Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΑυθαίρετα στην Μακρόνησο; Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 22 (!!!)

Αυθαίρετα στην Μακρόνησο; Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 22 (!!!)

|

Οι επιθεωρητές από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισκέφθηκαν την Μακρόνησο και κατέγραψαν συνολικά 22 παραβάσεις που αφορούν από μάντρες και πλέγματα, μέχρι και αυθαίρετες κατοικίες – Ερώτηση έχουν καταθέσει 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους και οι τρεις βουλευτές Κυκλάδων) 

Ούτε την ιστορική Μακρόνησο δεν σεβάστηκαν οι αυθαιρετούχοι καθώς οι επιθεωρητές Επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε ελέγχους τους στις 13 Ιουλίου 2017 διαπιστώθηκε η ύπαρξη αυθαιρέτων τόσο στον αιγιαλό όσο και στο εσωτερικό του νησιού.

Συγκεκριμένα κατεγράφησαν 22 παραβάσεις οι οποίες αφορούν αυθαίρετες κατοικίες καθώς και μάντρες και πλέγματα. Στο υπόμνημα των επιθεωρητών υπογραμμίζεται ότι στο χώρο όπου βρίσκονται τα ερείπια των παλαιών εγκαταστάσεων του στρατοπέδου, φαίνεται να συνεχίζονται οι αυθαίρετες επεμβάσεις επισκευές και σε άλλα απομεινάρια κτιρίων του παλαιού στρατοπέδου. Επίσης κατά την αυτοψία οι Επιθεωρητές Δόμησης και Περιβάλλοντος διαπίστωσαν την ύπαρξη κάποιων αυτοκινήτων και κατοίκων των κτισμάτων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ήδη διαβιβάσει το υπόμνημα των ελεγκτών στην ΥΔΟΜ Σύρου και την Κτηματική Υπηρεσία Κυκλάδων τις οποίες καλεί για τις άμεσες ενέργειες τους στα πλαίσια των διατάξεων περί αυθαιρέτων κατασκευών. Επίσης καλεί και τον δήμο Κέας να απομακρύνει τους καταπατητές και να προχωρήσει στην αποκατάσταση της νομιμότητας.

Η ερώτηση των βουλευτών…

Μετά από πολλαπλές καταγγελίες, σύμφωνα με τους 30 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή, διεξαχθεί πριν λίγες μέρες αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος οι οποίοι κατέγραψαν δεκαεπτά αυθαίρετα, στάνες, αλλά και σπίτια σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού, αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης των βουλευτών.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει

Η Μακρόνησος από την 5η Ιουνίου του 1989, με απόφαση της τότε υπουργού Πολιτισμού Μελίνας Μερκούρη, χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος και προστατεύεται καθώς έχει σημαδέψει την ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, γιατί αποτελεί χώρο μνήμης όχι μόνο γι’ αυτούς που έζησαν όλη τη φρικαλεότητα της περιόδου 1946-1953, αλλά για όλους τους Έλληνες, και κυρίως για τις νέες γενιές, γιατί αποτελεί σύμβολο καταδίκης του εμφυλίου πολέμου, όλων των βασανιστηρίων και κάθε καταπίεσης από οπουδήποτε προερχομένης, βωμός ελευθερίας της σκέψης και των ιδεών». Ακόμη, όλα τα κτίρια των στρατοπέδων χαρακτηρίζονται ιστορικά και διατηρητέα μνημεία «γιατί πολλά από αυτά κτίστηκαν από τους ίδιους τους κρατούμενους, μέσα στα οποία έζησαν κάτω από τις γνωστές συνθήκες».

Στο τόπο ιστορικής μνήμης και μαρτυρίου, εκεί όπου βασανίστηκαν από το 1947 χιλιάδες κομμουνιστές, πολιτικοί κρατούμενοι και άνθρωποι «ύποπτων πολιτικών φρονημάτων» υπάρχουν μέχρι σήμερα τα μισογκρεμισμένα κτίρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης για να θυμίζουν μια από τις πιο μαύρες πτυχές της ιστορίας.

Παρ’ όλα αυτά σήμερα δρουν ανεξέλεγκτα κάποιοι επιτήδειοι ο οποίοι συμφωνά με δημοσιεύματα προσπαθούν να «αξιοποιήσουν» το νησί και να το μετατρέψουν σε χώρο εμπορικής εκμετάλλευσής.

Μετά από πολλαπλές καταγγελίες διεξαχθεί πριν λίγες μέρες αυτοψία από τους επιθεωρητές περιβάλλοντος οι οποίοι κατέγραψαν δεκαεπτά αυθαίρετα, στάνες, αλλά και σπίτια σε επτά παραθαλάσσια σημεία του νησιού

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη σχετική καταγραφή βρέθηκαν τα εξής:

— Στον όρμο «Φυλακή», εντοπίστηκαν δύο μαντριά μέσα στη ζώνη απόλυτης προστασίας της Μακρονήσου, το ένα μάλιστα έχει περίφραξη μήκους ενός χιλιομέτρου, που καλύπτει όλο το πλάτος του νησιού από τη δυτική έως την ανατολική ακτή.

— Εκεί που λειτουργούσε (παράνομα) το παλιό ιχθυοτροφείο παραμένουν και χρησιμοποιούνται πέντε κτίσματα, από λαμαρίνες, τσιμεντόλιθους και άλλα υλικά. Σε ένα, μάλιστα, από αυτά φωτογραφήθηκε πέργκολα και μικρή προβλήτα για να δένουν μικρά σκάφη.

— Στη θέση «Συκιά» υπάρχει μια μικρή προβλήτα προσέγγισης και δίπλα ένα ισόγειο από λιθοδομή 15 τετραγωνικών. Ακριβώς δίπλα ένα ισόγειο κτίσμα χωρίς σκεπές. Πιο ψηλά στο δρόμο υπάρχει ένα κτίριο 20 τετραγωνικά με σιδερένια πέργκολα και καινούρια δοκό. Δίπλα του και μια κατοικία περίπου 70 τετραγωνικών μέτρων, με φωτοβολταϊκό και καμινάδα από τζάκι.

— Στον όρμο «Του κουλού» υπάρχει κτίσμα με φωτοβολταϊκά, ενώ σαν στάνες χρησιμοποιούνται τα ιστορικά κτίρια. Δύο επίσης κτίσματα στον ίδιο όρμο έχουν ανακαινιστεί και έχουν πόρτες με κλειδαριές.

— Στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού καταγράφηκε ένα μεγάλο ισόγειο σπίτι με πέργκολες και περιφραγμένο χώρο, σε έκταση που ξεπερνά τα 1.200 τετραγωνικά.

— Ένα πέτρινο σπίτι με ολοκαίνουργια κεραμοσκεπή «φύτρωσε» δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου

— Κοντά στα ερείπια του Α’ Τάγματος Σκαπανέων υπάρχει ένα μακρόστενο κτίριο, επίσης καταγράφηκαν άλλα τρία σπίτια.

— Άλλα τρία σπίτια καταγράφηκαν κοντά στους θαλάμους των κρατουμένων.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι επεμβάσεις στα παλαιά κτίσματα, η δημιουργία περιφράξεων, είτε από πέτρες είτε από σύρμα αλλά και η ίδια η κίνηση αυτοκινήτων πάνω στο νησί, απαγορεύονται ρητά από το Προεδρικό Διάταγμα.

Α. Με βάσει τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Επειδή θεωρούμε απαράδεκτο κάποιοι να καπηλεύονται για ιδιοτελείς σκοπός τον χώρο «Ιστορικής Μνήμης και Μαρτυρίου», ποιες είναι οι προθέσεις των συναρμόδιων Υπουργείων για την προστασία του Μνημείου.

Να κατατεθεί στην εθνική αντιπροσωπεία το πόρισμα των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Δόμησης.

2) Επειδή οποιαδήποτε επέμβαση στα υφιστάμενα διατηρητέα κτίρια γίνεται μετά από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού». Υπάρχει τέτοια γνωμοδότηση;

3) Θα αναζητηθούν οι ποινικές και αστικές ευθύνες απ’ αυτούς που αποδεδειγμένα παραβιάζουν την κείμενη νομοθεσία προστασίας μνημείων; Επίσης θα ζητηθεί από την πολιτεία η αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκαλέσει με ιδία δαπάνη;

Β. Σε περίπτωση που υπάρχει γνωμοδότηση του Συμβουλίου που επιτρέπει να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο,

Αιτούμεθα να κατατεθεί στη Βουλή:

Η αίτηση γνωμοδότησης όπως και η γνωμοδότηση του αρμόδιου Συμβουλίου.

Οι ερωτώντες και αιτούντες βουλευτές

Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος), Αθανασίου Νάσος, Αντωνίου Χρήστος, Βάκη Φωτεινή, Γκιόλας Γιάννης, Δημαράς Γιώργος, Δουζίνας Κωνσταντίνος, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νίκος, Θελερίτη Μαρία, Ιγγλέζη Κατερίνα, Καρακώστα Εύη, Καφαντάρη Χαρά, Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα, Μανιός Νίκος, Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος, Μιχελής Θανάσης, Μουμουλίδης Θέμης, Μπαλτάς Αριστείδης, Μπάρκας Κώστας, Πάντζας Γιώργος, Παπαδόπουλος Νίκος, Παρασκευόπουλος Νίκος, Ρίζος Δημήτρης, Σαρακιώτης Γιάννης, Σεβαστάκης Δημήτρης, Συρίγος Αντώνης, Συρμαλένιος Νίκος, Σπαρτινός Κώστας, Σταματάκη Ελένη, Στογιαννίδης Γρηγόρης, Τελιγιορίδου Ολυμπία, Τριανταφύλλου Μαρία

Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα tovima.gr 


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Ιταλία: Ενεργοποιήθηκε σήμερα το εισιτήριο εισόδου στην Βενετία

Πέντε (5) ευρώ η είσοδος στη Βενετία από σήμερα 25 Απριλίου

ΠΝΑι: Με διευρυμένη πλειοψηφία, Συμπαραστάτης του Πολίτη, ο δικηγόρος Στέφανος Καψάλης

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης - Η διαδικασία επιλογής διεξήχθη με μυστική ψηφοφορία στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Ιταλία – Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών: “Βρήκαμε τον τάφο του Πλάτωνα”

«Ετάφη δε και Πλάτων...» - Ερευνα υποδεικνύει την Ακαδημία Πλάτωνος ως τελευταία κατοικία του φιλοσόφου

Νηστεία: Εύκολοι και νόστιμοι συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε

Ιδανικοί συνδυασμοί τροφών που μπορείτε να κάνετε την περίοδο της νηστείας

Γ. Βρούτσης: Παραδίδει αύριο την ολυμπιακή φλόγα στους Γάλλους

O αναπλ. Υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης στην Τελετή Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Amorgos Trail Challenge: Συνδιοργανωτής ο Δήμος Αμοργού

Ο Δήμος Αμοργού συνδιοργανωτής του 7ου Amorgos Trail Challenge

Σχολεία: Κλείνουν αύριο για τις εορτές του Πάσχα, πότε ανοίγουν;

Κλείνουν τα σχολεία λόγω Πάσχα - Πότε ανοίγουν; - Χρονοδιάγραμμα έως τις εξετάσεις

Aegean Air: Οι Ελληνες φέτος το Πάσχα πάνε Ικαρία και Σητεία (!!!)

AEGEAN: Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες το Πάσχα – Στους top προορισμούς εσωτερικού Κέρκυρα, Ικαρία, Σητεία και στο εξωτερικό Μαρόκο

Χ. Θεοχάρης: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις φορολογικές δηλώσεις

Τι αναφέρει ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης για φορολογικές δηλώσεις, POS και τέλη κυκλοφορίας

Νάξος – Αναβολή: Οι καιρικές συνθήκες “νίκησαν” το μπάσκετ

Αναβλήθηκε ο αγώνας Πανναξιακός ΑΟΚ - Ηλυσιακός λόγω αδυναμίας έλευσης των διαιτητών - Αύριο (όπως και ο αγώνας Πρωτέας - ΑΠΑΣ Νάξου) η αναμέτρηση την ίδια ώρα στο "Δημ. Περιστεράκης"

Νάξος – ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Απόλυτα επιτυχημένο το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης (photo)

Η VOM ολοκλήρωσε με επιτυχία το σεμινάριο ασφαλούς οδήγησης στη ΛΕ.ΜΟ.Ν Νάξου (photo)

Νάξος: Ερχεται η τακτική συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής προβολής και ανάπτυξης

Τακτική Συνεδρίαση Επιτροπής Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης αύριο Παρασκευή - Ποια τα θέματα

Νάξος – Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος: Πότε ξεκινάει το Πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

Το Πασχαλινό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στη Νάξο ανακοίνωσε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος του νησιού (πίνακας)

ΛΕ.ΜΟ.Ν.: Ξεκίνησε το 3ήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης

Η Λέσχη Μοτοσυκλετιστών Νάξου (ΛΕ.ΜΟ.Ν.) κάλεσε τον Βασίλη Ορφανό για ένα τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο χωμάτινης οδήγησης - Πως μπορείτε να δώσετε το παρών

Fast Ferries – Πρωτομαγιά: Εμφάνιση στη Νάξο του “Fast Ferries Andros”

Η Fast Ferries ενημερώνει για την κίνηση των πλοίων της κατά την απεργία της Πρωτομαγιάς - ΤΙ θέλει το Fast Ferries Andros στη Νάξο;

Νάξος: Μουσική και χορός στην υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας (video)

Πως υποδέχτηκε η Νάξος την Ολυμπιακή φλόγα (video)

Ολυμπιακή Φλόγα: Βασδέκη, Σοφικίτης και Neubauer μίλησαν με τα παιδιά της Νάξου

Διαδραστική συνάντηση με τα παιδιά και βράβευση σε Βασδέκη, Σοφικίτη και Neubauer (video)

Νάξος: Ποιος θα ανάψει με την Ολυμπιακή φλόγα τον βωμό στη Πορτάρα;

Εγιναν γνωστά τα ονόματα των οκτώ λαμπαδηδρόμων, οι οποίοι θα τρέξουν στη Νάξο στα πλαίσια της έλευσης της Ολυμπιακής φλόγας;

CaptainBook: Σούπερ χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ από επενδυτή

Η χρηματοδότηση των 2 εκατομμυρίων ευρώ, θα συμβάλει ουσιαστικά στην επέκταση των υπηρεσιών της και εκτός των αγορών όπου έχει ήδη παρουσία, όπως η αγορά των ΗΠΑ από όπου προέρχεται το 30% των εσόδων της