Ανδρος: Οταν οι αθλητικές υποδομές βρίσκονται στο επίκεντρο της διαφωνίας

Στο επίκεντρο της πολιτικής διαφωνίας στον δήμο Ανδρου βρέθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και δη το "Ιωάννης Μ. Γουλανδρής" που με βάση την εικόνα που έχουμε δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή του κατάσταση. Αφορμή; Η ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα, ο πρώην Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, σύμφωνα με την οποία: "Ένα ακόμα χρηματοδοτικό πρόγραμμα εξασφάλισε ο δήμος μας. Ύστερα από το σχεδιασμό και τη μελέτη, που είχαμε ετοιμάσει στις αρχές του 2019, η μελέτη αξιολογήθηκε θετικά. Κατατέθηκε τον Ιούνιο προς τελική έγκριση χρηματοδότησης, μετά τις δημοτικές εκλογές, στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ του ΥΠΕΣ, με αρμόδιο φορέα το Υπουργείο Αθλητισμού. Μια πρόταση που φέρνει στον δήμο της Άνδρου 750.000 ευρώ, για αθλητικές υποδομές και βελτιώσεις εγκαταστάσεων". Και το κάλεσμα στην Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε δημοπράτηση του έργου... 

Ποια η απάντηση του Δημήτρη Λοτσάρη; Ανοιχτή Επιστολή με θέμα τι άλλο από την εικόνα που έχει σήμερα το στάδιο, το Πρόγραμμα ¨Φιλόδημος" και οι δράσεις που έχουν γίνει ... Και εκεί αναφέρει: 

Απευθύνομαι προς όλους και όλες σας προκειμένου να ενημερωθείτε για τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, την εξέλιξη των εργασιών καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με αυτά.

  1. Δημοτικό Στάδιο Άνδρου: Έχει υπογραφεί σύμβαση για εργασίες ύψους 45 χιλιάδων ευρώ, η οποία περιλαμβάνει: Συντήρηση του συνθετικού τάπητα (ταρτάν) με εμβαδόν  700 τ.μ., αντικατάσταση 400 καθισμάτων και προμήθεια δυο (2) Pillars.  Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου κατόπιν προγραμματικής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων Δήμου Άνδρου και Περιφέρειας, Θεοδόσιου Σουσούδη και Γεώργιου Χατζημάρκου, αντίστοιχα.
  1. Πρόγραμμα «Φιλόδημος». Πρόκειται για χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών και αφορά τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Η κατανομή των πόρων βασίζεται σε κριτήρια όπως πληθυσμός, νησιωτικότητα κ.α. Η κατανομή επικυρώνεται με την έκδοση εκτελεστής Απόφασης του αρμόδιου Υπουργού.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχει προκηρυχθεί πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για το έργο της συντήρησης- επισκευής αθλητικών εγκαταστάσεων, με ανώτατο, ωστόσο, όριο το ποσό των 600.000€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

  1. Κατά την θητεία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής συντάχθηκε Τεχνική Έκθεση, η οποία περιλαμβάνει:
  • Αντικατάσταση 7.000 τ.μ. (σ.σ: το σύνολο) συνθετικού τάπητα (ταρτάν) και Προμήθεια- Αντικατάσταση τεσσάρων (4) πυλώνων στο Δημοτικό Στάδιο Χώρας,
  • Αντικατάσταση χλοοτάπητα του γηπέδου ποδοσφαίρου Καππαριάς,
  • Αντικατάσταση χλοοτάπητα του γηπέδου 5Χ5 στο Παραπόρτι,
  • Κατασκευή στεγάστρου στο γήπεδο Μπάσκετ του Παραπορτίου. 

Σύμφωνα με την Τεχνική Έκθεση, ο ενδεικτικός προϋπολογισμός των ανωτέρω ανέρχεται στο ποσό των 750.000€, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. 

Επί της Τεχνικής Έκθεσης σημειώνω τα εξής:

- Δεν υπάρχει εγκεκριμένη ή υπό έγκριση Μελέτη για το έργο.

- Χωρίς οριστική Μελέτη, ο προϋπολογισμός της Τεχνικής Έκθεσης είναι επισφαλής.

- Αλλά, και εάν ακόμη ο  προϋπολογισμός είναι σωστός, από τα 750 χιλιάδες ευρώ «λείπουν» τα 15% απρόβλεπτα και το εργολαβικό όφελος 18%, τα οποία προστίθενται υποχρεωτικά.

Εύκολα λοιπόν κατανοεί κανείς ότι ο τελικός προϋπολογισμός της εν λόγω πρότασης πλησιάζει το ένα (1) εκατ. Ευρώ (χωρίς οριστική Μελέτη) και άρα είναι κατ’ εκτίμηση. Πώς, λοιπόν, θα εκτελεστεί ένα έργο ύψους ενός (1) εκατ. Ευρώ όταν η πρόσκληση (β. ανωτέρω) έχει ανώτατο όριο τα 600 χιλιάδες ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, όπως ανέφερα παραπάνω;

- Προτάθηκε από τον Δήμο η αντικατάσταση 7.000 τ.μ. ταρτάν, ενώ ο Δήμος εκτελεί εργολαβία για την επισκευή 700 τ.μ. από αυτά.

- Δεν υπάρχουν, όπου απαιτούνται, όλες οι προβλεπόμενες άδειες και γνωμοδοτήσεις.

Οι «θριαμβολογίες» λοιπόν που γράφτηκαν αυτές τις ημέρες στο facebook ή όπου αλλού στο Internet αναφέρονταν στο υπ’ αριθ. 424/01.10.2019 έγγραφο, με το οποίο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (Γ.Γ.Α.) εκφράζει την σύμφωνη γνώμη της να εκτελεστούν οι προτάσεις, που περιλαμβάνονται στην Τεχνική Έκθεση.

Όμως:

  • Η σύμφωνη γνώμη της Γ.Γ.Α. δεν αποτελεί έγκριση χρηματοδότησης, ούτε μελέτης, και
  • Δεν διασφαλίζει την εκτέλεση οποιουδήποτε έργου.
  • Και δεν αποτελεί πρόταση για χρηματοδότηση σε οποιοδήποτε πρόγραμμα, πχ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» κλπ, πόσο μάλλον όταν έχει υπάρξει μελέτη και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο από την προηγούμενη Διοίκηση για υποβολή της πρότασης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αγαπητοί Δημότες,

Ελλείψει οριστικής μελέτης, έχω ήδη αναθέσει ως κατεπείγον στις Υπηρεσίες του Δήμου μας την όσο το δυνατόν πληρέστερη κοστολόγηση των έργων της ανωτέρω πρότασης, ώστε να δούμε τις πραγματικές δυνατότητες κατάρτισης οριστικής μελέτης σε συνδυασμό με τις ανάγκες μας μέσα στο υφιστάμενο χρηματοδοτικό πλαίσιο του «ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ» και το «σφιχτό» χρονοδιάγραμμα έως τις 31.12.2019. Με αίσθημα ευθύνης απέναντί σας και δηλώνοντας πως θα σας κρατώ ενήμερους σχετικά.

25509033_10213576715506123_1406306926_o1.jpg

Σουσούδης προς Λοτσάρη: "Μην απαξιώνετε την μεγέθη και ότι έχουμε κάνει" 

Και η απάντηση από τον κο Σουσούδη που ήταν άμεση και μιλώντας για άστοχους ισχυρισμούς του για την ένταξη του έργου του σταδίου στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ.

Διαβάζοντας την «ανοικτή επιστολή» του κ. Λοτσάρη προς όλους, ακόμα και τους επισκέπτες του νησιού μας, σχετικά με τα έργα αποκατάστασης του δημοτικού σταδίου Άνδρου «Ιωάννης Μ. Γουλανδρής», εύκολα μπορεί να συμπεράνει κάποιος την πλήρη άγνοια του σχετικά με το θέμα, που σχολιάζει, αλλά και την συμπεριφορά του, που θυμίζει αντιπολιτευτική τακτική και μάλιστα επικίνδυνη, αφού αν προχωρήσει σε αυτά που αναφέρει, κινδυνεύει να τιναχτεί η χρηματοδότηση στον αέρα.

Η συνέχεια και η συνέπεια στη διοίκηση ενός δήμου είναι πρωταρχικής σημασίας, προκειμένου να περιορίζονται τα προβλήματα και να γίνονται βήματα ανάπτυξης για το νησί μας.

Στο πλαίσιο αυτό λειτουργήσαμε σαν δημοτική αρχή και είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε σε ότι χρειαστεί προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα, που ήδη έχουν μπει σε χρηματοδότηση και τροχιά υλοποίησης, αλλά και σε όποιο άλλο μας ζητηθεί.

Κύριε Λοτσάρη, δεν είναι κακό, που η δημοτική μας αρχή σας έφερε «στο πιάτο», χρηματοδοτήσεις περισσότερο από 12.000.000 εκατομμύρια ευρώ και αν βάλουμε και την έγκριση ΜΠΕ του ΧΥΤΥ, προσθέτουμε και άλλα 7.500.000 εκατομμύρια ευρώ. Μη βιαστείτε να απαξιώσετε αυτά τα μεγέθη, απλά αναλογιστείτε εσείς πόσα χρήματα φέρατε στο νησί, σαν έπαρχος επί πενταετία.
Θα ήταν λοιπόν συνετό και ωφέλιμο, αντί να ψάχνετε να βρείτε μάταιες δικαιολογίες για προβλήματα σε μια χρηματοδότηση ή σε μια πρόταση, οφείλετε να προσπαθείτε, είτε με τις υπηρεσίες σας, είτε με τους συνεργάτες σας, είτε με εκείνους, που δούλεψαν για τη συγκεκριμένη πρόταση, να βρείτε την κοινή συνισταμένη για να προχωρήσει το όποιο έργο, που μόνο όφελος θα έχει για το νησί.

Μην ενοχλείστε, που οι χρηματοδοτήσεις έρχονται από μια προηγούμενη δημοτική αρχή, θα έχετε την ευκαιρία και είμαστε σίγουροι, να φέρετε ακόμα περισσότερες επί δικιάς σας θητείας, για το καλό της Άνδρου.

Όσον αφορά τώρα τα σχόλιά σας κ. Λοτσάρη στην ανοικτή σας επιστολή προς πάντες, για την χρηματοδότηση του σταδίου και την ένταξή του στο πρόγραμμα Φιλόδημος της πράξης, «Εκσυχρονισμός δημοτικού σταδίου Άνδρου και αντικατάσταση συνθετικού χλοοτάπητα ποδοσφαίρου στο γήπεδο 5Χ5 της Καπαριάς», θα ήθελα να αναφέρω τα παρακάτω.

1. Η ένταξή μας στο έργο βρίσκει σύμφωνη την Γ.Γ. Αθλητισμού και ο ίδιος ο υφυπουργός υπογράφει την ένταξή μας στην χρηματοδοτική αυτή πρόταση. Αυτό για να γίνει σημαίνει, ότι η τεχνική υπηρεσία του Υπουργείου και οι σύμβουλοι του Υπουργού, είχαν στα χέρια τους μια μελέτη, ένα πλήρες τεχνικό δελτίο με ακριβή ανάλυση προμηθειών, έργων και κόστους. Είναι αυτονόητο ότι υπήρξε εκ μέρους του δήμου όλη η απαραίτητη διαδικασία προκειμένου να ενταχθούμε στη χρηματοδότηση, διαφορετικά ο Υφυπουργός δεν θα υπέγραφε την σύμφωνη γνώμη του για την ένταξή μας και να την προωθήσει στο ΥΠΕΣ προς τυπική τελική ένταξη.

2. Το ποσό που μας εγκρίθηκε είναι 595.383,75 ευρώ πλέον ΦΠΑ 142.892,10 ευρώ, αναφέροντας ο Υφυπουργός, «συμφωνούμε με την ένταξη στο πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ, καθώς πληροί τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας της παραγράφου 4 της πρόσκλησης», για τον δήμο Άνδρου.

3. Αναφέρεστε κ. Λοτσάρη, ότι δεν έχει υπολογιστεί το 18% εργολαβικό όφελος και 15% τα απρόβλεπτα του εργολάβου. Πολύ καλά έγινε αυτό, διότι η συγκεκριμένη υποβολή πρότασης, αφορά περισσότερο την προμήθεια υλικών και λιγότερο έργου και κατά συνέπεια εντάσσεται στις προμήθειες και ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ούτε εργολαβικό όφελος ούτε απρόβλεπτα εργολάβου.

4. Θα ήθελα να σημειώσω επίσης κ. Λοτσάρη, ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά αλλαγή στη πρόταση, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, καθότι η υποβολή προτάσεων έχει λήξει προ πολλού και το σημαντικότερο έχει υπογράψει ο Υφυπουργός τη σύμφωνη γνώμη του για την ένταξή μας. Οποιαδήποτε κίνηση μπορεί να επιφέρει επικίνδυνες καθυστερήσεις ακόμα και απένταξη του έργου.

5. Με μεγάλη σιγουριά αναφέρεστε ότι δεν έχουμε περάσει το θέμα από δημοτικό συμβούλιο για σύμφωνη γνώμη του σώματος για ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Είναι πολύ λυπηρό, που τόσο αβίαστα μπορείτε και γράφετε ανακρίβειες, χωρίς να υπολογίζετε το κόστος των γραφομένων σας, ως εν ενεργεία δήμαρχος.
Φυσικά!!! και έχουμε πάρει την σύμφωνη γνώμη και την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπεται.

Κλείνοντας θέλω να σημειώσω ότι δεν θριαμβολογούμε για τους εαυτούς μας, αλλά για ένα έργο που κέρδισε το νησί μας και αυτό είναι προς όφελος όλων.

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα enandro.gr 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News