Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑντιδρούν οι Μυκονιάτες για τη Φτελιά και οι Αρχαιολόγοι θέλουν την απομάκρυνση...

Αντιδρούν οι Μυκονιάτες για τη Φτελιά και οι Αρχαιολόγοι θέλουν την απομάκρυνση της Κονιόρδου

|

Ομόφωνη αντίδραση και ψήφισμα από το Δήμο Μυκόνου στην υπουργική απόφαση για ένταξη της παραλίας στη Φτελιά στον κατάλογο προς δημοπράτηση – Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ως persona non grata της Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου για τις συνεχιζόμενες …επιτυχίες της 

Το έχει τελικά η … θέση. Αυτή του υπουργού Πολιτισμού. Ειδικά όταν αναλαμβάνει πρόσωπο που προέρχεται από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Οι αντιδράσεις συνεχόμενες… Και η Λυδία Κονιόρδου αντιλαμβάνεται αυτές τις ημέρες πόσο «καυτή» τελικά είναι η καρέκλα του υπουργού… Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό το φιάσκο με την απόρριψη ένταξης της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ, οι αρχαιολόγοι μέσω του Συλλόγου τους δεν θέλουν ούτε να την βλέπουν και τώρα έρχεται ένα ολόκληρο νησί να είναι απέναντί της. Έστω κι εάν μιλάμε για τη Μύκονο, όπου σε θεωρητική βάση όλα … εκποιούνται. Γιατί αντιδρούν οι Μυκονιάτες; Μα γιατί πολύ απλά έγινε γνωστό ότι την 25η Αυγούστου η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε απόφαση που επιτρέπει την δημοπράτηση μιας από τις τελευταίες παρθένες παραλίες του νησιού, αυτή της Φτελιάς, αγαπημένη των σέρφερ αλλά και των ελλήνων που απολάμβαναν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώνουν μια μικρή περιουσία για ξαπλώστρες, να βγει προς … αξιοποίηση. Και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στη Μύκονο έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να την αξιοποιήσουν με τον ξεχωριστό τρόπο της …ξαπλώστρας.

Όμως, είχαμε τη δυναμική αντίδραση του Δήμου Μυκόνου. Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, στην χθεσινή συνεδρίαση (31.08.2017) του οργάνου (σ.σ. το παρών έδωσαν οι κοι Χατζημάρκος, Λεονταρίτης από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) στην Άνω Μερά, να μην δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης της παραλίας της Φτελιάς, έπειτα από την έγκριση από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων με την υπογραφή μάλιστα της Υπουργού Πολιτισμού, προς την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας να προχωρήσει στην παραχώρηση της απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς της νήσου Μυκόνου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου από το Δήμο «Η εισήγηση του Δημάρχου να μην εκμισθωθεί η παραλία της Φτελιάς για τη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους και της προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

@ Τη μη δυνατότητα παραχώρησης της παραλίας της Φτελιάς για απλή χρήση κατόπιν εκμίσθωσης διά δημοπρασίας είτε με απευθείας παραχώρηση από την Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου.

@ Τη συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 76/1999 απόφασης του ΔΣ και δη στο άρθρο 35 αυτής με τη παραλία της Φτελιάς, στις παραλίες που δεν εκμισθώνει ο Δήμος.

@ Την αποστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου και προς τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την έγκριση της παραχώρησης απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς και αίτημα για την ανάκληση του με αριθμ. πρωτ. 321615/208981/88852937/2017 εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Διατύπωση σύμφωνης γνώμης σχετικά με το αίτημα της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Φτελιά» του Δήμου Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», καθόσον δεν έλαβε υπόψη αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και του ΦΕΚ Β’, 606/10-07-1995 και δε ζητήθηκε ποτέ η άποψη του Δήμου Μυκόνου για το εν λόγω ζήτημα.

Για το νησί μας τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι κάτοικοί του».

Persona non grata

Όσο για τους Αρχαιολόγους; Χωρίς δεύτερη συζήτηση ζητούν την αντικατάστασή της… Μάλιστα την χαρακτηρίζει και ως Persona non grata κάτι που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας thetoc.gr είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονιά. Επίσης τονίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 – από τα 11 μέλη του ΔΣ που κατέληξαν σ’ αυτή την πρωτοφανή απόφαση – που αντιτίθεται σ’ αυτήν, ενώ, μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να προβούν σε καταγγελίες.

Αυτό που συνέβη με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι, πάντως, πρωτοφανές… O Σύλλογος χαρακτηρίζει, ως μη όφειλε, Persona non grata την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και… «κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.»

Μ’ αυτή του την κίνηση, ο ΣΕΑ παίρνει ενεργά μέρος στα παιχνίδια εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού κι, όπως αναφέρεται, στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ της  γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, και της υπουργού. Πηγές του TheTOC επίσης αναφέρουν ότι πιθανολογείται πως πίσω από το … ξεσπάθωμα του ΣΕΑ βρίσκονται δυο πρώην υπουργοί Πολιτισμού που φέρεται να μη θέλουν την παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στη συγκεκριμένη θέση μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

 «Κάποιος να την σταματήσει…» Αυτός είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που απέστειλε ο ΣΕΑ. Αφορμή, ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

 «Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί», αναφέρει ο ΣΕΑ υπερασπιζόμενος την προηγούμενη διοίκηση (για την οποία έχουν πει επίσης καλά λόγια οι προαναφερθέντες υπουργοί…) αναφέροντας επίσης μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΠΟΑ.

Η αντικατάσταση του ΔΣ του ΤΑΠΑ, ωστόσο, έχει γίνει ένα μήνα πριν. Γιατί τη θυμήθηκαν τώρα; Μήπως το timing δεν είναι τυχαίο;

 «Η αντικατάσταση του Δ.Σ. δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό» σημειώνεται. «Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του Τ.Α.Π.Α, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το Τ.Α.Π.Α., καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.»

Και καταλήγουν «Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. Υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της. Την θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.» Θα προβούν σε καταγγελίες τα μέλη του Συλλόγου που διαφωνούν μ’ αυτό το «χτύπημα κάτω από τη μέση;» Αναμένουμε τις εξελίξεις…


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Νάξος – ΧΥΤΑ: Υπό έλεγχο και έσβησε η φωτιά

Εσβησε η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το πρωί της Παρασκευής στο ΧΥΤΑ της Νάξου

Παραιτείται ο Νίκος Ανδρουλάκης, αν…

Δείτε ονόματα υποψηφίων

“Νόσος Νάξος”: Ενεργοποιείται (από Νοσοκομείο Νάξου) η διαδικασία του γονιδιακού ελέγχου

Συνάντηση την περασμένη Δευτέρα (22/04) στο Δημαρχείο Νάξου με σκοπό την ενεργοποίηση της διαδικασίας γονιδιακού ελέγχου για τη "Νόσος Νάξος"

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: Φινάλε στο όνειρο, ήττα στην Βούλα και αποκλεισμός

Ο ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia πάλεψε αλλά πνίγηκε στην άμυνα του Πρωτέα Βούλας - Ηττα στον 3ο αγώνα 66-55 και με 2-1 ήττες έμεινε εκτός συνέχεια - Το σχόλιο της διοίκησης για το φετινό ταξίδι της Ναξιώτικης Ομάδας

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play Offs: “Εδώ είναι Νάξος” και επίδειξη δύναμης κόντρα στον Ηλυσιακό

Εντυπωσιακός ο Πανναξιακός ΑΟΚ κέρδισε τον Ηλυσιακό 74-62, έφερε τη σειρά στα ίσα (1-1 νίκες) και ο τελικός για την μάχη του τελικού την προσεχή Κυριακή (28/04) στα Ιλίσια

Εκτακτο: Φωτιά σε εξέλιξη στο ΧΥΤΑ της Νάξου (photos)

Γύρω στις 6 το πρωί της Παρασκευής ξέσπασε φωτιά στο ΧΥΤΑ της Νάξου - Στο χώρο και δύναμη του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Νάξου

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Πανναξιακός ΑΟΚ – Play offs: Ωρα τελικού (15:00) κόντρα στον Ηλυσιακό

Ο Πανναξιακός ΑΟΚ αντιμετωπίζει σήμερα τον Ηλυσιακό για τον 2ο αγώνα των πλέι οφ... (Αφίσα)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Νάξος – Ολυμπιακή Φλόγα: ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΘΛΙΨΗ για τους πολιτικούς νάνους, απρέπεια σε έναν Ναξιώτη Πρωταθλητή

Ο Στράτος Φουτάκογλου γράφει για όσα έγιναν την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας στη Νάξο με επίκεντρο τον παραγκωνισμό του Ναξιώτη πρωταθλητή Γιάννη Ξενάκη

ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia – Play Offs: “Καθαρίζει” απόψε (20/04) τον Πρωτέα και πάει …τελικό

Ωρα... τελικού για τον ΑΠΑΣ Νάξου Terranaxia . Αντιμετωπίζει τον Πρωτέα Βούλας απόψε (19:00) στο ΔΑΚ Νάξου και πιάνει τον μεγάλο στόχο, την παρουσία στον τελικό ανόδου κόντρα στο Αιγάλεω ή Δάφνη Πανελευσινιακό

Νάξος: Δεν “έδεσε” το “Blue Star 2” και έφυγε για την Πάρο, αλλά ούτε εκεί έδεσε (video)

Με την ένταση των ανέμων στα 80 χιλιόμετρα την ώρα (σε ριπή ανέμου) από νότια κατεύθυνση, το "Blue Star 2" δεν έδεσε στο λιμάνι της Νάξου και μετά στη Πάρο