Αποκαλυπτήρια σήμερα

Η πρώτη παρουσίαση του ψηφοδελτίου έγινε την περασμένη εβδομάδα στην Σύρο και τώρα έχει με κάθε επισημότητα η σειρά της Νάξου. Κι απόψε (10/09) στις 20:00 στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο της Νάξου από την οργάνωση μελών του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιαστεί σε συνέντευξη Τύπου το ψηφοδέλτιο Κυκλάδων του κινήματος.  Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, εκπρόσωποι του Τύπου καθώς και  εκπρόσωποι κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της Νάξου.

Παράλληλα, οι υποψήφιοι βουλευτές συνεχίζουν τις επισκέψεις τους στα νησιά των Κυκλάδων. Την Δευτέα 7 Σεπτεμβρίου βρέθηκε στη Σέριφο ο Ναξιώτης Νίκος Μανιός, ο οποίος μίλησε σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ στο προαύλιο του Γυμνασίου. Στην ομιλία του, ανέλυσε τις πολιτικές εξελίξεις που μας οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές, τις συνθήκες της διαπραγμάτευσης και τα αποτελέσματά της. Κατέδειξε τα επιμέρους αρνητικά σημεία της συμφωνίας, αλλά και τα εν δυνάμει θετικά της στοιχεία, που μπορούν και πρέπει να γίνουν η αφετηρία μιας νέας κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι οι νόμοι που εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ψηφίστηκαν κόντρα στη Ν.Δ. αποτελούν δείγματα γραφής μιας Αριστερής διακυβέρνησης με ευαισθησία προς τα κοινωνικά στρώματα που πλήρωσαν την κρίση. Το αγροτικό ζήτημα και ο ΕΝΦΙΑ κυριάρχησαν στην συζήτηση. Τέθηκε το ζήτημα της υψηλής ποιότητας των Κυκλαδικών αγροτικών προϊόντων και του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής τους. Παρ’ όλα τα δύσκολα φορολογικά μέτρα της συμφωνίας, ο Νίκος Μανιός υποστήριξε ότι όλοι πρέπει να αγωνιστούμε να διατηρηθεί και να αναπτυχθεί η αγροτική, ποιοτική και παραδοσιακή παραγωγή στις Κυκλάδες, η οποία με τις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων δέχθηκε σοβαρά πλήγματα. Οι ομάδες παραγωγών, η κατοχύρωση Κυκλαδικών προϊόντων ως ΠΟΠ, και η αναδιάρθρωση του Προγράμματος Αγροτικής Πολιτικής μπορούν να γίνουν εργαλεία στα χέρια της επόμενης κυβέρνησης σε μια τέτοια πολιτική κατεύθυνση.

Και από τη Σέριφο, πάμε σε Τήνο και Ανδρο όπου βρέθηκαν οι υποψήφιοι βουλευτές Κυκλάδων, κ.κ. Αντώνης Συρίγος και Νίκος Συρμαλένιος, την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.  Κι όπως σημειώνεται: «Στην Τήνο συναντήθηκαν με κατοίκους του νησιού σε Χώρα, Πύργο και Καλλονή και συζήτησαν μαζί τους τα πλέον φλέγοντα ζητήματα της συμφωνίας. Οι επαφές έγιναν σε εξαιρετικό κλίμα. Kοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι, παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια της συμφωνίας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη μοναδική πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι θα δώσει τη μάχη για να κρατήσει τη χώρα όρθια. Ο ΣΥΡΙΖΑ με βάση το πρόγραμμα που κατέθεσε και σε βάθος τετραετίας θα αμβλύνει τις φορολογικές αδικίες που επέβαλαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αναδιανέμοντας τα βάρη υπέρ των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων και θα τολμήσει να προχωρήσει σε ουσιαστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις, τις οποίες οι δυνάμεις της διαπλοκής στερούμενες πολιτικής βούλησης δεν τόλμησαν.

Στην Άνδρο περιόδευσαν σε Γαύριο, Χώρα και Μπατσί, συνομίλησαν με πολλούς κατοίκους και είχαν μια ολιγόωρη συνάντηση με μέλη, φίλους και υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Κόρθι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέθηκαν πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τη συμφωνία, το ασφαλιστικό, τη φορολογία, τη διαφθορά και τη δημόσια διοίκηση. Οι υποψήφιοι βουλευτές Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος εξήγησαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την αυτοδυναμία προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του σε βάθος τετραετίας. Σε σχέση με το φορολογικό και την καταπολέμηση της διαφθοράς αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα παραδείγματα που αποτελούν δείγμα γραφής όσων πρόκειται να επακολουθήσουν μετά τις 20 Σεπτέμβρη.

Τονίστηκε ότι ο σχεδιασμός ενός σταθερού φορολογικού συστήματος οφείλει να συνοδεύει τον γενικότερο σχεδιασμό της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αφού αποτελεί ταυτόχρονα εργαλείο είσπραξης δημοσίων εσόδων, αναδιανομής του πλούτου αλλά και ανάπτυξης. Ως προς το ασφαλιστικό, σημειώθηκε ότι οι μέχρι σήμερα αλλαγές, το κούρεμα των αποθεματικών τους και η καλπάζουσα ανεργία δημιουργούν ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο. Για το λόγο αυτό τόνισαν ότι, παρά τις πιέσεις κατά τη διαπραγμάτευση, το θέμα αυτό έμεινε ανοιχτό, η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε οριζόντιες μειώσεις και δεσμεύτηκε να καταθέσει άμεσα ολοκληρωμένη πρόταση. Έχει ήδη συγκροτήσει επιτροπή η οποία μελετά το ζήτημα εκ βάθρων με σκοπό να μην οξυνθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στους συνταξιούχους οι μειώσεις των συντάξεων που αγγίζουν το 30 ή και 40%.

Διευκρίνισαν δε ότι τα χρήματα από τη μείωση του 2% ή του 6% για όσους εισπράττουν και επικουρική σύνταξη δεν θα κατευθύνονται στην εξόφληση του χρέους, αλλά θα χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των συνταξιούχων. Σημειώθηκε ακόμη η ανάγκη για πραγματικό εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης στον αντίποδα των περαιτέρω απολύσεων και των οριζόντιων περικοπών για τις οποίες είχε δεσμευθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου».