Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΠολιτικήΔημοσκόπηση Κάπα Research: Χατζημάρκος, Βρούτσης, Μαραγκός σε θέση ισχύος

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Χατζημάρκος, Βρούτσης, Μαραγκός σε θέση ισχύος

|

Εντυπωσιακά τα ευρήματα της δημοσκόπησης που έγινε από την Κάπα Research όσον αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Ποια είναι η άποψη των ερωτηθέντων για Περιφερειάρχη, Βουλευτές και Δημάρχους αλλά και τι δηλώνει ο γενικός διευθυντής της εταιρείας κος Γεωργιάδης 

Σε … δόσεις τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που έγινε από την εταιρεία Κάπα Research (στο πλαίσιο συνδρομητικής έρευνας στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για την καταγραφή των πολιτικών και κοινωνικών τάσεων σε εθνικό και τοπικό επίπεδο) με το πρώτο να αφορά τα συμπεράσματα που έχουν σχέση με τα πολιτικά κόμματα και τις σκέψεις των πολιτών και το δεύτερο να έχει σχέση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Και στο πρώτο μέρος ως προς την πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 24,6%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16%, ενώ ακολουθούν οι αναποφάσιστοι με ποσοστό 14,1%, κι εκείνοι που δήλωσαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές με ποσοστό 10,4%. Δυναμική καταγράφεται στον νέο φορέα «Κίνημα αλλαγής» που συγκεντρώνει το 8,8% του δείγματος. Η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 6,8% και το ΚΚΕ με 3,7%. Από την απλή κατανομή της αδιευκρίνιστης ψήφου (όχι εκτίμηση αποτελέσματος) η Kαπα Research αποδίδει ποσοστό 34% στη Νέα Δημοκρατία και 22,1% στον ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς την παράσταση νίκης το 63% του δείγματος απάντησε ότι πιστεύει πως η Νέα Δημοκρατία θα βγει πρώτη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές έναντι 15,5% που απάντησαν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Περιφερειάρχης

Αυτά χοντρικά στο πρώτο μέρος… Στο δεύτερο μέρος είχαμε τα συμπεράσματα όσον αφορά Περιφέρεια, Δωδεκάνησα – Κυκλάδες σε επίπεδο βουλευτών αλλά και Δήμους Ρόδου – Σύρου / Ερμούπολης. Στην ερώτηση «ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο» το 50% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά. Πιο συγκεκριμένα το 25,5% απάντησε θετική και το 24,5% μάλλον θετική. Η έκφραση αρνητικής άποψης για τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου περιορίστηκε στο 30% με το 12% μόνο να εκφράζει αρνητική γνώμη και το 18% μάλλον αρνητική. Αξιοσημείωτο είναι ότι το 20% των ερωτηθέντων απάντησαν δεν γνωρίζω/δεν απαντώ. Σε ό,τι αφορά την επιθυμία των ερωτηθέντων να επανεκλεγεί ο κ. Χατζημάρκος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές το 45% έδωσαν θετική απάντηση και συγκεκριμένα το 25,5% απάντησαν ναι και το 19,5% μάλλον ναι. Το 17,5% απάντησαν όχι και το 15% μάλλον όχι. Το 22,5% των ερωτηθέντων απάντησαν δεν γνωρίζω / δεν απαντώ.

Βουλευτές

Η δημοσκόπηση εξέτασε και την δημοτικότητα των βουλευτών σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάνος Κόνσολας συγκέντρωσε το 42,5% των θετικών ψήφων και ακολουθεί ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρης Κρεμαστινός με 31,5%, ο υφυπουργός Ναυτιλίας κ. Νεκτάριος Σαντορινιός με 30,5%, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτριος Γάκης με 26% και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλίας Καματερός με 23,5%. Σημειώνεται ότι και στους 5 βουλευτές η έκφραση μάλλον αρνητικής και αρνητικής άποψης υπερτερεί της θετικής και μάλλον θετικής, αθροιστικά.

Στις Κυκλάδες ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Ιωάννης Βούτσης, υπερτερεί των υπολοίπων 3 βουλευτών. Πιο συγκεκριμένα ποσοστό 36% έδωσε θετική ή μάλλον θετική γνώμη για τον κ. Βούτση, έναντι 27% που συγκέντρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος, 24,5% ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνιος Συρίγος και 24% ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Μανιός. Σημειώνεται ότι και στους 4 βουλευτές η έκφραση μάλλον αρνητικής και αρνητικής άποψης υπερτερεί της θετικής και μάλλον θετικής, αθροιστικά.

Δήμαρχοι

Για την δημοτικότητα του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου, τα αποτελέσματα της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι θετική και μάλλον θετική γνώμη εξέφρασε το 42,5% των ερωτηθέντων έναντι 41,5% που εξέφρασε μάλλον αρνητική και αρνητική. Πιο συγκεκριμένα το 19,5% εξέφρασε θετική γνώμη, το 23% μάλλον θετική, το 20% μάλλον αρνητική και το 21,5% αρνητική.

Σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης θετική και μάλλον θετική γνώμη εξέφρασε το 48% και μάλλον αρνητική και αρνητική το 35,5%. Πιο συγκεκριμένα το 27% εξέφρασε θετική γνώμη το 21% μάλλον θετική, το 9,5% μάλλον αρνητική και το 26% αρνητική.

Ικανοποίηση

Η έρευνα εστίασε και στον βαθμό ικανοποίησης των ερωτηθέντων από την ζωή στην περιοχή που κατοικούν. Το 10% απάντησε πολύ, το 57% αρκετά, το 25% λίγο και το 7% καθόλου. Εξετάζοντας την ψυχολογία των ερωτηθέντων τούς ζητήθηκε να απαντήσουν ποια συναισθήματα κυριαρχούν στη ζωή τους τον τελευταίο καιρό. Το 43,5% απάντησε ανασφάλεια, το 22,5% θυμός, το 17,5% ελπίδα, το 5% ικανοποίηση και το 3,5% σιγουριά.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εξέφρασε την άποψη ότι τα σημαντικότερα προβλήματα που υπάρχουν στο Νότιο Αιγαίο εντοπίζονται στις δομές υγείας – νοσοκομείο (49%). Ακολουθούν η διαφθορά στη δημόσια ζωή (21,5%), η ανεργία (19,5%), η ανέχεια / φτώχεια (19,5%) και με 16% το οδικό δίκτυο, οι συγκοινωνίες, το προσφυγικό / μεταναστευτικό, οι δομές εκπαίδευσης και η καθαριότητα.

Στο Νότιο Αιγαίο το πρόβλημα είναι οι δομές Υγείας 

Και τέλος, έχουμε το άρθρο του Τάσου Γεωργιάδη (γενικός διευθυντής της Καπα Research) ο οποίος μιλώντας στην εφημερίδα «Δημοκρατική» ανέφερε ανάμεσα στα άλλα: 

«Μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου με βάση την ερευνα που παρουσιάζει η «δημοκρατική» οδηγεί στα εξής συμπεράσματα :

1. Έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια της επιστροφής στην κανονικότητα αφού, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, εμφανίζεται αμυδρά κάποια αισιοδοξία ότι τελικά οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε. Ακραία συναισθήματα, όπως ο θυμός, αρχίζουν και υποχωρούν ενώ είναι ακόμη ισχυρό το αίσθημα της ανασφάλειας.

2. Σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου τα θέματα της Ανεργίας και της Φτώχειας αναδεικνύονται σε κυρίαρχα με ποσοστά πάνω από 60%, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα είναι οι Δομές Υγείας. Είναι λογικό σε μια περιοχή με τον τουρισμό να κυριαρχεί στην τοπική οικονομία να μην υπάρχει θέμα ανεργίας και φτώχειας (αφού ο τουρισμός είναι το μόνο που πηγαίνει καλά στη χώρα). Δεν είναι όμως λογικό η πολιτεία να μην επιμελείται ενός θέματος που έχει άμεση σχέση και με τη βασική «βιομηχανία» της Περιφέρειας. Μια περιοχή με τόσο μεγάλο αριθμό τουριστών δεν γίνεται να μη διαθέτει ικανοποιητικό σύστημα περίθαλψης.

3. Η περιπέτεια της κρίσης έχει αφήσει βαθύ αποτύπωμα στις απόψεις των πολιτών για σημαντικούς θεσμούς του δημοκρατικού πολιτεύματος όπως είναι το κοινοβούλιο, τα κόμματα, τα συνδικάτα, οι κυβερνήσεις. Τα ποσοστά δημοφιλίας τους βρίσκονται στο ναδίρ. Στον αντίποδα θεσμοί οπως ο στρατός, η αστυνομία και οι επιχειρήσεις, κατατάσσονται στην κορυφή της δημοφιλίας. Είναι λογικό με το αίσθημα της ανασφάλειας να κυριαρχεί, οι πολίτες να προσβλέπουν σε θεσμούς που αναφέρονται στην ασφάλεια (ασφάλεια συνόρων, δημόσια ασφάλεια, ασφάλεια θέσεων εργασίας).

4. Εξαίρεση αποτελούν οι αυτοδιοικητικοί θεσμοί (η αυτοδιοίκηση γενικά απολαμβάνει μεγαλύτερης εκτίμησης από τους πολίτες). Είναι δε εντυπωσιακό το ποσοστό δημοφιλίας του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γ. Χατζημάρκου αλλά και το ποσοστό επιθυμίας επανεκλογής του. Στις περιπτώσεις τόσο υψηλής δημοφιλίας συνήθως ο λόγος είναι ότι «… ο περιφερειάρχης κάτι κάνει σωστά». Στην περίπτωσή μας μάλλον ο περιφερειάρχης κάνει πολλά πράγματα σωστά σφού οι θετικές γνώμες για ένα δημόσιο πρόσωπο συνδέονται άμεσα με την θετική αξιολόγηση του έργου του. Απόδειξη του γεγονότος αυτού είναι και η ισχυρή επιθυμία επανεκλογής, που δίνει μεγάλο πλεονέκτημα στον κ. Χατζημάρκο και ισχυρές πιθανότητες εκλογής από τον πρώτο γύρο.

5. Αναφορικά με την κεντρική πολιτική σκηνή, θα λέγαμε ότι μάλλον σε επίπεδο επικοινωνίας η κυβέρνηση έχει «κερδίσει» την ατζέντα. Σε πολλά διλήμματα που έθεσε το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται πλειοψηφικά ποσοστά (σχέσεις κράτους εκκλησίας, απλή αναλογική, γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου). Παρόλα αυτά δεν καταφέρνει να κεφαλαιοποιήσει εκλογικά αυτή την επικοινωνιακή υπεροχή.

6. Και ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται σε ποσοστά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ερώτημα του πόσο κοντά αισθάνεστε στον κάθε αρχηγό. Αντίστοιχα και στην πρόθεση ψήφου καταγράφεται στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μια σαφής διαφορά 8,6 ποσοστιαίων μονάδων».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στο διάστημα από 13 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου, κι έχει δείγμα 958 ατόμων στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Πρόκειται για άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω, βάσει της απογραφής της ΕΛΣΤΑΤ του 2011. Σύμφωνα με την ταυτότητα της έρευνας το μέγιστο σφάλμα αυτής υπολογίζεται στο 3,2% με διάστημα εμπιστοσύνης 95%. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται με στρογγυλοποίηση στο 0,5%.


Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Τελευταία νέα
Δημοφιλή

Εκτακτο – Ολυμπιακή φλόγα: Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης στη Νάξο

Λόγω καιρικών συνθηκών αλλάζει η ώρα άφιξης της Ολυμπιακής φλόγας στις Κυκλάδες - Μία ώρα νωρίτερα η τελετή, πως διαμορφώνεται το πρόγραμμα στη Νάξο

Tourism Awards: Βραβείο για τις καινοτόμες εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης του NAXOS AR

Η MOPTIL συνδέει τον πολιτισμό με τον τουρισμό μέσω της τεχνολογίας και διακρίθηκε με δυο βραβεία για εμπειρίες ψηφιακής περιήγησης σε αρχαιολογικούς χώρους: Gold στην κατηγορία Digital Innovation - Καινοτόμο Concept για την εφαρμογή NAXOS AR και Silver στην κατηγορία Travel Services - Applications για την εφαρμογή DIGIPAST.

“Καλάθι του Νονού”: Ξεκινάει στις 22 Απριλίου, τι περιλαμβάνει

Το "Καλάθι του Νονού" είναι πραγματικότητα - Ποια προϊόντα περιλαμβάνει και πότε έρχεται το "Καλάθι του Πάσχα"

National Geographic για Σίφνο: Ο κορυφαίος γαστρονομικός προορισμός

Ως το καλύτερο νησί της Ελλάδας για γαστρονομικές απολαύσεις και παραδοσιακά πανηγύρια προβάλλεται η Σίφνος και στον κατάλογο που δημοσίευσε το ισπανικό Conde Nast Traveler

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι μέσω Περιφερειακού δρόμου

Ενημέρωση από το Λιμεναρχείο Νάξου για την κίνηση οχημάτων από και προς το λιμάνι της Νάξου - Που θα δέσει ο Σκοπελίτης

Golden Star Ferries: Το “Andros Queen” πιάνει φέτος και Πάρο

GOLDEN NEWS: ΝΕΟ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ ΠΡΟΣ ΠΑΡΟ ΜΕ ΤΟ ANDROS QUEEN!

Ευρώπη: Νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων μνημείων και τόπων

Κυκλάδες: μεταξύ των 7 πιο απειλούμενων μνημείων & τόπων στην Ευρώπη

Πάει… Τούμπα ο (φανατικός Παναθηναϊκός)! Ανδρουλάκης

Τι θα κάνει στη Θεσσαλονίκη ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Ολυμπιακή Φλόγα: Στη Σαντορίνη ταξιδεύει ο Γιώργος Λεονταρίτης

"Στη Σαντορίνη ο Γιώργος Λεονταρίτης για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας"

Princess Cruises: Ακύρωση επισκέψεων του “Sun Princess” στη Σαντορίνη

Το Sun Princess ακύρωσε τα δρομολόγια στη Σαντορίνη λόγω συνωστισμού κρουαζιερόπλοιων - Επιλέγει Χανιά

ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου: Με εισήγηση Δημήτρη Λιανού, προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τους αιγιαλούς

Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η ΠΕΔ για τον αιγιαλό και την παραλία - Ποια ήταν η πρόταση Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Δημήτρη Λιανού

Blue Star Ferries: Παράταση μίας ακόμη εβδομάδας για το “Blue Star 1”

Μία ακόμη εβδομάδα θα μείνει στη γραμμή της Παροναξίας το Blue Star 1....

Attica Group: Απέκτησε τρία ξενοδοχεία στις Κυκλάδες, εξετάζει κι άλλες εξαγορές ακινήτων

Τρίτο ξενοδοχείο στις Κυκλάδες απέκτησε η Attica Group - Εξετάζει περαιτέρω εξαγορές μονάδων σε νησιά που εξυπηρετεί με τον στόλο της

Ολυμπιακή Φλόγα – Νάξος: Επίσκεψη από την πρωταθλήτρια Στίβου, Ολγα Βασδέκη

Οι Ολγα Βασδέκη, Βασίλης Σοφικίτης και Lennart Neubauer θα είναι τρείς από τους οκτώ λαμπαδηδρόμος της αυριανής δράσης από το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Cycladic Identity – Ιος: Ολοκληρώθηκε το πρώτο πρόγραμμa με τίτλο “Το βλέμμα της Νεότητας στις Κυκλάδες”

Το πρόγραμμα παρουσιάστηκε την Κυριακή 31 Μαρτίου στους κατοίκους του νησιού

Express Skopelitis: Μια μέρα σαν όλες τις άλλες….

To Express Skopelitis συνεχίζει το δρομολόγιό του...

Φόρτωμας σε Πιερρακάκη: “Να είναι πανέτοιμα τα σχολεία των Κυκλάδων τη νέα χρονιά”

Συνάντηση εργασίας Φίλιππου Φόρτωμα με τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκο Πιερρακάκη

Αμοργός – Ενωση Ξενοδόχων: Καθαρίζουμε τον Πύργο της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη

Tην Κυριακή ο Καθαρισμός του Πύργου της Αγίας Τριάδας στην Αρκεσίνη στο πλαίσιο της δράσης Let’s do it Greece 2024

Σαντορίνη: Διακοπή στο δίκτυο ηλεκτροδότησης

Τη Δευτέρα 15 Απριλίου στους Μπαξέδες και το Πορί