Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑμοργός: Ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος δίνει το παράδειγμα και ... μένει...

Αμοργός: Ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος δίνει το παράδειγμα και … μένει σπίτι

|

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Δήμος Αμοργού σχετικά με την παραμονή στο σπίτι για τους επισκέπτες και το παράδειγμα που έδωσε πρώτος το Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος  μετά από ταξίδι στην Νάξο 

Ο πρώτος πολίτης ενός Δήμου, οφείλει να δίνει το καλό παράδειγμα.. Η Αμοργός ήταν από τα πρώτα νησιά που όρθωσαν το ανάστημά τους και εξήγησαν γιατί πρέπει οι επισκέπτες να μείνουν μακριά από το νησί των Ανατολικών Κυκλάδων Αρκετοί ήταν αυτοί που δυσφόρησαν και ο Δήμαρχος Λευτέρης Καραΐσκος προσπάθησε μέσω μηνυμάτων αλλά και δηλώσεων στα ΜΜΕ να εξηγήσει για το νησί του παίρνει αυτή τη στάση… Τώρα, ο Δήμαρχος προχωρά ακόμη περισσότερο. Και όπως ανακοίνωσε μέσω της προσωπικής του ιστοσελιδας θα ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες που εξέδωσε νωρίτερα η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμοργού. Και σύμφωνα με τις οποίες “όσοι φτάνουν στο νησί είτε από τον Πειραιά είτε από κοντινά νησιά θα παραμένουν σε .. απομόνωση στο σπίτι τους επί 14 ημέρες”.. Ε από σήμερα και ο Καραϊσκος είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό λόγω ταξιδιού στην Νάξο… Τι αναφέρει; “14 μέρες σπίτι? Μετά από το σημερινό ταξίδι μου στη Νάξο για ανάγκες του Δήμου μας, πρέπει να ακολουθήσω την διαδικασία που επιβάλλεται για την πρόληψη κατά του κορονοϊου. Για 14 μέρες θα είμαι σε καραντίνα και θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου από το σπίτι. Η ευθύνη όλων μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο είναι τεράστια και πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η Αμοργός μας παραμένει απρόσβλητη και είναι στο χέρι μας να συνεχίσει να είναι. Η αγάπη για τους ανθρώπους μας και το νησί μας είναι ο λόγος να ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ!!!”

Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξέδωσε η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Δήμου Αμοργού

Όπως είναι γνωστό σε όλους, η Ελλάδα βρίσκεται στη φάση διασποράς του κορονοϊού και κανείς δεν γνωρίζει πόσο θα διαρκέσει αυτή η φάση. Επί του παρόντος, παρ΄ όλες τις καθημερινές τηλεοπτικές ενημερώσεις για τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό ασυμπτωματικών φορέων δηλαδή ατόμων που έχουνε τον ιό χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα αλλά μπορούνε να τον μεταδώσουν γιατί δεν πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ στον γενικό πληθυσμό αλλά μόνο σε ορισμένους συμπτωματικούς ασθενείς (όχι σε όλους) σύμφωνα με οδηγία του ΕΟΔΥ.

Ως αποτέλεσμα αυτού θα ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΣΑΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΗΔΗ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

Βάσει των παραπάνω, η Τοπική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας Αμοργού, με μοναδικό σκοπό την προστασία των κατοίκων του νησιού, ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΦΘΑΝΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΑΜΟΡΓΟ, ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ Ή ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΑ ΝΗΣΙΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ 14 ΗΜΕΡΕΣ. Η περίοδος των 14 ημερών αφορά και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας αν δεν είναι εφικτή η διαμονή σε διαφορετικό χώρο.

Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:

  • Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
  • Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
  • Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ από το άτομο.
  • Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
  • Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
  • Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
  • Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
  • Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Σωστή εφαρμογή της υγιεινής των χεριών.
  • Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ασθενούς όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
  • Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ασθενούς καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:50, αν χρησιμοποιείται χλωρίνη αρχικής αραίωσης 5%.
  • Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
  • Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
  • Η προμήθεια τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης να γίνεται με κατ΄ οίκον παράδοση χωρίς να έρθετε σε επαφή με το άτομο που παραδίδει τις προμήθειες.
  • Να γίνεται θερμομέτρηση 2 φορές την ημέρα και επί συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλέστε άμεσα τον ιατρό της περιοχής σας ή το ΚΥ για να λάβετε οδηγίες.

Παρακαλούμε κατά την άφιξή σας στην Αμοργό να ενημερώνετε το Αστυνομικό Τμήμα (22850 71210) ή το Κέντρο Υγείας Αμοργού (22850 71207)

 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Πανναξιακό (10ο) Πρωτάθλημα Τάβλι: Πρωταθλητής ο ρούκι Βαγγέλης Παπαδόπουλος

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος το είπε και το έκανε.. Με 3-1 νίκες κατέκτησε το 10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι

Γ. Λεονταρίτης: “Ζήτησε δωρεάν μετακίνηση των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων”

Η Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γ. Λεονταρίτη αναφορικά με τα πλοία που επιδοτούνται από το κράτος, για τις ανάγκες των αθλητών σε όλο το Ν. Αιγαίο - Τι πρότεινε ο Γιάννης Μαργαρίτης

ΝΕ ΠΑΣΟΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : ΟΧΙ στην συγκάληψη

Η πρόταση που καταθέτει η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων σχετικά με τα Τέμπη και την πρόταση δυσπιστίας

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Το Επιμελητήριο Κυκλάδων στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) στη Γένοβα

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη βιώσιμη ανάπτυξη της κρουαζιέρας στις Κυκλάδες

Νάξος – Καρνάγιο: Γεννητούρια στη παραλία

Νέοι κάτοικοι στο καρνάγιο της Νάξου

Δεύτεροι “φτωχότεροι” καταναλωτές της Ευρώπης οι Έλληνες

Εκτός όμως από τον υψηλότερο μέσο πληθωρισμό, πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποδεικνύει ότι η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα και τον πληθωρισμό της απληστίας, σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ.

Μύκονος – AKTES: Ενημέρωση (30/03) για την Κλιματική Αλλαγή

Ομιλία για την κλιματική αλλαγή από την Εταιρεία Μελέτης Αρχαίων Ακτογραμμών - ΑΚΤΕS .. Που και πότε

10ο Πανναξιακό Πρωτάθλημα Τάβλι: Τελικός και ο πρωτάρης Παπαδόπουλος στη πρόκληση της καριέρας του

Ο μεγάλος τελικός του 10ου Πανναξιακού Πρωταθλήματος Τάβλι ξεκινάει. Ποιος θα επικρατήσει; Ο έμπειρος Μαγκανάρης ή ο ρούκι Παπαδόπουλος;

Αλυκό: Ο Φάρος που “φωτίζει” την γαστρονομία της Νάξου

Ανοίγει την Παρασκευή 5 Απριλίου ο Φάρος του Αλυκού - Τι περιλαμβάνει το μενού

Νάξος (Αγγίδια) – Ενοριακός Ναός Αγίου Χαραλάμπους: Ψήφισμα για την εκδημία του Δημητρίου Σέργη

Το ψήφισμα του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ενοριακού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Αγγιδίων Νάξου για το θάνατο του Δημητρίου Σέργη

Απόκριες 2024: Το “ευχαριστώ” από το Σύλλογο Γυναικών Κωμιακής (video)

Τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Κωμιακής με ανάρτησή τους στα social media λένε ένα μεγάλο "ευχαριστώ" σε όσους βρέθηκαν στην πανέμορφη Κωμιακή (video)

Η δράση της Μαρίας Καρυστιανού δείχνει το δρόμο για μία κοινωνία που δεν θα ανέχεται την αδικία

Ο Αλέκος Αρβανιτάς αναλύει την εβδομάδα που μας πέρασε... Από την Καρυστιανού στις Βρυξέλλες έως τον Λοβέρδο και τη Νέα Δημοκρατία - Την Ακρίβεια έως τον Γεωργιάδη και τις απαντήσεις του.. Αναρωτιέται δε εάν στην Ελλάδα γίνονται τέτοια πράγματα

Naxos Medical: Επίσκεψη από τον πλαστικό χειρουργό Νικόλαο Μουστάκη

Σάββατο 23 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο Ιατρείο ο Στρατιωτικός Ιατρός, Πλαστικός Επανορθωτικός και Αισθητικός Χειρουργός, Νικόλαος Μουστάκης

Νάξος: Εξειδικευμένοι κλαδευτές – αναρριχητές ανέλαβαν το κλάδεμα των δέντρων

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων έχει αναθέσει σε εξειδικευμένους κλαδευτές... Τι αναφέρει η κα Κεφαλά

Αφρική: Ο Ναξιώτης ορειβάτης που κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

Ο Αντώνης Μαργαρίτης πέτυχε έναν άθλο. Κατάφερε να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή βουνού στην Αφρική - Πως περιγράφει την εμπειρία του

Επαρχείο Νάξου – Τμήμα Δημόσιας Υγείας: Περί ορθής διαχείρισης των υγρών αποβλήτων

Ενημέρωση για τη σωστή διαχείριση των υγρών αποβλήτων ενόψει τουριστικής σεζόν