Επιπροσθέτως ακριβώς την ίδια άποψη είχε και η γιατρός κα Αναστασία Κιοσσέ ως μέλος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού. Όχι μόνο δεν απαξίωσα την ΔΕΠ αλλά φρόντισα οι κάτοικοι της Αμοργού να έχουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο μεταλυκειακή μόρφωση και υπερασπίστηκα τα εκπαιδευτικά δικαιώματα όλων των μαθητών με συνέπεια.

Διερωτώμενη, αν για ένα τόσο σοβαρό θέμα  τα μέλη του συνδυασμού είναι σωστό να ενημερώνονται με μηνύματα στο  messenger, δέχτηκα δημόσια ειρωνικά σχόλια από τον δήμαρχο, στα οποία και δεν απάντησα. Επίσης κι ως αποδέκτης προσβλητικών σχολίων από τον κ. δήμαρχο σε δημοτικά συμβούλια πάλι δεν απάντησα.

Πέραν αυτού, πριν αποφασίσει η παράταξη για την διαγραφή μου ή μη, ο αντιδήμαρχος κ. Κωσταντίνος Γρίσπος διέδιδε στους  πολίτες, ότι θα με διαγράψουν, λέγοντας αυτολεξεί ότι θα «χαρίσουμε» στην αντιπολίτευση μια δημοτική σύμβουλο. 

Να ενημερώσω εδώ τον κ. Κ. Γρίσπο ότι δεν είμαι προς αγορά, προς πώληση,  πολλώ δε μάλλον κανείς δεν μπορεί να με χαρίσει!

Επιπροσθέτως, το να διασπείρεται η πληροφορία της διαγραφής  μου, πριν αυτή ψηφισθεί από τον συνδυασμό, αποδεικνύει ποιος στερείται πνεύματος συλλογικότητας, απαξιώνοντας συλλογικές διαδικασίες.

Όπως άλλωστε έχω αναφέρει και στα μέλη του συνδυασμού, θεωρώ  επικίνδυνο για μια κοινωνία, τον κοινωνικό αυτοματισμό. Οφείλουμε όλοι παρά τις διαφωνίες μας, να διατηρούμε την κοινωνική συνοχή του τόπου μας. Ο διαχωρισμός των κατοίκων, ο κατακερματισμός κι η κατηγοριοποίηση, εντείνει  την  πόλωση με θλιβερές συνέπειες, συνθλίβοντας την απαραίτητη κοινωνική συνοχή.

Σε ερώτηση πολίτη «Γιατί διαγράψατε την Ψυχογιού: Η απάντηση του Αντιδήμαρχου καθαριότητας ήταν: «Γιατί είναι πιο οικολόγος από τους οικολόγους» Πώς αντιλαμβάνεται ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας την οικολογία και την σχέση μας με το περιβάλλον μόνο ένας Θεός ξέρει.

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα πρέπει να εξυπηρετούν το κοινό καλό κι όχι δυό τρεις ανθρώπους όπως έχει ειπωθεί σε Δημοτικό Συμβούλιο.

Για την ψήφο μας επί των θεμάτων ο κάθε δημοτικός σύμβουλος έχει προσωπική ευθύνη και δημοκρατικό δικαίωμα,  να συμφωνεί ή να διαφωνεί.  Ο κώδικάς κανονισμού ορίζει ότι ψηφίζουμε κατά συνείδηση. Αυτό ακριβώς έκανα και θα εξακολουθώ να κάνω ως ανεξάρτητη πλέον δημοτική σύμβουλος, υπερασπιζόμενη το καλό του τόπου, χωρίς εμπάθεια και μεροληψία.

Κατήλθα στις Δημοτικές εκλογές,  για να λύσω προβλήματα της Αμοργού μας. Για να βοηθήσω και εγώ με τις δυνάμεις μου, ώστε να γίνουν οι γειτονιές του Δήμου μας πιο ανθρώπινες, πιο καθαρές, πιο βιώσιμες.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού, που ψήφισαν την διαγραφή μου, αιτιολογώντας την  λέγοντας ότι με διαγράφουν, προκειμένου να με διευκολύνουν,  να εκφράζω ακόμη πιο ελεύθερα ότι παραβιάζει αυτό που θεωρώ καλό για τον τόπο. Ωστόσο αναρωτιέμαι κι εκείνοι δεν έχουν ηθικό και νομικό χρέος να εκφράζονται ελεύθερα υπερασπιζόμενοι με την θέση τους τον Δήμο Αμοργού;

Από τη πρώτη μέρα της εκλογής μου, είχα την άποψη ότι τα τοπικά προβλήματα αντιμετωπίζονται μόνο με την μέγιστη ενωτική προσπάθεια, με διάθεση συνεργασίας και συγκλίσεων από όλους τους εμπλεκομένους.

Πάνω από παραταξιακές και μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Πάνω από εγωιστικές εμμονές.

Με την ενεργοποίηση των πολιτών και την συμμετοχή τους.

Δημοκρατία δεν είναι να γράφουμε στα παλαιότερα των υποδημάτων μας την άποψη των πολιτών, όπως συνέβη για μελλοντικά λιμενικά έργα στην Αιγιάλη.

Δημοκρατία δεν είναι να μετατρέπονται οι λαϊκές συνελεύσεις σε αρένες, όπως συνέβη στην Λαγκάδα και στον Όρμο.

Δημοκρατία είναι να μπορούμε να κουβεντιάζουμε χωρίς προσβολές, ακούγοντας με σεβασμό όλες τις απόψεις.

Ελπίζω στο άμεσο μέλλον, όπως λέει κι ο Ρίτσος:  «Να βρούμε αυτά τα λόγια που παίρνουνε το ίδιο βάρος σ᾿ όλες τις καρδιές, σ᾿ όλα τα χείλη. Έτσι για να λέμε πια τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη!».

Η Δημοτική Σύμβουλος

Ελευθερία Ψυχογιού


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

4+1 τρόποι να μετατρέψετε το σπίτι σας σε έναν cozy παράδεισο

Συμβουλές που αλλάζουν το σπίτι σας...

ΠΝΑι: Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα υποδυόμενοι υπαλλήλους

Προσοχή! Επιτήδειοι αποσπούν χρήματα από πολίτες και επιχειρηματίες, υποδυόμενοι υπαλλήλους της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Πάσχα: Σύγχυση στην αγορά αρνιού

Αντιδράσεις για την ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι» – Ανησυχία για την επάρκεια λόγω εξαγωγών

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Νάξος: Τοποθετήθηκαν νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες σε σχολεία

Φ. Μαυρομμάτης δηλώνει ότι "Νέες σύγχρονες προκατασκευασμένες αίθουσες τοποθετήθηκαν σε σχολεία”

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο