Αντιδρούν οι Μυκονιάτες για τη Φτελιά και οι Αρχαιολόγοι θέλουν την απομάκρυνση της Κονιόρδου

Το έχει τελικά η … θέση. Αυτή του υπουργού Πολιτισμού. Ειδικά όταν αναλαμβάνει πρόσωπο που προέρχεται από τον καλλιτεχνικό κόσμο. Οι αντιδράσεις συνεχόμενες… Και η Λυδία Κονιόρδου αντιλαμβάνεται αυτές τις ημέρες πόσο «καυτή» τελικά είναι η καρέκλα του υπουργού… Την περασμένη Πέμπτη έγινε γνωστό το φιάσκο με την απόρριψη ένταξης της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ, οι αρχαιολόγοι μέσω του Συλλόγου τους δεν θέλουν ούτε να την βλέπουν και τώρα έρχεται ένα ολόκληρο νησί να είναι απέναντί της. Έστω κι εάν μιλάμε για τη Μύκονο, όπου σε θεωρητική βάση όλα … εκποιούνται. Γιατί αντιδρούν οι Μυκονιάτες; Μα γιατί πολύ απλά έγινε γνωστό ότι την 25η Αυγούστου η Υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε απόφαση που επιτρέπει την δημοπράτηση μιας από τις τελευταίες παρθένες παραλίες του νησιού, αυτή της Φτελιάς, αγαπημένη των σέρφερ αλλά και των ελλήνων που απολάμβαναν το μπάνιο τους χωρίς να πληρώνουν μια μικρή περιουσία για ξαπλώστρες, να βγει προς … αξιοποίηση. Και μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη στη Μύκονο έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να την αξιοποιήσουν με τον ξεχωριστό τρόπο της …ξαπλώστρας.

Όμως, είχαμε τη δυναμική αντίδραση του Δήμου Μυκόνου. Ο Δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς εισηγήθηκε προς το Δημοτικό Συμβούλιο Μυκόνου, ως θέμα εκτός ημερησίας διάταξης, στην χθεσινή συνεδρίαση (31.08.2017) του οργάνου (σ.σ. το παρών έδωσαν οι κοι Χατζημάρκος, Λεονταρίτης από τη Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) στην Άνω Μερά, να μην δοθεί η δυνατότητα εκμίσθωσης της παραλίας της Φτελιάς, έπειτα από την έγκριση από τη Δ/νση Αρχαιοτήτων με την υπογραφή μάλιστα της Υπουργού Πολιτισμού, προς την Περιφερειακή Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας να προχωρήσει στην παραχώρηση της απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς της νήσου Μυκόνου.

Όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου από το Δήμο «Η εισήγηση του Δημάρχου να μην εκμισθωθεί η παραλία της Φτελιάς για τη διαφύλαξη του φυσικού κάλλους και της προστασίας του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου έγινε δεκτή από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε:

@ Τη μη δυνατότητα παραχώρησης της παραλίας της Φτελιάς για απλή χρήση κατόπιν εκμίσθωσης διά δημοπρασίας είτε με απευθείας παραχώρηση από την Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου.

@ Τη συμπλήρωση της υπ΄ αριθμ. 76/1999 απόφασης του ΔΣ και δη στο άρθρο 35 αυτής με τη παραλία της Φτελιάς, στις παραλίες που δεν εκμισθώνει ο Δήμος.

@ Την αποστολή διαμαρτυρίας προς την αρμόδια Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου και προς τη Δ/νση Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την έγκριση της παραχώρησης απλής χρήσης της παραλίας της Φτελιάς και αίτημα για την ανάκληση του με αριθμ. πρωτ. 321615/208981/88852937/2017 εγγράφου της Γενικής Δ/νσης Αρχαιοτήτων & Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού με θέμα «Διατύπωση σύμφωνης γνώμης σχετικά με το αίτημα της Περιφερειακής Δ/νσης Δημόσιας Περιουσίας Αιγαίου για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας στη θέση «Φτελιά» του Δήμου Μυκόνου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», καθόσον δεν έλαβε υπόψη αποφάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου αλλά και του ΦΕΚ Β’, 606/10-07-1995 και δε ζητήθηκε ποτέ η άποψη του Δήμου Μυκόνου για το εν λόγω ζήτημα.

Για το νησί μας τον πρώτο λόγο πρέπει να τον έχουν οι κάτοικοί του».

Persona non grata

Όσο για τους Αρχαιολόγους; Χωρίς δεύτερη συζήτηση ζητούν την αντικατάστασή της… Μάλιστα την χαρακτηρίζει και ως Persona non grata κάτι που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες της ιστοσελίδας thetoc.gr είναι ιδιαίτερα «βαρύ» και συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονιά. Επίσης τονίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 – από τα 11 μέλη του ΔΣ που κατέληξαν σ’ αυτή την πρωτοφανή απόφαση – που αντιτίθεται σ’ αυτήν, ενώ, μάλιστα, υπάρχει η σκέψη να προβούν σε καταγγελίες.

Αυτό που συνέβη με το Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων είναι, πάντως, πρωτοφανές… O Σύλλογος χαρακτηρίζει, ως μη όφειλε, Persona non grata την υπουργό Πολιτισμού κα Λυδία Κονιόρδου και… «κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.»

Μ’ αυτή του την κίνηση, ο ΣΕΑ παίρνει ενεργά μέρος στα παιχνίδια εξουσίας του υπουργείου Πολιτισμού κι, όπως αναφέρεται, στον ακήρυχτο πόλεμο μεταξύ της  γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΑ, Μαρίας Βλαζάκη, και της υπουργού. Πηγές του TheTOC επίσης αναφέρουν ότι πιθανολογείται πως πίσω από το … ξεσπάθωμα του ΣΕΑ βρίσκονται δυο πρώην υπουργοί Πολιτισμού που φέρεται να μη θέλουν την παραμονή της Λυδίας Κονιόρδου στη συγκεκριμένη θέση μετά τον επερχόμενο ανασχηματισμό.

 «Κάποιος να την σταματήσει…» Αυτός είναι ο τίτλος του δελτίου τύπου που απέστειλε ο ΣΕΑ. Αφορμή, ο διορισμός νέου Διοικητικού Συμβουλίου στο Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων.

 «Τελευταία στη σειρά ανάλογων ενεργειών, η αιφνίδια και χωρίς επαρκή αιτιολόγηση αντικατάσταση του Δ.Σ. του Τ.Α.Π.Α., εντός του Αυγούστου, και πριν ολοκληρωθούν οι όποιες προσπάθειες είχαν δρομολογηθεί», αναφέρει ο ΣΕΑ υπερασπιζόμενος την προηγούμενη διοίκηση (για την οποία έχουν πει επίσης καλά λόγια οι προαναφερθέντες υπουργοί…) αναφέροντας επίσης μια σειρά γεγονότων που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες στο ΥΠΠΟΑ.

Η αντικατάσταση του ΔΣ του ΤΑΠΑ, ωστόσο, έχει γίνει ένα μήνα πριν. Γιατί τη θυμήθηκαν τώρα; Μήπως το timing δεν είναι τυχαίο;

 «Η αντικατάσταση του Δ.Σ. δυστυχώς συνεχίζει την αναπαραγωγή της αδιαφανούς και εν πολλοίς αυθαίρετης διαδικασίας επιλογής και παύσης μελών στον τόσο ευαίσθητο για την Αρχαιολογική Υπηρεσία Οργανισμό» σημειώνεται. «Όπως και το προηγούμενο Δ.Σ. δεν περιελάμβανε ούτε καν τα ex officio μέλη που προβλέπει ο ισχύων Οργανισμός του Τ.Α.Π.Α, έτσι και η νέα σύνθεση πάσχει, χωρίς αυτό να αποτελεί προσωπική μομφή για τα συγκεκριμένα πρόσωπα που ανέλαβαν. Η διαιώνιση εσφαλμένων διαδικασιών, εντείνει την αίσθηση απαξίωσης που επί χρόνια πλανιέται γύρω από το Τ.Α.Π.Α., καθώς φαίνεται να επιβλήθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα και κύκλους εξουσίας. Η ανάγκη θέσπισης ανοιχτών διαδικασιών, διαφανών και πάγιων κριτηρίων, βασισμένων στις πραγματικές ανάγκες ενός οργανισμού με έντονη οικονομική δραστηριότητα προβάλει πλέον αδήριτη.»

Και καταλήγουν «Ύστερα από όλα τα παραπάνω είναι προφανές ότι το Δ.Σ. του Σ.Ε.Α. θεωρεί πως τα έργα και οι ημέρες της κ. Υπουργού έχουν αποδείξει ότι δεν επιθυμεί την εύρυθμη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας ούτε την θεσμική θωράκισή της. Την θεωρεί persona non grata και κρίνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της ευθύνης που της έχει ανατεθεί.» Θα προβούν σε καταγγελίες τα μέλη του Συλλόγου που διαφωνούν μ’ αυτό το «χτύπημα κάτω από τη μέση;» Αναμένουμε τις εξελίξεις…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News