Αμοργός: Ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος δίνει το παράδειγμα και ... μένει σπίτι

Ο πρώτος πολίτης ενός Δήμου, οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα.. Η Αμοργός ήταν από τα πρώτα νησιά που όρθωσαν το ανάστημά τους και εξήγησαν γιατί πρέπει οι επισκέπτες να μείνουν μακριά από το νησί των Ανατολικών Κυκλάδων Αρκετοί ήταν αυτοί που δυσφόρησαν και ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος προσπάθησε μέσω μηνυμάτων αλλά και δηλώσεων στα ΜΜΕ να εξηγήσει για το νησί του παίρνει αυτή τη στάση... Τώρα, ο Δήμαρχος προχωρά ακόμη περισσότερο. Και όπως ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελιδας θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που εξέδωσε νωρίτερα η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού. Και σύμφωνα με τις οποίες "όσοι φτάνουν στο νησί είτε από τον Πειραιά είτε από κοντινά νησιά θα παραμένουν σε .. απομόνωση στο σπίτι τους επί 14 ημέρες".. Ε από σήμερα και ο Καραϊσκος είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό λόγω ταξιδιού στην Νάξο... Τι αναφέρει; "14 μέρες σπίτι? Μετά από το σημερινό ταξίδι μου στη Νάξο για ανάγκες του Δήμου μας, πρέπει να ακολουθήσω την διαδικασία που επιβάλλεται για την πρόληψη κατά του κορονοϊου. Για 14 μέρες θα είμαι σε καραντίνα και θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου από το σπίτι. Η ευθύνη όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Αμοργός μας παραμένει απρόσβλητη και είναι στο χέρι μας να συνεχίσει να είναι. Η αγάπη για τους ανθρώπους μας και το νησί μας είναι ο λόγος να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!!!"

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμοργού

Όπως είναι γνωστό σε όλους, η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση διασποράς του κορονοϊού και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση. Επί του παρόντος, παρ΄ όλες τις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό ασυμπτωματικών φορέων δηλαδή ατόμων που έχουνε τον ιό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά μπορούνε να τον μεταδώσουν γιατί δεν πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ στον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο σε ορισμένους συμπτωματικούς ασθενείς (όχι σε όλους) σύμφωνα με οδηγία του ΕΟΔΥ.

Ως αποτέλεσμα αυτού θα ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Βάσει των παραπάνω, η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, με μοναδικό σκοπό την προστασία των κατοίκων του νησιού, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ή ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ. Η περίοδος των 14 ημερών αφορά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αν δεν είναι εφικτή η διαμονή σε διαφορετικό χώρο.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

 • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
 • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
 • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ από το άτομο.
 • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
 • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
 • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
 • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
 • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
 • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
 • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενούς όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
 • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
 • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
 • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
 • Η προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να γίνεται με κατ΄ οίκον παράδοση χωρίς να έρθετε σε επαφή με το άτομο που παραδίδει τις προμήθειες.
 • Να γίνεται θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα και επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλέστε άμεσα τον ιατρό της περιοχής σας ή το ΚΥ για να λάβετε οδηγίες.

Παρακαλούμε κατά την άφιξή σας στην Αμοργό να ενημερώνετε το Αστυνομικό Τμήμα (22850 71210) ή το Κέντρο Υγείας Αμοργού (22850 71207)