Αμοργός - Στ. Κεδίκογλου: " Υπόδειγμα οι αλιείς της Αμοργού"

Αμοργός

«Είναι από τις ευτυχείς ημέρες ενός πολιτικού όταν έχει την ευκαιρία να παρίσταται στα εγκαίνια ενός σημαντικού Αλιευτικού Καταφυγίου, ενός έργου που το χρωστούσαμε στους αλιείς του νησιού οι οποίοι αγωνιούσαν κάθε φορά όπου επικρατούσε κακοκαιρία καθώς έπρεπε να μεταφερθούν με τα σκάφη τους στην άλλη άκρη του νησιού και να δώσουν αγώνα για να σώσουν το βίος τους. Ένα από τα προβλήματα των θάλασσών μας είναι η μείωση των ιχθυαποθεμάτων, η ρύπανση των θαλασσών μας.

Οπότε, όταν με επισκέφτηκε στο ΥπΑΑΤ ο Μιχάλης Κρόσμαν εκπροσωπώντας τον σύλλογο των αλιέων για να με ενημερώσει για την πρωτοβουλία που έχουν αναλάβει μαζί με τον Δήμαρχο, ήμουν πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο για όλη την Ελλάδα. Αυτό που γίνεται στην Αμοργό, πρέπει να γίνει μοντέλο για όλα τα νησιά, για όλες τις ακτές της χώρας μας»

Ποιος το αναφέρει αυτό; Μα ο αρμόδιος Υφυπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος βρίσκεται στην Αμοργό. Στο νησί των Ανατολικών Κυκλάδων, όπου χθες Κυριακή έκοψε τη ... κορδέλα σα εγκαίνια του Αλιευτικού Καταφυγίου στο Ξυλοκερατίδι Καταπόλων Αμοργού 

 

Η τέλεση των εγκαινίων έγινε στο πλαίσιο της σημερινής (26/09) υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας για την πρωτοβουλία «Αμοργόραμα», ανάμεσα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, το Δήμο Αμοργού, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Επαγγελματικό Αλιευτικό Σύλλογο Αμοργού και τους φορείς Blue MarineFoundation και Cyclades Preservation Fund.

Τα έργα για την κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου είχαν ξεκινήσει πριν περίπου δύο χρόνια όταν και ανέλαβε ο ανάδοχος. Αρχικά κατασκευάστηκαν οι τεχνητοί ογκόλιθοι που χρησιμοποιήθηκαν στο έργο και έπειτα τα πλωτά μέσα του αναδόχου πραγματοποίησαν εργασίες στην θαλάσσια ζώνη του έργου για την ενσωμάτωση των τεχνητών ογκολίθων. Τα μπλόκια, σύμφωνα με αδειοδότηση από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού κατασκευάστηκαν στην μικρή προβλήτα που αράζουν τα πολεμικά σκάφη, δίπλα στην κεντρική προβλήτα του λιμένα των Καταπόλων. Πλέον το έργο έχει ολοκληρωθεί και θα δοθεί επίσημα στο κοινό, την προσεχή Κυριακή.

Τον Ιούνιο είχε εγκριθεί από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αμοργού ο κανονισμός λειτουργίας του αλιευτικού καταφυγίου.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News