Ανδρος - Σουσούδης: Το "αντίο" και ο απολογισμός πέντε χρόνων δουλειάς

Οι εκλογές της 26ης Μαΐου 2019 αποτελούν παρελθόν... Η 1η Σεπτεμβρίου έφτασε και έχουμε νέα δεδομένα, όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι τελετές ορκωμοσίας των νέων δημοτικών αρχών και οι ... νέοι έπιασαν δουλειά. Ανεξάρτητα εάν είναι παλιοί, από χθες έχουμε νέα δεδομένα. Στο Δήμο Άνδρου, ο Δημήτρης Λοτσάρης είναι ο νέος Δήμαρχος και ο απερχόμενος Θεοδόσης Σουσούδης, μέσω ανοιχτής επιστολής στα ΜΜΕ κάνει έναν μίνι απολογισμού έργων... Και το κυριότερο; Τοποθετείτε ενόψει της νέας τετραετίας, παράλληλα απευθύνει ένα μεγάλο ...ευχαριστώ σε όσους τον στήριξαν, ζητάει συγνώμη απ όσους στεναχώρησε και τέλος ξεκαθαρίζει ότι "Η μάχη με την σκληρή καθημερινότητα πολλές φορές αποδείχτηκε άνιση".

Αναλυτικά, η ανακοίνωση  

"Μια πορεία πέντε χρόνων στο Δήμο Άνδρου έκλεισε. Μέσα στη πορεία αυτή υπήρξαν πολλές στιγμές, όμορφες και άσχημες. Είχα τη χαρά να αποκτήσω καινούργιους φίλους, άξιους συνεργάτες, να νιώσω την εμπιστοσύνη του κόσμου, παράλληλα όμως είχα τη λύπη να νιώσω, σε ελάχιστες περιπτώσεις, την άδικη και ίσως κακή συμπεριφορά ανθρώπων που εμπιστεύτηκα, μια συμπεριφορά πρωτόγνωρη από κάθε άποψη. 

Υπήρξαν στόχοι που καταφέραμε να επιτευχθούν, υπήρξαν όμως και στόχοι που δεν καταφέραμε να τους πετύχουμε. Αγωνίες, πίκρες, χαρές, απογοητεύσεις, ενθουσιασμοί, συναισθήματα που καθημερινά εναλλάσσονταν μέσα σε μια σκληρή πραγματικότητα με αυξημένες απαιτήσεις.

Μέσα από όλα αυτά κρατώ τα θετικά και τα ωραία αυτού του όμορφου ταξιδιού, που οι Ανδριώτες με αξίωσαν να ζήσω και μου εμπιστεύτηκαν το τιμόνι της Άνδρου. Τα καλά και τα θετικά είναι πάρα πολλά και αισθάνομαι τυχερός , που είχα την ύψιστη τιμή να με εμπιστευτούν οι συμπατριώτες μου και να διατελέσω Δήμαρχος Άνδρου πέντε ολόκληρα χρόνια. 
Μια θέση που τίμησα με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με εντιμότητα και συνέπεια.
Μια θέση που αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για να την τιμήσω και να την παραδώσω στον επόμενο Δήμαρχο, έχοντας ήσυχη την συνείδησή μου και έχοντας δώσει μάχες, μαζί με τους συνεργάτες μου, για να πάμε τον τόπο μας, τη μικρή μας πατρίδα, ακόμα πιο ψηλά.

Μέσα σε μια βαθειά κρίση, σε μια δύσκολη οικονομική πορεία της Χώρας μας, σε ένα περιβάλλον που διακατεχόταν από τα capital control και τις μειωμένες κατά 60% επιχορηγήσεις, με μια τεράστια αύξηση του ΦΠΑ, καταφέραμε και κρατήσαμε γερά το τιμόνι ξεπερνώντας έτσι τους κινδύνους που ήταν πολύ κοντά για το νησί μας. 
Παραδίδουμε ταμείο με τακτικά έσοδα περισσότερα από 1.000.000 και οφειλές προς τρίτους περίπου 800.000, που σημαίνει πως υπάρχει και πλεόνασμα 200.000 ευρώ. Συγκριτικά με τις 190.000 ταμείο τακτικών εσόδων που είχαμε παραλάβει το 2014 και έχοντας οφειλές προς τρίτους 1.500.000 ευρώ, που σημαίνει σημαντικό έλλειμμα περίπου 1.300.000, το οποίο καταφέραμε να ισοσκελίσουμε με χρηστή και συνετή διαχείριση.

Αυτό, αλλά και όλη μας η οικονομική διαχείριση εκφράζεται και μέσα από τη θέση που μας κατέταξαν ανάμεσα σε 320 δήμους. 
Κερδίσαμε την τέταρτη θέση σε όλη την Ελλάδα, στην οικονομική διαχείριση και διαφάνεια των οικονομικών μας. Πράγμα που οφείλεται σε όλους, σε συνεργάτες και σε υπαλλήλους στον Δήμο. Μας κατέταξαν στους 10 πρώτους δήμους στην Ελλάδα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα μας και μας έδωσαν την 9η θέση ανάμεσα σε 320. 
Αποπληρώσαμε πολλά χρέη και δάνεια, νοικοκυρεύοντας τον δήμο μας και δίνοντάς του τη δυνατότητα να στέκεται γερά στα πόδια του, έχοντας μια καλή οικονομική κατάσταση, ίσως την καλύτερη των τελευταίων ετών.

Διεκδικήσαμε και εξασφαλίσαμε χρηματοδοτήσεις, αφήνοντας στην επόμενη θητεία έργα και χρηματοδοτήσεις περισσότερα από 12.000.000 ευρώ. Αν συμπεριλάβουμε και την χρηματοδότηση του ΧΥΤΥ περίπου 7.000.000, που είναι σίγουρη λόγω της έγκρισης της έκδοσης περιβαλλοντικών όρων, την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και των τευχών δημοπράτησης, φθάνουμε κοντά στα 20.000.000 ευρώ προίκα για την επόμενη δημοτική αρχή, που ελπίζουμε να τα αξιοποιήσει και να τα αυξήσει ακόμα περισσότερο για το καλό του τόπου μας.
Βελτιώσαμε την εικόνα του νησιού μας με αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της επισκεψιμότητας μας. Δώσαμε έμφαση στα συνέδρια και στις αθλητικές εκδηλώσεις και αυξήσαμε τις πολιτιστικές . 
Ανέβηκαν τα ποσοστά των επισκεπτών-τουριστών με αποτέλεσμα την αύξηση των δρομολογίων των καραβιών και την αύξηση των καταλυμάτων. Οι ακτοπλόοι συνετέλεσαν τα μέγιστα σε αυτή τη προσπάθεια με τα καταπληκτικά πλοία, συμβατικά και ταχύπλοα. 

Στη μάχη με την καθημερινότητα δώσαμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα ιδιαίτερα της ύδρευσης και της αποχέτευσης. Κρατήσαμε το νησί καθαρό από τα απορρίμματα στο μέτρο του δυνατού καταβάλλοντας τεράστια καθημερινή προσπάθεια. Η σκληρή όμως μάχη με την καθημερινότητα μας φρέναρε την προσπάθεια. Η υποστελέχωση, η έλλειψη μέσων και βασικότερα η έλλειψη υποδομών δεν μας επέτρεψε να πράξουμε αυτό που όλοι περίμεναν από εμάς. 
Στη προσπάθειά μας αυτή και στη συνεχή μας ενασχόληση, κάναμε λάθη και παραλείψεις. Η μάχη με την σκληρή καθημερινότητα πολλές φορές αποδείχτηκε άνιση. Για το λόγο αυτό δουλέψαμε με ότι μέσο είχαμε, σχεδιάσαμε και διεκδικήσαμε, προκειμένου να δώσουμε στην επόμενη θητεία περισσότερα όπλα για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και πιστεύω ότι τα καταφέραμε.
Θα στηρίξουμε την νέα δημοτική αρχή και τον εκλεγέντα Δήμαρχο Δημήτρη Λοτσάρη, ώστε να ολοκληρωθεί ότι έχει δρομολογηθεί και να γίνουν ακόμα περισσότερα, με μόνο σκοπό το κοινό όφελος για το νησί μας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στον Δήμο, τους αιρετούς και τους υπαλλήλους, που εργάστηκαν με ζήλο και ανιδιοτέλεια προκειμένου να πετύχουμε στόχους. Τους φίλους μου, που στάθηκαν δίπλα μου όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και με παρότρυναν ή με στήριξαν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω επίσης όλους τους δημότες που με κάθε τρόπο στήριξαν τις προσπάθειές μας αφουγκραζόμενοι τον αγώνα μας.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που ήταν δίπλα μου όλα αυτά τα χρόνια και με στήριζε καθημερινά στην δύσκολη αυτή πορεία.
Η θητεία μου ως Δημάρχου   Άνδρου αποτέλεσε για μένα υπέρτατη τιμή και από τη νέα μου θέση θα κάνω ότι είναι δυνατό μαζί με τους συνεργάτες μου για να ανέβει η Άνδρος ακόμα πιο ψηλά.

Σας ευχαριστώ!!!"