Αναψε .. πράσινο φως και οι Φιλωτίτες κατεβαίνουν στου Ψυρρή

Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές παραδόσεις στην σύγχρονη ιστορία του Φιλωτίου και δη του πρωτογενή τομέα για τη Νάξο.. Οι εικόνες των παραγωγών κυρίως από το Φιλώτι στην πλατεία Ψυρρή από το ..σωτήριον έτος 1953 έχουν στοιχειώσει θετικά τους Αθηναίους. Παρά τις όποιες …γκρίνιες από τους ανταγωνιστές επιχειρηματίες της Αθήνας αλλά και τις μάχες στα δημοτικά συμβούλια της δεκαετίας του 60 και του 70. Και φτάνουμε στο σήμερα… Η διακίνηση των Ναξιακών προϊόντων στην αγορά του Ψυρρή κατά τη περίοδο του Πάσχα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τέθηκε ως θέμα συζήτησης σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Και για μία ακόμη φορά το παρών έδωσε την Πέμπτη (30/03)  ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κος Μαργαρίτης… Πέρυσι (07/04) είχε κάνει μία ιστορική ομιλία με αναφορά στην παράδοση που οφείλει να συνεχιστεί αφού δεν υπάρχει ζήτημα όσον αφορά την νομιμοποίηση της διακίνησης… Και με θετική εισήγηση είχε περάσει κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο…

Φέτος είχαμε μία ακόμη επίσκεψη. Στο πλευρό του Δημάρχου εκτός από τους αντιπροσώπους του Φιλωτίου και οι Νάξιοι Βουλευτές, ο κος Νίκος Μανιός εκ μέρους της Κυβέρνησης και ο Γιάννης Βρούτσης εκ μέρους της αντιπολίτευσης. Η συνάντηση που έγινε χθες το μεσημέρι με τον κο Καμίνη ήταν σε πολύ καλό κλίμα και αυτή τη φορά οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν πριν καν μπούμε στο δημοτικό Συμβούλιο. Μάλιστα, το ευχάριστο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει και νέα συνάντηση ώστε να δοθεί μόνιμη λύση και να μην χρειάζεται κάθε χρόνο η ίδια συζήτηση…
Τι αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου που εστάλη από τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων; Εχει θέμα «Διακίνηση Ναξιακών αγροτικών προϊόντων στην Αθήνα την περίοδο του Πάσχα» και αναφέρει:

«Ο Δήμαρχος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Μανόλης Μαργαρίτης επισκέφθηκε το Δήμο Αθηναίων προκειμένου να χορηγηθεί προσωρινή άδεια για τη διακίνηση και πώληση των Ναξιακών προϊόντων από τους γεωκτηνοτρόφους και παραγωγούς του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Φιλωτίου, στου Ψυρρή κατά την περίοδο του Πάσχα. Τον Δήμαρχο συνόδευαν οι Βουλευτές Κυκλάδων Νίκος Μανιός και Γιάννης Βρούτσης, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φιλωτίου Βασίλης Κρασσάς, καθώς και ο Πρόεδρος Αντώνης Τζιώτης και μέλη του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου.

Ο Μανόλης Μαργαρίτης έθεσε στον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη το αίτημα της ναξιακής αντιπροσωπείας αναφορικά με την απρόσκοπτη διακίνηση των ναξιακών προϊόντων στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο, αίτημα που έτυχε της αποδοχής του κ. Καμίνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και ορίστηκε νέα συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να δοθεί μόνιμη και οριστική λύση στο θέμα της διακίνησης των προϊόντων και για τα επόμενα χρόνια».