Δωδεκάνησα: Αντιδράσεις για το προσφυγικό σε Κω και Λέρο με παραιτήσεις

H δημιουργία κλειστών κέντρων για μετανάστες προβλέπεται μεταξύ άλλων στο σχέδιο της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό που παρουσιάστηκε χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή.

Ειδικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει:
Στη Λέσβο, θα κλείσει σταδιακά η υπάρχουσα Δομή στη Μόρια, ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+ ανθρώπων.

Στη Χίο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή στη ΒΙΑΛ (κοντά στο Χαλκείο), ενώ θα δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή, η οποία θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης χωρητικότητας 5.000+

Στη Σάμο, θα κλείσει η υπάρχουσα Δομή-ΚΥΤ στο Βαθύ, ενώ η υπό κατασκευή δομή, θα επεκταθεί και θα χρησιμοποιηθεί ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 5.000+

Στην Κω, θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 2.000+

Στη Λέρο θα μετατραπεί η υπάρχουσα δομή σε κλειστή, ως Προαναχωρησιακό Κέντρο και Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, χωρητικότητας 1.000+

Στις νέες δομές θα υπάρχουν:
-κτήρια διαμονής
-εστιατόρια
-κυλικεία
-σχολεία
-λατρευτικοί χώροι
-διοικητήριο
-ιατρεία
-εγκαταστάσεις προσωπικού
-χώροι αναψυχής, γήπεδα,
-πλυντήρια.

Ο κ. Στεφανής έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που αποτυπώνουν τις άθλιες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ
«Το προσφυγικό και μεταναστευτικό δεν αντιμετωπίζεται με κέντρα κλειστού τύπου, που παραπέμπουν σε φυλακές».
Αυτό ανέφερε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ο δήμαρχος Κω, Θεοδόσης Νικηταράς.
«Ούτως ή άλλως μετά από τρίμηνη κράτηση θα αφήνονται ελεύθεροι, όπως επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο» δήλωσε, τονίζοντας ότι πρέπει να προταχθεί η αποτελεσματικότερη και επαρκής φύλαξη του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με ταυτόχρονη γενναία αποσυμφόρησή του, ενώ ζήτησε να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων και μεταναστών.

Ανακοίνωση απο τον Δήμο Κω: Συνεδρίασε απόψε (σ.σ. χθες) η Εκτελεστική Επιτροπή Δήμου Κω, αμέσως μετά την επιστροφή του Δημάρχου Θεοδόση Νικηταρά από την Αθήνα και την συνάντησή του με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, και συζήτησε τις εξελίξεις σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

Οι σημερινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης προκαλούν σοβαρό προβληματισμό στην κοινωνία μας όσον αφορά στον τρόπο, στις συνθήκες και στο αποτέλεσμα της διαχείρισης που επιχειρείται. Από τις πρώτες ημέρες της τρέχουσας δημοτικής περιόδου ασχοληθήκαμε με αυτό το μείζον ζήτημα για το νησί μας και τους συμπατριώτες μας.

Μέλημά μας η προστασία της φήμης της Κω, ως τόπου φιλοξενίας ενός από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας και προαγωγής των ανθρωπιστικών αρχών, ως πατρίδας του Πατέρα της Ιατρικής Ιπποκράτη. Zητήσαμε κατ΄επανάληψη την αποσυμφόρηση του νησιού μας, στο όριο των πραγματικών δυνατοτήτων που παρέχουν οι υπάρχουσες υποδομές. Θέσαμε ως κόκκινη γραμμή την μεταφορά στο νησί μας αφικνούμενων σε άλλα νησιά.

Η ανακοίνωση για μετατροπή του Κ.Υ.Τ. Κω σε κλειστού τύπου μας βρίσκει αντίθετους. Δεν είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε κλειστό χώρο, τύπου φυλακής, αιτούντες άσυλο, ασυνόδευτα ανήλικα, οικογένειες με παιδιά, από 48 διαφορετικές χώρες, όπως είναι η σημερινή κατάσταση.

Όταν το Κ.Υ.Τ. που δημιουργήθηκε για 840 θέσεις φιλοξενίας έχει φτάσει να στηρίζει σήμερα περίπου 4.500 άτομα, τι θα συμβεί σε ένα κλειστό χώρο κατ΄ελάχιστο 2000 ατόμων σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν; Ποιος εγγυάται ομαλές εξελίξεις, όταν η μετεγκατάσταση δικαιούχων γίνεται με απελπιστικά βραδείς ρυθμούς με ευθύνη των εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι επιστροφές προς Τουρκία και τρίτες χώρες είναι ελάχιστες;

Ο Δήμος Κω δηλώνει την αντίθεσή του στη μετατροπή του Κ.Υ.Τ. σε κλειστού τύπου και ζητά: Άμεση αποσυμφόρηση του νησιού στο ανεκτό όριο που προβλέπουν οι υποδομές του Κ.Υ.Τ../  Καμία μεταφορά ανθρώπων από άλλα νησιά προς Κω./  Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους όσοι και για όσο παραμείνουν στο νησί μας. / Στελέχωση του Κ.Υ.Τ. και της Υπηρεσίας Ασύλου. / Ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου /  Πίεση στην Τουρκία για πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας. / Δίκαιη κατανομή προσφύγων – μεταναστών και αλληλεγγύη των Ευρωπαϊκών χωρών προς τη χώρα μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ
«Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, ερήμην του Λεριακού λαού, δεν θα το επιτρέψουμε». Αυτό δήλωσε, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά, ο δήμαρχος Λέρου, Μιχάλης Κόλιας.
Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι δεν ενημερώθηκε για τις προθέσεις της κυβέρνησης, για θέμα που αφορά το νησί του. «Το κλειστό κέντρο, που στην ουσία θα είναι φυλακή, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα» ανέφερε ο δήμαρχος, προσθέτοντας ότι δεν θα επιλύσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές, που είναι το πρόβλημα.
Διαμήνυσε ότι δεν θα επιτρέψει η Λέρος να στιγματιστεί και να δυσφημιστεί, όπως παλαιότερα με τις δομές των ψυχικά ασθενών και απαίτησε την αποσυμφόρηση του νησιού από τους πρόσφυγες και μετανάστες. 

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Ροδιακή" 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τις σελίδες του Naxos Press - τώρα και στο Google News